HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Válaszolok

2008.09.25. 19:27 Vojislav

A blog tartalma elérkezett a következő fejezethez, ugyanis átmenetileg az eszközök ismertetése háttérbe szorul. Sokan kérdezték, hogy miért vágtam bele ilyen gyorsan a közepébe, és miért nem kezdtem sokkal alaposabban magyarázni a különböző fegyver nélküli praktikákat, jó tanácsokat. Nos, amennyiben nem állítok össze egy jól használható lexikális anyagot, a későbbiekben hivatkozási alap nélkül emlegethetném én a különféle „szerszámokat”, hogyha a kedves olvasónak sajnos fogalma sincs arról, miről is beszélek. Tehát most, hogy tisztáztuk milyen eszközökkel szerelkezhetünk fel adott esetben, és ezt miként tehetjük meg, azzal folytatom, hogy a gyakorlatban hogyan használjuk saját szellemi és fizikai képességeinket az önvédelem során. Szeretném hangsúlyozni, hogy önmagában az eszköz nem ér semmit, hogyha nem egészítjük ki saját stratégiánkkal, módszerünkkel, stílusunkkal annak használatát. Később világossá fog válni, mire is gondolok pontosan.

A következő bejegyzést igyekszem minél hamarabb feltenni, ígérem érdekes és hasznos lesz.

A mai napon rengeteg megkeresés érkezett hozzám ilyen-olyan formában, úgyhogy szeretném a post hátralévő részét az általam fontosnak tartott kérdések megválaszolására fordítani. Nézzük sorjában!

„Hallottam valami olyasmit, hogy gázpisztolyt (persze úgy, hogy van engedély hozzá) nem lehet megtöltve hordani, közterületen. Erről nem tudsz valamit véletlenül?
Válaszod előre is köszönöm.
Ui.: Nagyon jó a blog! Kitartás!”

Azt hiszem valaki nagyon félreinformált téged! Viselés = a megtöltött fegyver, rejtett állapotban a testen vagy ruházaton történő elhelyezése (közterületen is). A viselési engedély ergo téged erre feljogosít. Mi értelme lenne egy tölteten fegyvernek? Sőt, még engedély nélkül is nálad lehet megtöltve, csak nem viselheted a testeden vagy ruházaton, azaz például szatyorban vagy táskában igen.

„Nekem ilyen gyártmányú Keserű pisztolyom van, de a gumilövedéket nem bírtam belegyömöszölni. Illetve nem mertem erőltetni, mert úgy tudom a fegyver spiáterből készült és könnyen rosszul végződhet a dolog. Mit ajánlasz? Próbáljam meg nyugodtan? Állítólag beleszorulhat és akkor visszafelé sül el. Ha mégis lehet, akkor a szűkítőt ki kell venni? Mert az eladó azt mondta, hogy nem, de nem tudom elképzelni, hogy az a kemény gumi hogyan tudná magát átpréselni a szűkítővel ellátott csövön. Előre is köszi a választ.”

A fegyvert módosítani, természetesen szigorúan TILOS. Ezt a szűkítéssel kapcsolatos mondatodra írtam. Javaslom, hogy tedd bele a gumilövedékeket egy pici nylon zacskóba és fújjál közé Brunox fegyverolajat. Kicsit egyengesd el a labdákat, hogy mindegyiket megfogja. Így már könnyen fog menni. Természetesen 12mm-es gumilövedékkel használod. Az akasztó alatt kimegy, leírtam az idevágó postban, hogy miért is.

„Kedves Vojislav!
Hasznos és figyelemreméltó a blogod.
A tanácsodat szeretném kérni.
A kérdésem az lenne, hogy a külföldről történő
megrendelés járhat jogi következményekkel, vagy
az csak a felhasználásra vonatkozik.
Üdvözlettel:
L.”

(Az elektromos sokkolók posthoz érkezett a komment, csak a tisztánlátás kedvéért.) Abban az esetben, hogyha EU-n kívülről rendeled, mondjuk USA-ból, akkor lehetnek problémák a vámkezelés miatt. A behozatal/kivitel komoly engedélyekhez van kötve, tehát legálisan semmiképpen nem juthat be. Valamint a magyarországi kereskedelme is tiltott. Hogyha az EU-n belülről rendelsz, akkor vám ugyebár nincs, viszont néha találomra kinyitnak egy-egy csomagot. De még mindig biztonságosnak mondható. Akit részletesebben érdekel a dolog, írjon egy mailt.

