HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Baranta

2008.11.18. 22:42 Vojislav

Kevesen tudják azt, hogy a magyarok is büszkélkedhetnek egy saját fejlesztésű harcművészeti ággal, mégpedig a Barantával. Ez is egy alternatíva, hogy az ember fejlessze a mozgáskultúráját, erejét, harcművészeti tudását. Egy kedves barátom volt oly' rendes és írt egy egészen jól összeszedett élménybeszámolót a Barantáról. A mai bejegyzésemben ezt fogom megosztani veletek, amolyan ízelítőnek a következő nagy témához!

 

A Barantáról…

Nem túl régen foglalkozom ezzel a harcművészettel, de bőven volt és van szerencsém belelátni a rejtelmeibe, tehát szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat, mert véleményem szerint ez egy kimondottan egyedi stílus, amit még azok is kipróbálhatnak, akik esetleg ezidáig egyáltalán nem sportoltak, vagy egyszerűen nem volt motivációjuk elkezdeni bármi hasonlót.

Röviden a Baranta a hagyományos magyar harcművészeti stílust jelenti, amely összegyűjti és feldolgozza az írásos forrásokban és néphagyományainkban (botos táncok, népi birkózások) megőrzött fegyveres és pusztakezes technikákat. 1993-1997 között fektették le az alapjait, Vukics Ferenc honvéd őrnagy vezetésével, akit gyermekkori élményei motiváltak. Kisgyermekként Somogyi József csordástól botforgató, botvívó gyakorlatokat és néhány pásztor-pusztakezes eljárást sajátított el.

A vizsgák és a versenyek általában: futás (5km), íjászat, hajítófegyver dobás (gerely és csatakereszt), ostor- és botforgatástechnika, kard-iskolagyakorlat, birkózás, szabadvívás és íjászpárbaj számokból állnak. Ezen kívül természetesen sok egyébbel is foglalkozunk, például táncolunk, lehetőségeinkhez mérten ismerkedünk a népgyógyászattal, illetve a magyar nép hagyományaival.

Véleményem szerint teljesen mindegy hogy ki, milyen harcművészetet űz, mivel éles helyzetben úgy sem lehet túltechnikázni az ütéseket, hárításokat. Főképpen úgy, hogy minden ember egy fejjel, két lábbal, két karral rendelkezik, és ezeket adott irányba összpontosítjuk, így valószínűleg minden harcművészet technikáinak azonosak az alapelvei és egyben a határai is. Nem véletlenül egyezik néhány birkózásban használt fogásunk, Aikido fogásokkal. Hozzátenném, hogyha ezek nem lennének hatékonyak, nem is maradtak volna fenn. Gyakorlatilag ezt azért írtam le, mert amikor a többség meghallja, hogy „hagyományos harcművészet” egyből elkezd hüledezni, hogy ilyen természetesen nem létezhet, meg hogy bizonyára használhatatlan az egész.

Most pedig megpróbálom röviden leírni azokat a jellegzetességeket, ami miatt mindenkinek kimondottan ajánlom ezt a harcművészetet.

Az edzések mindenhol kemények, semmivel sem tekinthetőek lazábbnak, mint más stílusé, szóval már pusztán a bemelegítéstől is elég rendesen le lehet fáradni.

„A Baranta az összetett képességű és képzettségű harcos fensőbbségét vallja a fegyver- és eljárás-specialistákkal szemben”, ezért foglalkozunk egyszerre ennyi dologgal. Még ha a kívülállónak nem is tűnik úgy, hogy minden hasznos a felsorolt dolgok közül, mindegyik fegyver, formagyakorlat összefüggésben áll a másikkal, hat a másik használatára, elsajátítására, így egy nagy egészet alkotnak együtt.
Egy önvédelmi szituációban egyik sem lesz fölösleges, ez teljesen biztos. A birkózás az erőnlétet, állóképességet és a „küzdeni akarást” fejleszti. A botforgatás kifejezetten erősíti a csuklót, a kart és a hátizmokat, segít összekapcsolni a jobb és bal agyféltekét, fejleszti az ügyességet. Az íjászat pedig a koncentrációt és úgyszintén a kar- és hátizmokat erősíti, és még sorolhatnám.

Még megemlíteném a gondolkodásmódot is. Nos ez az, amiért főképpen ajánlom a Barantát nektek. Azt szokták mondani, hogy csak az tud jól elsajátítani egy harcművészetet, aki ismeri azt a kultúrát, azt a hagyománykört, amiből származik, és így képes megérteni az értékeit, elveit, amely az egésznek az alapját alkotja. Ez a Baranta esetében azt jelenti, hogy a saját hagyományainkat kell megismernünk, és azt hogy hogyan gondolkodik valójában a magyar ember. Ugye, a józan paraszti ész. Ez azt is jelenti, hogy egy magyar ember, ezt a stílust sokkal jobban át tudja élni és jobban el is tudja sajátítani.

