HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Az emberi test, mint fegyver 1.

2008.11.29. 22:23 Vojislav

Ahogy ígértem, az aktuális bejegyzésemben arról fogok írni, hogy miként, milyen módon használhatjuk fel saját testünket, erőnket egy támadás elhárítására. Az előző, Baranta című bejegyzésre igen sok hozzászólás érkezett a témában. Ezek közül lesz, amivel teljes mértékben egyet tudok érteni, ám akad olyan is, amit sajnos cáfolnom kell. A mai leírásból kiderülnek a részletek.

Aki a blog teljes tartalmát elolvasta, s kívülről fújja a tartalmát, az most elgondolkodhat rajta, miért írok a közelharcról, illetve a test-test elleni küzdelemről, holott több alkalommal is teljes mértékben elleneztem az önvédelemnek e módját. Az igazság az, hogy még most is így gondolom, és ennek tudatában írom mai bejegyzésemet. Nézzük csak, miért tartható fenn korábbi állításom.

Egy önvédelmi szituáció során, mint már írtam korábban, a legfontosabb a gyors, pontos, hatékony elhárítás. Ezt csak úgy tehetjük meg, hogyha minden cselekedetünknek, minden elhárításra tett kísérletünknek tisztában vagyunk a végkimenetelével. Ebből a célból olyan eszközöket kell igénybe vennünk, melyek hatása ismert. Volt szó ugyebár a gáz-riasztó fegyverekről, a gázspray-ről, stb. Ezeknek az eszközöknek a lényege, hogy gyorsan és hatékonyan tudják a támadót hatástalanítani. Elsődleges önvédelmi technikának mindig a megbízható önvédelmi eszközök helyes alkalmazását ajánlom! Tehát, ebből kiderül, hogy nem baj, hogyha bízunk az általunk használt eszközben, viszont nem feltétlenül kell teljes mértékben ezekre hagyatkozni. Ez alatt azt értem, hogy egy olyan helyzetben mikor a támadó magatartása indokolttá teszi a védekezést, viszont nem áll módunkban alkalmazni önvédelmi eszközeinket, például a szűk, zárt tér miatt, esetleg nincs az eszköz elérhető közelségben (megjegyzem ez hiba), akkor a saját testünkre kell hagyatkoznunk, vagy teljes egészében vagy átmeneti jelleggel. Ezek azok a helyzetek, amikor szükségünk lehet saját testi erőnkre, képességeinkre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

Megelőző felkészülés

Örök igazság, hogy a saját testünk használatát is meg kell tanulnunk. Mivel a kezeink, lábaink felhasználása nem csak tárgyak mozgatására illetve a járásra korlátozódik, így lehetőségünk van rá, hogy a testünk mozgáskultúráját fejlesszük. Korábbi bejegyzések hozzászólásai között rengeteget lehetett olvasni arról, hogy ki, milyen harcművészetet vagy küzdősportot javasol, azonban én nem szeretnék ebbe belemenni, hogy melyik a hasznosabb és mennyivel, illetve melyiket lehet felhasználni a gyakorlatban, illetve melyiket nem. Erről a kommentekben nyugodtan lehet beszélgetni, vitatkozni, én viszont egy másik megközelítésből vizsgálnám a témát.

Az egészet ott kell elkezdeni, hogy a saját fizikumunkat erősíteni kezdjük, ez érvényes természetesen fiúkra-lányokra, nőkre-férfiakra egyaránt. „Ép testben ép lélek” tartja a mondás, szóval indítsuk azzal a folyamatot, hogy elkezdünk valamit sportolni, ha eddig ezt nem tettük volna meg. Nem feltétlenül kell küzdősportokban gondolkodni, de természetesen ez már egy univerzális megoldás a cél eléréséhez, de nem kizárólagos.
Szükség van arra, hogy a mozgásunkat kifinomulttá és sokszínűvé tegyük. Minden sportnak megvan a saját mozgásvilága kivétel nélkül, így akármibe fogunk bele, biztosak lehetünk benne, hogy hasznos lesz számunkra. Ezáltal könnyen erősödhetünk és mozgékonyabbá válhatunk, így akik a mozgástól elszoktak, mindenképpen kezdjenek bele valamibe. Az előző bejegyzésben említett Baranta pont abból a szempontból nagyon hasznos, mivel rengeteg különálló gyakorlatból áll, melyek segítenek átmozgatni testünk egészét. Ha úgy gondoljuk, hogy az általunk űzött sport nem fejleszti elégséges módon izomzatunkat, természetesen eljárhatunk edzőterembe, vagy otthon a saját edzésprogramunk szerint dolgozhatunk, de a rendszeres, mozgékony sportolás nagyon fontos, hogy ne csak látszat-izomzatot építsünk magunkra. Ha rászánjuk magunkat, és aktívan sportolni kezdünk, már elértük, hogy ne kelljen a kommentet vagy levelet azzal kezdeni, hogy „nem vagyok egy sportos alkat/nem vagyok túl mozgékony, de...”. Tegyünk azért, hogy a fizikumunk kielégítő állapotba kerüljön!