„Tisztelt Vojislav!
Gratulálok a blogjához. A szolgálunk és védünk szlogent inkább ide kéne kirakni mint az ÁVH járműveire. Mert ez az oldal legalább hasznos infókkal szolgál, amiből következhet a jogos önvédelem.
Kérdéseim a következők:
Az alábbi termékek közül melyik alkalmas gumilövedék kilövésére?
Röhm RG69N, Röhm RG89N, Weihrauch Arminius HW37, Weihrauch Arminius HW88
Amennyiben rendelkezem gumilövedéklövő toldattal akkor bármelyik képessé tehető a gumi kilövésre is, azaz rendelkeznek a csőbe vágott menettel?
A Röhm RG89s revolver alapból vagy csak gumilövedéklövő toldattal tud gumit kilőni?
Köszi a válaszokat!”

Vetőcsőből mindegyik, viszont szeretném kiemelni, hogy az a toldat amit a fegyverhez adnak, nem alkalmas rá, mivel úgynevezett lefúvónyílások találhatóak rajta. Lehet kapni kimondottan gumilövedék kilövéséhez toldatot. A felsorolt fegyverek közül egyébként egyik sem alkalmas dobból gumizásra, csak és kizárólag a Röhm RG89s. A gumilövedékekkel foglalkozó bejegyzésben részletesen leírtam az idevágó tudnivalókat.

No, ennyi fért bele a „lapzártáig”. Hamarosan jelentkezem a következő témával.

Vigyázzatok magatokra!

19 komment

Címkék: válaszolok

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr863378331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen 2008.09.26. 12:07:02

"Sőt, még engedély nélkül is nálad lehet megtöltve, csak nem viselheted a testeden vagy ruházaton, azaz például szatyorban vagy táskában igen."
és használni szabad? mert ugye a fegyverviselési engedély csak a viselésre vonatkozik (ezek szerint).

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.09.26. 13:34:28

Hitetlen: A kérdés remek! Az érdekes csavar az a dologban, hogyha van viselési engedélyed és használod a fegyvert például egy orkkal szemben, és ügy lesz belőle, akkor elővehetnek garázdaságért. Alapjáraton természetesen, a többit képzeld hozzá. Abban az esetben, hogyha nincs viselésid, akkor ugyanez megállja a helyét, pluszban még azért is indul ellened szabálysértési eljárás, mert engedély nélkül viselted közterületen. Amennyiben te a táskádban hordod engedély nélkül, majd használod, szintén ez történik, ergo te az életben nem bizonyítod be utólag, hogy azt a táskádból vetted elő. De ez csak egy példa volt a sok lehetőség közül. Fegyverhasználat után, mindenképpen el kell tűnni a helyszínről nagyon gyorsan. Ez minden esetre érvényes, akár volt engedélyed, akár nem.

JimmyJoe 2008.09.26. 16:25:33

"Fegyverhasználat után, mindenképpen el kell tűnni a helyszínről nagyon gyorsan. Ez minden esetre érvényes, akár volt engedélyed, akár nem."

Ha ezt az álláspontot képviseled, akkor az oldal miért a legálisan használható eszközöket preferálja?
Nagy általánosságban az "illegális" eszközök hatékonyabb erőt képviselnek. Én például a viperát részesítem előnyben, mert míg egy gázspray megbízhatósága bizonyos esetekben megkérdőjelezhető, addig a viperám "hatásában" nem kételkedem.
Én azon a véleményen vagyok, hogy ha valaki elszánta magát, hogy megvédi életét és javait, akkor ne törekedjen mindenképpen a hatályos jogszabályok betartására, mert irdatlan nagy hátrányba kerül a támadóval szemben, aki minden lelki és erkölcsi aggály nélkül fogja megszurkálni a rugós késével a jogkövető áldozatot.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.09.26. 16:42:55

JimmyJoe:

Amikor kifejted egy bizonyos álláspontodat, elsősorban ne magadból indulj ki. Igyekszem úgy megválogatni a témákat és a különböző tanácsaimat, hogy azt egy jó erőben lévő férfiember is alkalmazni tudja, de ugyanakkor, ha egy 20 éves törékeny lány kér tanácsot, akkor is hasonló ötletekkel láthassam el. Felhoztad a viperát.. nos. Majd lesz később egy olyan bejegyzésem amelyben az önvédelemre kimondottan NEM ajánlott eszközöket/módszereket sorolom fel. A vipera ott fog szerepelni, többek között a boxer és egyéb kategóriájú eszközök mellett.

Azt az irdatlan nagy hátrányt amiről írtál, ésszel kell behozni, a törvények adta lehetőségek helyes használatával. Ma Magyarországon már önmagában azt is lázadásnak vehetjük, hogyha az emberek többsége önmaga szeretne a védelméről gondoskodni, és nem bízik már meg a rendőrségben. Nem kell túlmisztifikálni a témát és szerencsétlen áldozatot még nagyobb bajba sodorni.

Egyet érdemes megfogadni: az ember akármit tesz, mindig a legkisebb támadási felületet hagyja magán. Akár a joggal és az állammal szemben, akár egy orkkal szemben.