Amit még meg kívánok jegyezni, hogy a Baranta gyakorlása, a formagyakorlatok, az edzések, a táncok, az énekek nagyon szórakoztatóak, nagyon átélhető az egész, tekintve, hogy magyar. Csak közelebb áll ez (remélhetőleg) a szívünkhöz, nem?

Összefoglalva, aki komolyan gyakorolja a Barantát, képes lesz megvédeni saját magát, és talán többet fel fog szedni, mint néhány fogást.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket! Nézegessétek a Baranta hivatalos honlapját (www.baranta.net), vagy keressetek videókat róla a különböző videó megosztókon. Nyugodtan írhattok nekem is, ha van bármiféle kérdésetek a témával kapcsolatban.

Á.

 

Köszönjük! Ha bármi kérdés van a szerző felé, nyugodtan tessék nekem elküldeni, továbbítani fogom!

A következő bejegyzésemben, tehát a test-test elleni küzdelmről lesz szó.

Addig is, vigyázzatok magatokra!

33 komment

Címkék: baranta harcművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr223378340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.18. 23:07:59

budomagazin.hu/sportok.php?sportid=79&kw=baranta

Itt is találtam egy egész jó leírást, főleg a történetéről, technikáiról. Érdemes rákeresni neten, sok oldal foglalkozik vele!

cass 2008.11.20. 02:28:33

Sziasztok!

Harcművészetek tekintetében egyet tudok mondani: A mester sokkal többet számít mint a stílus! Űzheted a legnagyszerűbb stílust, de ha a mester nem tanít meg bunyózni, akkor el van felejtve a történet. Én már több éve bunyózom, több stílust is kipróbáltam, tudom miről beszélek. Aki arra adja a fejét, hogy a két kezét akarja önvédelemre használni, mindenképpen olyan iskolát keressen, ahol az edzéseken rendszeresen van bunyó kesztyűvel, védőfelszereléssel, odaadással.

Ha nincs meg a rendszeres bunyó, akkor az egész _semmit_sem_ér_. Én a barantát nem ismerem annyira, de azok alapján, miket eddig hallottam róla, pont a rendszeres realisztikus küzdelem hiányzik belőle. Tudom, hogy magyar és ezért becsülendő, aki azt tanul, de akkor már inkább tanulnék magyar kézitusát, ami a magyar honvédség közelharc rendszere. Ezt az I. Világháborúban fejlesztettük ki és iszonyatosan brutális, IRL sokkal használhatóbb mint a Baranta. Természetesen aki a hagyományok miatt érdeklődik, annak a Baranta a legjobb választás.

Red 2008.11.20. 17:30:06

Nem hiszem, h feltétlen az lenne a lényeg, h kesztyű fel, és box. Egyrészt a kesztyű nincs rajtad az utcán, ergo máshogy ütsz nélküle éles helyzetben, másrészt meg tegyünk különbséget a küzdősportok és a harcművészetek között. A kettő között ugyanis lényegi különbség van. A küzdősportokban verekedni tanulsz, szellemi háttér nélkül (nem arra gondolok,h agyatlanul, hanem, h nincs mögötte tradicionális felfogásmód, stb). Míg a harcművészetekben ez megvan plusz a fizikai kontaktusra is számos gyakorlási mód van. Az, hogy egy az egyben nem K.O.-zod le a másikat edzésen, nem jelenti azt, h nem tudnád megvédeni magad az utcán.

Ákos 2008.11.20. 22:03:18

Sziasztok

Tőlem származik ez a kis élménybeszámoló, nem a legteljesebb lett, úgy hogy ha van bármilyen kérdésetek, akkor küldjétek el nekem nyugodtan a metal89@citromail.hu -ra!

Cass, Red jól leírta, a Baranta nem küzdősport, ez nem a "bunyóról" szól főképpen. A másik dolog, hogy mint bármelyik más harcművészeti stílusnál, ennek az elsajátításához is sok év kell, szóval az első pár évben még senki sem lesz mestere a dolognak. De akik régóta űzik, semmivel nincsen kevesebb esélyük az utcán mint más, bármiféle önvédelemmel foglalkozó embernek.