Küzdősportok, harcművészetek

Mivel a téma amúgy is hatalmas és ez alkalommal elkerülhetetlen, hogy a küzdősportokat, harcművészeteket megemlítsem. Kevesen tudják, hogy a küzdősport illetve a harcművészet elnevezés nem egy és ugyanazt jelenti. Természetesen nagy az átfedés, mégis lehet olyan tulajdonságokat találni, melyek csak az egyikre igazak. A küzdősportokat nagyjából úgy szokták definiálni, hogy gyakorlatias, kimondottan pusztakezes harcra készít fel, és törekszik a legnagyobb hatékonyságra. Ettől eltérően a harcművészetek – ahogy a neve is elárulja – egy teljes kultúrát és gondolkodásmódot igyekeznek közvetíteni az adott stílust gyakorlók felé. Ez magában foglalja azt a tanítást is, ’mely szerint a küzdelemnek a fejben kell eldőlnie, és szellemileg kell felülmúlni az ellenfelet. Ennek a gyakorlati megnyilvánulása a tudás, ügyesség, gyors ítélőképesség, józanság. Azt gondolom, hogy mindenkinek saját magának kell eldöntenie mibe vág bele. Az Interneten rengeteg információt lehet találni ezekről a sportágakról, irányzatokról, stílusokról.

Nos, mára ennyit. Hamarosan folytatom, igyekszem 2-3 napon belül feltenni a következő bejegyzést, hogy ne kelljen sokat türelmetlenkedni.

Vigyázzatok magatokra!

14 komment

Címkék: sport harcművészet küzdősport

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr333378341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whatthef 2008.12.01. 10:48:43

Izé, a küzdősport lényege az, hogy ő sport: adott szabályrendszeren belül, az érvényes technikákkal és az érvényes erővel kell legyőzni az ellenfelet. Ez egyáltalán nem szükségszerűen túl gyakorlatias, ld. (stop-)semi-contact :)

Red 2008.12.02. 12:34:02

Mondj olyan küzdősportot vagy harcművészetet ahol mindent lehet (tökönrúgás, szemkinyomás, stb) és ahol edzésen is megcsinálnak mindent. Elég gyakran lehet tagfelvétel... :)

realco 2008.12.02. 21:50:03

Nagyon jó a blogod. Érdemes lenne véleményem szerint egy fejezetben részltesen kitérni arra, hogy egy adott stresszhelyzetben milyen folyamatok játszódnak le az emberekben, hogy lehetne elérni azt, hogy a "leblokkolás" vagy "lemerevedés" egy éles szituációban minél rövidebb ideig tartson, és az illető a harci ismereteiből-tudásából minél többet használni tudjon.

cass 2008.12.02. 22:22:10

Red: Pl. Krav-Maga ilyen. Mondjuk tökönrúgás ellen szuszpenzor, szemkinyomás helyett edzésen szemöldökcsont nyomás van. Én 2 évig jártam, kezdő önvédelmet tanulni akaróknak csak ajánlani tudom, amennyiben nincs bajuk a politikai hátterével (Sokaknál ez a visszatartó erő).

A másik ilyen állítólag a Magyar Kézitusa, de ezzel kapcsolatban nincsenek személyes tapasztalataim, így elsőkézből nem tudok nyilatkozni.

Red 2008.12.03. 10:04:52

cass: most akkor te értettél félre :)
a legtöbb helyen van olyan, mint pl krav maga-ban,h nem szemet nyomsz,hanem mellette kicsivel, meg nem torkod ütsz meg, hanem kicsit arrébb. én arra gondoltam,h tiszta erőből nemtom hol csinálnak ilyet oda ahova tényleg kell (szuszpenzoros részt kivéve, bár olyan óriási erejű rúgást az se fog fel, tapasztaltam régen versenyen :D)
amit te mondasz az van, persze. krav maga-t én is csak ajánlani tudom, nem igazán tudok azzal foglalkozni, h honnan jött. Más veszélyes dolgok is jöttek más helyekről...Az edző akit én ismerek
csak azzal foglalkozik,h tanítson, semmi mással. Sztem ez a lényeg. Remélem emiatt nem veszik le a linked Vojislav :)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.12.03. 11:32:06

Red: Annyira talán nem érzékenyek :)

nyos 2008.12.04. 09:29:07

Valahogy meg mindig ez az onvedelmi tipp tunik a legjobbnak:
www.youtube.com/watch?v=2REG3-Wb5gM

Es egy kicsit komolyabb link is legyen:
www.real-self-defense.com/umbrella1.html
Ez utobbit gondolom eleg sokan tudnak innen hasznositani.

canahari 2008.12.04. 20:11:53

Helló!