Lemúr Miki · http://lemurmiki.wordpress.com 2008.09.26. 18:28:07

Nekem is Keserű Viperem van, és megerősíteném az általad írottakat. Fegyverolajjal megkenve, kis izomerővel és ambícióval simán meg lehet pakolni a tárat 12-es gumival.

Fontos, hogy ne hátulról próbáljuk belegyömöszölni! :)

zsolt 2008.09.27. 14:38:52

JimmyJoe:nagyon jó a vipera tényleg,cigányos.az ő stílusuk.viszont ne felejtsd h egy rossz ütés és bent találhatod magad nagyon könnyen.ott pedig se vipera és gázpisztoly,csak cigány.

Vojislav:jogos (gáz)fegyver használat után ha elhagyom a helyszínt nem lesz később problémám ha esetleg rendőrségi ügy lesz belőle?

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.09.27. 21:21:15

zsolt: Egy dolog biztos, hogyha a helyszínen maradsz, több problémád lesz belőle. Ne feledd, hogyha ügy kerekedik a dologból az orkok hozzáférhetnek az adataidhoz, és sorolhatnám. A másik pedig az, hogy 1-2 orkot még hatástalanítasz gáz-riasztó fegyverrel, az egy dolog, de megjelenhet a következő percben 100 másik, ki tudja honnan. Ezért fontos, hogy egy kilépési szituáció után a helyszínt el kell hagyni. Ez ugyan úgy érvényes gázspray illetve egyéb módozatok esetében is.

Zerind 2008.10.03. 21:32:02

Köszi a választ, ki fogom próbálni...

böszman 2008.10.07. 12:52:18

Szép napot! Jó és hasznos a blog, gratula.
Az egyéb kérdéseket is itt kell feltenni?
Mi a helyzet pl. a nyílpisztolyokkal? Hogyan hordozható? Hol használható? Engedély nem szüks. hozzá tudomásom szerint.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.07. 20:19:35

böszman: Persze, lehet itt is, vagy mailben is, mindegy.

Nyílpisztolyok/nyílpuskák szabadon vásárolhatóak és szabadon tarthatóak, engedély valóban nem kell hozzá. Szállítás céljából viheted ahova szeretnéd, betartva a biztonsági előírásokat,tehát csomagban, táskában és nyilvánvalóan nem megfeszítve, stb. Ami a használatát illeti, szintén a biztonsági előírásokat betartva, körültekintően csak és kizárólag magánterületen használható. Ez egyébként jellemző minden eszközre, 'mely a közbiztonságra különösen veszélyes kategóriába tartozik.

Új bejegyzés szerdán este!

Vojislav

JimmyJoe 2008.11.04. 07:42:36

Zsolt:
"nagyon jó a vipera tényleg,cigányos"
A vipera nem "cigányos", hanem a létező legideálisabb közelharci fegyver, ha megvan hozzá a kellő erőd és fürgeséged. Csukott állapotban mindössze egy könnyen rejthető markolat, kinyitva viszont egy gyorsan forgatható acélbot, mely drasztikusan megnöveli az esélyeidet még egy késes támadóval szemben is (ami ugye az IGAZI cigánystílus).
"...egy rossz ütés és bent találhatod magad nagyon könnyen"
Ha örökösen ettől a "rossz" ütéstől rettegsz, akkor értéktelen harcos vagy, aki sem magát, sem másokat nem tudja megvédeni az utcán. Nyugodt lehetsz, hogy a rugós késsel hadonászó cigánynak nem lesznek ilyen erkölcsi aggályai és máris óriási hátránnyal indulsz.
"...ott pedig se vipera és gázpisztoly,csak cigány."
Folyamatosan edzem testem-lelkem, hogy mind a magam, mind pedig mások testi épségét meg tudjam védeni (jól olvastad, mások testi épségét. Én ugyanis nem tűröm, hogy pl büdös retekcigányok kötekedjenek valakivel egy buszmegállóban).
Egy az egyben kiállok bárkivel puszta kézzel. A vipera azért van MINDIG nálam, ha többen támadnának, vagy a támadónál közelharci fegyver lenne (amire volt is már példa, pillangókés kontra vipera, és a vipera nyert).
Elérkezett az az idő, amikor nagy szolgálatot tesz az, aki másvilágra küld, vagy megnyomorít egy útonálló gazembert. Ha gázpisztollyal ledurrantasz valakit, az valószínűleg másnap, vagy maximum harmadnap már az utcán kötekedik megint. Azonban ha szilánkosra töröd a kést tartó kézfejét, akkor megnyomoríthatod egy életre és akkor már nem jelenthet veszélyt másokra. Én tudom, hogy ez eléggé szélsőséges nézet, de gondolj bele, hogy ilyen cigányszaporulat mellett mi lesz itt pár év múlva. Elárulom neked: POKOL. Tegyen ez ellen mindenki a képességei szerint. Én ezt teszem.