És még annyit ezzel a mesteres dologgal kapcsolatban.
Mi úgy mondjuk, hogy "a magyar nép a mi mesterünk". Nem hiszünk abban hogy van egy olyan vezető, aki a legmagasabb szinten képes űzni egy irányzatot, és később sem lesz olyan aki képes lesz azt megújítani. Ha a legkezdőbb is képes egy új fogást mutatni a többieknek, akkor mérlegeljük hogy használható-e, és ha igen, akkor megtanuljuk. Szóval mi úgy gondoljuk hogy nem valakitől, hanem egymástól kell tanulnunk, régen sem volt ez másképp. És nem hiszem hogy ez kevésbé hatékony mondja lenne a tanulásnak.

Most nem jutott más eszembe ezzel kapcsolatban.
Örömmel várom a kérdéseket!

cass 2008.11.20. 23:05:00

Világos h a kesztyű nincs rajtad az utcán, én nem azt mondtam, hogy a kesztyűn van a hangsúly, hanem a realisztikus gyakorláson. Ha nem tapasztalod meg, hogy milyen amikor valaki tiszta erőből feléd suhint egyet, akkor utcán le fogsz blokkolni. Láttam már ilyet. Ezt meg csak kesztyűben lehet gyakorolni. Azt meg cáfolnám, hogy máshogy ütsz nélküle éles helyzetben.

Abban viszont igazad van, amit a küzdősport és a harcművészet közötti különbségről írtál. Éppen ezért írtam ezt egy _önvédelmi_ blog kommentjébe. Aki szimplán önvédelmet akar tanulni, az tanuljon valamilyen szimplább, harcorientáltabb, egyszerűbb stílust, hiszen azt gyorsabban tudja elsajátítani. Akit meg a hagyományörzés illetve az extra plusz érdekel, az tanuljon harcművészeteket. Pusztán ezért utaltam arra, hogy egy önvédelmi blogon nem jó döntés pont a barantát reklámozni. Nem mint ha amúgy bajom lenne vele, sőt nagyon tisztelem azokat, akik űzik.

Ákos: Én arra az emberre gondoltam, aki konkrétan vezeti az edzéseket. Nagyon sok múlik rajta, mégiscsak ő dönti el milyen gyakorlatokat és feladatokat csináltok edzésen.

Ákos 2008.11.20. 23:26:54

cass:
Ez tény, hogy sok múlik az edzőn. Nálunk is van olyan akinek az edzései lazábbak, de van ahol már a bemelegítés végére kidőlnek az emberek. Embere válogatja, de ha esetleg van valami amit hiányol az ember az edzésről azt maga is bepótolhatja más úton.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.21. 00:12:38

cass: "Aki szimplán önvédelmet akar tanulni, az tanuljon valamilyen szimplább, harcorientáltabb, egyszerűbb stílust, hiszen azt gyorsabban tudja elsajátítani. Akit meg a hagyományörzés illetve az extra plusz érdekel, az tanuljon harcművészeteket. Pusztán ezért utaltam arra, hogy egy önvédelmi blogon nem jó döntés pont a barantát reklámozni."


Ez ennél jóval összetettebb kérdés. A test-test elleni önvédelem pontosan az a kategória amit nem lehet és nem is érdemes gyorsan elsajátítani. Ha valaki nagyon gyorsan szeretné javítani az esélyeit, akkor megvásárolja a megfelelő legális eszközöket és megtanulja azokat használni. Amikor az ember a testét használja fel, mint fegyvert, ott nem lehet hibázni, és nem szabad felületesen "bemagolt" mozdulatokra hagyatkozni. Erről fog szólni a következő bejegyzésem, ott írok majd hosszabban a témáról.

Vojislav

cass 2008.11.21. 01:02:23

"A test-test elleni önvédelem pontosan az a kategória amit nem lehet és nem is érdemes gyorsan elsajátítani."

A gyors egy relatív fogalom. Én a 2-3 évet értettem alatta. Nyilván nem egy hétről beszélek. Ennyi idő alatt egy küzdelemorientáltabb stílusban már elég jó szintre el lehet jutni, míg egy tradicionálisabban ehhez legalább egy olyan 10 év kell. És ez nem csak személyes vélemény, beszélgettem már ilyen dolgokról több olyan emberrel is, aki ilyen régen űz harcművészeteket.

A bemagolt mozdulatoknál meg pont a lényegre tapintottál, egy technika csak akkor lehet effektív, ha kellő rutin van mögötte. Itt lép be a rendszeres küzdelem fontossága, amiről legelőször beszéltem.