A Krav Maga jó. Én 23 éves lány vagyok, jártam egy ideig, mit mondjak... szemléletformájú erejű, csak ajánlani tudom.

A politikai háttérről annyit, hogy ENGEM anno nem kérdezett meg senki, hogy kiféle-miféle vagyok, milyen politikai irányultságom van, és soha, de tényleg, egyetlen szó sem esett ilyesmiről az edzések során sem.

Viszont amit érdemes megfontolni: Izraelből jön a dolog, ahol folyamatosan háború van. Ebben a háborúban, tehát teljesen éles körülmények között sikeresen alkalmazzák. Ezt tanulják a katonák is, és Izraelben nemcsak a fiúknak, de a lányoknak is van katonai szolgálat. Szóval gyorsan tanulható, nem férfispecifikus, és a legreálisabb rendszer, amit valaha ismertem. Az első dolog, amit megtanítanak, hogy hogy kell menekülni! :)

canahari 2008.12.04. 20:19:19

Ja igen, még annyi, hogy én ebből a szempontból kicsit túlságosan "bátornak" tartom ezt a blogot... Kétségtelen, hogy vannak helyzetek, amikor nem lehet elkerülni a harcot - de ha csak egy olvasó az itt olvasottak hatására egy rablási kísérletnél gázsprét ránt ahelyett, hogy odaadná a telefonját, és EZÉRT késelik meg a támadók... hátizé. Azért jó lenne arra is felhívni a figyelmet, hogy számos esetben az ember, ha elmenekülni nem tud, igenis adja inkább oda a telefont/lejátszót/stb., mint hogy felvegye a harcot, mert az emberek többsége NEM győzne több ember ellen, eszközzel sem, pláne nem a két kezével.

canahari 2008.12.04. 20:20:28

És persze, mielőtt elfelejteném, amúgy király a blog. Vojislav, te mivel foglalkozol, hogy így beleástad magad ebbe a témába? :)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.12.05. 14:00:11

canahari: Van egy olyan bejegyzés, hogy "Önvédelem vagy értékvédelem", ott tárgyaltam ki bővebben ezt a témát, hogy mit érdemes megvédeni és minek az árán, stb... Persze egy bizonyos szemlélet szerint teljesen jogos amit mondasz, de azt hiszem minden józanul gondolkodó ember képes mérlegelni egy veszélyes szituáció során, erre én is nyomatékosan felhívtam már a figyelmet, hogy nincs két egyforma támadás, és mindig racionálisan kell meghozni a döntést. Korábban amúgy már sokszor volt erről szó.

A második kérdésedre válaszolva, ami engem illet a biztonságtechnika és az önvédelem szerves részét képezi az életemnek, és szinte már mindent ennek szemléletében látok. A blogot pedig azért indítottam, hogy a tapasztalataimat és a témában szerzett tudásomat megosszam lehetőleg minél több emberrel, így segítve azokon akiknek erre szüksége lehet. A visszajelzésekből ítélve nagyon sokan vannak.

Vojislav

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.12.12. 21:44:32

Hamarosan jön a következő bejegyzést, még egy kis türelmet és elnézést kérek.

Shadowhunter 2009.06.30. 13:18:48

Egy ismerősöm kungfura járt. Az edző azt mondta hogy felejtsék el a látványos megoldás harc esetén az ellenfél szeme és torka a célpont. Ugyanezt mondta a katona haverom is(hivatásos)...

Atesz86 2009.11.23. 15:31:24

Aki tiszta erőböl tökön akarja magát rúgatni egy edzésen,az az én véleményem szerint nem normális,de,ha valakinek efféle perverziói vannak nincs azzal semmi baj,csak mást hagyjon békén.:)Ha viszont valaki önvédelmet akar tanulni,valós tapasztalatokkal rendelkező oktatóktól akkor a következőt ajánlom:www.kyushodefense.com
süti beállítások módosítása