Kíváncsian várom a következő posztot akkor :)

Red 2008.11.21. 10:07:17

A bemagolt mozdulatokkal pont az lehet a hiba, h bemagoltak és lehet,h nem tudod azokat egy váratlan helyzetben alkalmazni. Persze ez ugyanúgy előfordulhat,ha vmi tradicionálisabb stílust tanul az ember, de épp ezért mondják rájuk,h életút. Mert az egész embert próbálja fejleszteni, ami hasznosabb lehet.
De azt nem mondom, hogy nem lehet hasznos egy küzdősport az utcán, mert igenis lehet.
Viszont amíg nem voltál olyan edzésen, ahol kesztyű nélkül gyakorolták,h milyen az mikor feléd suhintanak egy nagyot, addig ne mondd,h nincs ilyen. Sok olyan gyakorlat van, mikor lehet az ilyet gyakorolni és nem feltétlenül kell, h az egy szabad harc legyen. 18 év alatt megtapasztaltam már párszor :)

cass 2008.11.21. 11:17:58

"A bemagolt mozdulatokkal pont az lehet a hiba, h bemagoltak és lehet,h nem tudod azokat egy váratlan helyzetben alkalmazni."
Ugyanazt mondjuk.

"Viszont amíg nem voltál olyan edzésen, ahol kesztyű nélkül gyakorolták,h milyen az mikor feléd suhintanak egy nagyot, addig ne mondd,h nincs ilyen."
Voltam. Az én tapasztalatom szerint semmit sem ér az egész ha nem akarnak _tényleg_ megütni.

Darrick 2008.11.21. 12:54:14

Sziasztok!

Taxis vagyok és bizony bennem van a félsz, hogy a kocsiban bármikor megtámadhatnak.
Milyen önvédelmi módot, eszközt lehet ilyen esetben alkalmazni?

Hogy a témához is hozzászóljak: érdekes ez a baranta, nekem az tetszik benne, hogy sokrétű ismeretekre lehet szert tenni.

Red 2008.11.21. 16:14:52

Cass:

Hát lehet, h akkor még nem találtál olyan helyet/edzőt. Nagyon sok ilyen hely van. Pl ott az kyokushinkai..egyértelműen állatok :) ott is van pár megkötés, de az mindenhol van. Hidd el, hogy nem kell, hogy teljes erővel odasózzanak vagy próbáljanak ahhoz, h megtanuld, milyen az, ha megütnek. Puszta kézzel is lehet úgy ütni, h nagyon fájjon, lila legyen, de mégsem törik, vérzik be, stb. A másik része meg az,h ha kesztyűben gyakorolsz az max ütéserőt szimulálhat. Máshogy védekezel, mint pusztakézzel, sokmindent máshogy csinálsz.

Deepwater 2008.11.21. 16:17:14

Az önvédelmi képességét az ember folyamatosan fejleszti. Sosem ér a végére ennek a folyamatnak. Mindegy, mit tanulsz, de kezdd el mielőbb és ne hagyd abba!
Biztos, hogy a barantában is lehet találni olyan mozdulatokat, fogásokat, melyek egy adott szituációban segíthetnek az utcán. Ugyanez igaz azonban minden harcművészetre vagy küzdősportra.

Sokan viszont szem elől tévesztik az edzések során a legfontosabb szempontot: mindig azon járjon az eszed "ez az egész azért van, hogy eredményesen meg tudjam védeni magam. Hogyan csinálhatnám még jobban egy ilyen szituációban? A ringen kívül a való világ vár rám."

cass 2008.11.21. 17:11:08

Red:

Wááááá, vagy én nem tudom kifejezni magam világosan vagy te nem érted meg amit mondok. Nem a kesztűn van a hangsúly. Igen, tudom mit mondasz, tudom, hogy lehet puszta kézzel is olyat ütni. Én itt most első sorban arra utaltam, hogy ha az átlag Jóska elmegy önvédelmet tanulni, a leggyorsabb és legeffektívebb módja egy harci stílus és nem egy tradicionális. Ezzel semmivel sem értékelem le a tradicionális stílusokat, jómagam is tanulok harci és tradicionális stílust is.

Deepwater 2008.11.21. 20:27:33

Kedves Red és Cass!

A gyorsan elsajátítható harci stílus azt jelenti, hogy az elején a fejlődés számodra látványos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később is ugyanebben az ütemben fejlődsz. Igaz viszont, hogy minden tudás jobb, mint a nemtudás.
A tradicionális stílusoknál eleinte kevésbé látszik a gyakorlati hasznosság, ez csak később lesz igazán kiemelkedő. Akkor viszont annál inkább...Higgyétek el, 4-5 danos mestereket nem támadnak meg. Nem áldozat-típusok.

Darky 2008.11.21. 22:41:20

Azt hiszem mindenkinek igaza van egy kicsit. Én azt vallom, hogy a tökéletes önvédelemhez mindkét részre szükség van (contact-os szabadharc és önvédelmi szituációk gyakorlása) A magam példája a legjobb erre. Mi edzéseken mindkettőt gyakoroltuk dögivel. Mégis valahogy a szituációs gyakorlás sokkal jobban ment, nagyon éreztem ezt a részt, világkupákon és országos bajnokságokon is hoztam el sok érmet önvédelem kategóriában. Azonban a bunyó része nekem kevésbbé ment, és ez nem csak az övvizsgákon jelentett egyre nagyobb hátrányt, hanem erősen bennem volt, hogy vajon egy valós önvédelmi szituációban hogyan működnének a technikáim. Ekkor az edzőm javaslatára ráfeküdtünk a szabad küzdelemre, a kesztyűs harcokra, a pusztakezes harcokra, pajzsozásra. Szabad küzdelemben rengeteget fejlődtem és ez érdekes dolgot hozott magával. Az önvédelmi technikáim letisztultak, leegyszerűsödtek és sokkal jobban kezdtek működni, mert megteltek valódi tartalommal. Totáis rendszer persze nem létezik, minden stílus másra fekteti a hangsúlyt, és ez így is van jól. Öszegzés: a szabad harc és a szituációs gyakorlás ugyanolyan fontos az önvédelem szempontjából.

Truk 2008.11.22. 10:44:35

Tapasztalataim a Barantáról

Örülök, hogy a baranta előkerült, érdekesek a kommentek (miért nem lehet hozzászólásnak hívni?), ezért vettem a fáradtságot, hogy billentyűzetet ragadjak.
Jómagam egy évig jártam baranta edzésekre. Az elsőt Vukics Ferenc tartotta, utána három napig nem bírtam felülni az ágyon... :) De kedvet kaptam, mert előtte bár nem űztem küzdősportokat, úgy láttam, ez igazán nekem való, segítheti a testkultúra fejlődését, illeszkedik a hagyományszeretetemhez, stb. Vidéki városban élek, és ez volt az első baranta csapat itt. És itt érkeztünk el a problémához, amit páran előttem pedzegettek. Nem volt rendes edző, aki már évek óta barantázik. A csapat barantás oktatási segédletekből próbálta elsajátítani a fogásokat, ami az elején ment, de a továbbfejlődéshez ez kevés volt. Ráadásul az edzés erőnléti része is egyre silányabb lett. Ezek miatt többen, akik más harcművészettel már foglalkoztak, bohóckodásnak minősítették, és otthagyták, ami további színvonalcsökkenést okozott. Néha eljött egy magasabb fokozatú barantás, vele tartalmas volt az edzés. Egy év után, bár végig lelkes és kitartó voltam, én is otthagytam, mert már volt olyan edzés, ahol ketten voltunk! Azóta eltelt egy év, és állítólag fellendült a dolog, de azóta sem mentem vissza az edzőterembe. (Technikai akadályok is voltak a végén, felszedték a teremben a príma tatamit, és kosárlabdapályává alakították.)
Véleményem: a baranta jó harcművészet, ha komolyan űzik. Fontos hozzá a jó edző, aki a megfelelő fogásokat ismeri átadja, kézben tartja az egészet. (A távol keleti sportokból ismert "nagymester" itt nem annyira fontos, lévén az egész a hagyományokból, tájegységek jellemző technikáiból támaszkodik, bárki lehet jobb a másiknál, ha ügyes. De a jó edz kell.) Fontos, hogy fejleszti az erőnlétet, méghozzá elvileg minden korosztály számára szabott módon. A gyerekeknek játékos formában, az idősebbeknek képességeiknek, erejüknek megfelelően. Vukics szerint a mai fiatalok nagy része a mozgássérült kategóriába tartozik, és ebben van igazság. A baranta rugalmas erőnlétet, jó állóképességet ad. Mivel nem agresszív sport, fokozottan alkalmas lenne széles népréteg mozgáskultúrájának fejlesztésére, hozzájárulva, hogy a magyar emberek egészségesebb életet éljenek, plusz hozadékaként hagyományaikat műveljék. Egy baranta edzés megfelel egy igen komoly testnevelésórának a szó legjobb értelmében. Lehet, hogy másfajta, kifejezetten küzdősportok utcai önvédelmi szituációban több sikerrel kecsegtethetnek, de egy jó barantás sem biztos, hogy szégyent vallana, mert legény a talpán. Az önvédelem sem csak abból áll, hogy két ember egymással verekszik. Adott esetben a gyors helyzetfelismerés, elkerülés, futás is maga az önvédelem, a küzdelem talán a végső mentsvár. Ha meg szamurájkarrdal, vagy többen támadnak az emberre, inkább vegye elő a gázrevolvert... A baranta komolyabb harci változata a böllön, de ezt csak mester barantázóknak, vagy katonáknak tanítják.
Vukics szerint a magyarság megmaradásának záloga az önvédelem. Tényleg eljöhet az idő, amikor csak magunkra számíthatunk. Ezért a barantának nem lenne szabad csak a régi technikákra korlátozódni, ugyanúgy tanítani kellene pl. a lövészetet, csoportos harceljárásokat, stb. is.
Szintén az alapító szerint a baranta nem csak az edzőteremben él, hanem az ember mindennapjaiban kell jelen lennie. Ha valaki lovagol, fut, botot forgat, íjászkodik szabadidejében, egészségesen él és táplálkozik, műveli a magyar hagyományokat fizikai és szellemi téren, az is barantásnak tekinthető. Vukics Feri azt vallja, hogy az az igazi barantás, akivel egyaránt találkozik az edzőteremben, a táncházban és a templomban.
Magam részéről sajnálom,hogy az edzések kimaradnak mostanság az életemből, de remélem eljön az idő, amikor visszatérek.

Ákos 2008.11.22. 16:45:33

Truk:

Igen, sajnos nagyon nagy az edző hiány a barantásoknál, ezt én is tapasztaltam már, de már dolgoznak rajta.

A másik ami még eszembe jutott, hogy a Baranta kifejezetten közösségi dolog. Úgy értem hogy egy csapat általában olyan emberekből áll akik már régebb óta ismerik egymást, így mindig jó, családias hangulat van.
A másik pedig hogy nagyon nagy teret enged a kreativitásnak, úgy mond otthon is tovább fejlesztheti magát az ember. Én is pár napja magamtól rájöttem egy új forgatási technikára, amit az előtt még nem láttam.

Red 2008.11.24. 10:14:09

Cass:

:) Ok, bocs, akkor félreértettelek! Lehet, h a péntek miatt volt :)


Deepwater: igen, tudom miről beszélsz, én is elég régóta karatézom már, tudom, h nem minden a látvány :)

Deepwater 2008.11.25. 11:20:39

Emberek!

Nincs jobb vagy rosszabb harci stílus, ill. harcművészet, csak jobb vagy rosszabb harcművész van!
Nem az a lényeg, hogy te most ebben a szituációban hollywoodi stílusú hős legyél, hanem hogy a lehető legkevesebb gonddal kikerülj a veszélyes helyzetből. Vojislav ebben segít tanácsaival, amiért hálás köszönetem ezúton is neki.
Bármilyen önvédelmi ismeret jobb, mint az önvédelmi ismeretek hiánya. Ezért gyakoroljatok, amikor és amit csak lehet. Minél többet gyakorolsz, annál kevésbé fenyeget majd az, hogy használnod is kell a tanultakat (paradox módon ez előny!), de egészségesebb és fittebb is leszel egyben.
Sok sikert:-))

Darklord 2008.11.25. 17:41:34

Sziasztok!
Én annyit szólnék hozzá, ezt már leírtam egyik másik topichoz is, hogy saját tapasztalatom: hiába jár az ember edzésre (én pl karate), ha nem tanítják meg, hogy harcoljanak és viselkedjenek éles helyzeten. 6 évig shotokanoztam és éles helyzetben rádöbbentem, igazából nincs meg a rutinom, hogy alkalmazzam azt a sok technikát... Nem tanítottak meg rá, mert az volt a fontos, hogy milyen magasra rúgunk és milyen jól csináljuk a formagyakorlatot meg milyen szabályos a technika! Ez azonban senkit nem érdekel majd az utcán...
Ezért váltottam át wing tsun kung fura, ami lehet hogy nem látványos, de nagyon is hatásos, és megtanít mindenre amire szükség lehet az utcán. Rendszeresen vannak szabad harcok magasabb szinten, de kezdőkenek is első edzésen megtanítják a legalapvetőbb támadások hárítási módját(pl fojtás). Nagyon meg vagyok elégedve, és a mesterem (aki az edzést tartja) nagyszerű ember és kiválóan ért ahhoz amit csinál!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.25. 18:07:23

Holnap érkezik a következő bejegyzés!

Red 2008.11.26. 10:16:15

Darklord:

Ami a formagyakorlatot illeti, az a stílus lelke, esszenciája, ezért fektetnek nagy hangsúlyt rá a tradicionális stílusoknál. Ugyanez a helyzet a technikákkal is. Folyamatos gyakorlás kell a fejlődéshez. Sosem lesz tökéletes a techinkád, ezért kell gyakorolni újra és újra. Gondolom ez kungfunál sincs másképp. Azt nem tudom,h miért nem voltak szabad harcok, nálunk is sokszor vannak.

Davi 2008.11.27. 15:37:35

Üdv!

Tudna valaki segíteni, hogy Miskolcon hol találok olyan fegyver/önvédelmi boltot, ahol van gázspray és egyebek?

Köszönöm

Ashi Valkoinen 2008.11.29. 19:59:59

Cass-sal értek egyet.

A baranta nagyon szép és jódolog, de utcán 1 vs 1 küzdelemben akkor jársz a legjobban, ha izomból odaversz egy nagyot a másik fejére. Ha három fogát kiköpte és ömlik a vér az orrából, kevesebb eséllyel üt vissza.

DE!

A barantában, távol-keleti harművészetekben etc. rengeteg olyan fogás van, mai gyakorlatilag harcképtelenné teszi az ellenfelet. Átdobások, gáncsok, szorítások. Ezek sem elhanyagolhatóak.

Viszont amit a legfontosabbnak tartok, hogy az ellenfelet semmilyen körülmények között ne sajnáljuk. Ha földre kerül, érdemes belerúgni, de csak a fejét, hogy ne sántuljon.

Ákos 2008.11.29. 20:13:23

Ashi Valkoinen:

"Küzdelemben akkor jársz a legjobban, ha izomból odaversz egy nagyot a másik fejére. Ha három fogát kiköpte és ömlik a vér az orrából, kevesebb eséllyel üt vissza."

A Barantának is ez a "szellemisége" :) szóval nem kell félni, ott is tanulunk ilyet, ma is éppen újra átvettünk az ökölharc alapjait.

Robi 2008.12.02. 18:15:51

Sziasztok!

Most olvastam a blogot,igaz még csak a Barantás bejegyzést.Nagyon tetszik.

Szeretnék hozzászólni.
Az adott szituációban szerintem az a fontos,hogy ne blokkolj le,csinálj valamit ami hasznodra lehet.Ezért fontos az hogy a mozdulatok ösztönös mozgásra épüljenek.
Én Krav-Magáztam(továbbiakban KM) több mint fél évig,most is csinálnám de rajtam kívűlálló okok miatt nem jön össze, sajnos.A KM ez reális önvédelemre tanít,nincsennek formagyakorlatok,nem szép,meg sem közelíti a harcművészeteket "szépség" tekintetében.A technikák ösztönös mozgásra épülnek,nem kötött mozgású.A rendszer(a neve hivatalosan önvédelmi rendszer, tehát nem kűzdősport,mivel nincsennek versenyek;és nem is harcművészet)folyamatosan fejlődik, és ez sem elhanyagolható szerintem.Valamint vannak fegyveres technikák(késes,botos,fegyveres)is igazodva sajnos a mai utcai harcok követelményéhez.
Nekem a KM az igazi önvédelm: semmi szépség, maximális realitás.

Ja, és ezt is magyarnak tekinthető,mivel a magyar származású Imi Lichtenfeld fejlesztette ki.És szerintem nem lehet olyan rossz ha a dán,svéd,finn,lengyel,magyar,német,belga,izraeli és amerikai(pl:SWAT,DEA) speciális egységeinek is benne van a képzési rendszerében.
További,bővebb info: www.krav-maga.hu

Diego 2008.12.09. 19:30:46

Én is mint az előttem szólóak több éve foglalkozom harcművészetekkel(Kung-fu). És a következők a meglátásaim:A formagyakorlatoknak jelentős szerepük van egyrészt a mély állások megerősítik a lábaid, a szabályos mozdulatok rá vezetnek arra, hogy hogyan végy ki bizonyos mozdulatokat úgy, hogy ne dőlj utána hanyat ha pl izomból megrugnak.Másrészt magukban hordozzák a technikát nem tudom kinél hogyan zajlanak az ilyenek de nálunk mindig meg állunk formagyakorlat közben és kivesézzük a mozdulatokat, sőt mi magunk megkérdezzük melyik mozdulat mit csinál,mire jó és a mester gondolkodás nélkül tudja a választ és egyből mutatja is. És itt érkeztünk el a következő ponthoz a mesterhez. Véleményem szerint a jó mester nélkül űzzél te akármit nem leszel több mint az aki otthon nézi a tévét és csokit majszol.Nálunk például a mester nem csak kivülről magyaráz be is áll amikor technika vagy szabad küzdelem van.Technikánál muszáj odaütni,mert ha nem teszed te kapsz a mestertől és az jobban fáj, ha meg a másik nem hajol el akkor megtanulja, hogy legközelebb jobban figyeljen.Szabad küzdelemnél pedig kesztyűt fel és hajrá mindent szabad, nem fog senki leszídni ha tökön rugod a másikat engem is rúgtak már tökön akkor egy kis szusszanás és vissza, nem lehet megállni és rengeteg olyan mozdulat van ami a meglepetésen alapszik amit Vojiszlav mindig hangsúlyoz.A másik meg, hogy nem állandó partnered van mindig körbe forgunk így különféle méretű emberekkel harcolsz, ami nagyon hasznos.Ezért választottam a kung-fu-t mert összetett és meg van mind a tradició(formagyakorlatok) mind pedig a küzdősport része is.Bár hosszú év gyakorlás után rájöttem, hogy legyen akármilyen összetett a kung-fu, ha összekerülnék egy olyan emberrel , aki évek óta valamilyen küzdősportot űz(KM,Muay-Thai) valószínűleg alul maradnék.Mert ezekhez a harcművészetekhez hosszú évek űzése és gyakorlása kell, hogy eljusson az ember egy szintre.Így én is azt javaslom a kezdőknek kezdjenek vmilyen küzdősporot ha látványosan akarnak fejlődni.

Végül Deepwater-nak igazat adok abban, hogy ha valaki már eljut egy szintre amin már IGAZI mesternek számít, akkor ott ő megszűnik prédának létezni, mert oylan tekintélyt sugároz, ami félelmet kelt másokban és még a legkeményebb emberben is megszólal az a kis hang, hogy "Ezt nem kéne öreg". És higgyétek el ez így van

jika 2009.02.19. 15:51:52

szerintem a krava mag alegjobb az utcai bunyora, ha pedig mma bajnok akar lenni valaki akkor meg sambo szerintem.

brunop93 2009.03.16. 19:35:19

Mivel nem igazán ismerem a wing tsun kung fu-t eléggé és amint láttam DARKLORD igen ezért szeretném megkérni hogy ha megadná az email címét kérdezhetnék tőle pár dolgot? A wing tsun kung fu-ról? Köszönöm szépen!

ruhaszárító 2009.04.19. 13:47:48

Üdv!

A krav magáról kérdeznék. Van valakinek utcai szituációból eredő tapasztalata KM vontkozásban. Szeretnék rális, használható önvédelmet tanulni, és sok jót hallottam erról a stílusról, viszont a videoanyagok nem túl meggyőzőek. Valóban müködő, jó dologról van szó?

seqator 2009.05.02. 14:14:05

Üdv!
Most kezdtem olvasni a blogot (még csak az utolsó hármat olvastam), eddig tetszik. Soha nem űztem semmilyen harcművészetet sem küzdősportot, de sajna néhányszor már kellett verekednem. Az eddigi ilyenirányú tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy gyakorlatilag az győz aki az első megrendítő ütést beviszi. Az önvédelem lényege szerintem az, hogy el tudd dönteni mikor kell futni és mikor kell leállni verekedni. Ha a verekedés mellett teszed le a voksod akkor viszont ne tökölj, még a szájtépés idején támadj. Nekem ami bejött: Ágyékon rúgod aztán fejbe. Vagy térden rúgod (ha jól sikerül szerintem ez hatásosabb) és egyetértek az egyik elöttem szólóval, NE SAJNÁLD az ellenfeled. Üsd, rúgd amíg mozog.

suburi 2009.05.20. 19:21:17

Üdv!
Diego: Abszolút egytértek veled.
A formagyakorlatoknak nem csak "szépészeti szerepük" van, hanem fizikailag is erősítenek olyan izomcsoportokat, amikről azt sem tudtuk eddig, hogy olyanunk is van.
A mester, edző, oktató, stb... nagyon fontos. A youtube-ról nem lehet önvédelmet tanulni. Kell egy olyan személy, aki kapásból látja a gyengéidet, hibáidat, így ki tud javítani.
A ma, Magyarországon civilek álltal tanulható stílusok nem harci stílusok, (hiszen a valódi harci stílus, bármelyik is, egy külön szakma!)hanem küzdősportok, harcművészetek, önvédelmi kurzusok. (Pl. a krav-magának is a lightosabb verzióját oktatják nem a mossadét).
Ezért fontos az, hogy mióta űzi az ember, hiszen a 8óra iroda után heti kétszer két óra vajmi kevés az üdvösséghez, így ha fél év után Jet Li-ként veted magadat az éjszakába, gyorsan megcsapkodnak. Veszélyesnek tartom továbbá a nyugaton oly népszerű, kéthetes, háziasszonyoknak tartott önvédelmi szeánszokat. Hamis önbizalmat növel.
Végül: mi az, hogy önvédelem? "... ha ezt és ezt a stílust gyakorlod, akkor meg tudod védeni magadat!" Kitöl? Ha sokan jönnek, 150 kilóssak, és egy-két kertiszerszámot is hoztak magukkal, már az is főnyeremény, ha el tudsz futni.
süti beállítások módosítása