Adani 2008.11.04. 22:20:37

Egyébként az okosok azt mondják ,h ahol téged meg támadhatnak akár mindenki szeme láttára ott vissza is lehet ütni, mert rád ugyanúgy nem fognak rendőrt hívni és ugyanúgy közönnyel nézik majd a dolgot, ergo nem lesz belőle valszeg rendőrségi ügy. Vagyis visszatámadsz viperával csatt párszor támadó fekve marad, te elsétálsz és kész. Terjed pár ilyen történet. Egyébként egy ismerősöm mondta, h olyan 8-10 éve mikor olyan környéken lakott vagy kétes helyre ment, akkor zokniba dugott billiárdgolyó volt nála. Azzal is lehetett zúzni, és azt később pár mp alatt szét lehet szedni és a rendőr sem szólhat semmit, a zokni és a billiárdgolyó külön külön nem számít fegyvernek meg közbiztonságra veszélyes eszköznek.

Az is ismerős lehet, a filmekből, h egyes helyeken le lehet lőni a betörőt magánterületen ha nem távozik felszólításra. Ott meg annyi a dolog, h lelövik mint a veszett kutyát majd lőnek párat a levegőbe. Nincs az a rendőr, aki megmondja, h melyik volt előbb, a szomszédok meg annyit hallanak ,h több lövés volt.

Egy Nő 2008.12.03. 10:58:39

Kérdésem lenne, remélem csak teoretikus. Mi módon védhetném meg magam egy esetleges éjszakai támadástól, a már a lakásba/szobámba bejutott támadó-rabló(k)tól?
(Nemrég történt hasonló eset itt a faluban, a néni már csak a fojtogatásra ébredt fel.) A 2 db, szobámban alvó, bár nem őrző-védő kutyám, gondolom hatalmas zajt csapna, pár mp-m talán lenne észheztérni, felkészülni. Kézközelben most is tartok tőrt, kést, de attól tartok, noha szívbaj nélkül használnám, ha kell, tapasztalat nélkül, élesben, nemigen lenne hatékony. Milyen más, biztosabb módszer jöhetne szóba még? Egyébként egy sportos, elég jó fizikumú, de már nem túl fiatal, egyedülálló nő vagyok. Egyéb helyzeteket tudok kezelni, de éjszaka, egyedül egy vidéki házban nagyon kiszolgáltatott az ember.
Tippeket köszönettel vennék. Üdv.

Egy Nő 2008.12.03. 11:03:55

Kérdésem lenne, remélem csak teoretikus. Mi módon védhetném meg magam egy esetleges éjszakai támadástól, a már a lakásba/szobámba bejutott támadó-rabló(k)tól?
(Nemrég történt hasonló eset itt a faluban, a néni már csak a fojtogatásra ébredt fel.) A 2 db, szobámban alvó, bár nem orzo-védo kutyám, gondolom hatalmas zajt csapna, pár mp-m talán lenne észheztérni, felkészülni. Kézközelben most is tartok tort, kést, de attól tartok, noha szívbaj nélkül használnám, ha kell, tapasztalat nélkül, élesben, nemigen lenne hatékony. Milyen más, biztosabb módszer jöhetne szóba még? Egyébként egy sportos, elég jó fizikumú, de már nem túl fiatal, egyedülálló no vagyok. Egyéb helyzeteket tudok kezelni, de éjszaka, egyedül egy vidéki házban nagyon kiszolgáltatott az ember.
Tippeket köszönettel vennék. Üdv.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.12.03. 11:50:46

Szia!

Lesz külön bejegyzés a lakásvédelemre, de gyorsan leírom neked azokat a dolgokat amit tudni érdemes. Alapvetőleg két kisebb témára lehet bontani a házvédelmet/lakásvédelmet. Egyik a megelőző védekezés, a másik pedig az aktív elhárítás. Természetesen lehet azt mondani, hogy akármit teszünk, akármilyen módon készülünk egy támadásra az megelőzésnek számít, de akkor is érdemes sorrendet felállítani. A megelőző védekezésbe tartozik például a házőrző kutya, a riasztó, biztonsági ajtó, fóliázott megerősített ablakok, stb. Egy objektum biztonsági besorolása mindig az alapján kerül osztályozásra, hogy a leggyengébb ponton mennyi idő alatt lehet bejutni, illetve pontosan milyen módon. Ergo hiába van 10cm-es biztonsági ajtó, hogyha az ablak például könnyen betörhető. Amennyiben érdekel ez a téma bővebben, írj egy emailt és mondok még konkrétumokat ezzel kapcsolatban.

A másik módjára a védekezésnek akkor van szükség, amikor a támadó már bent van a házban és a cél a kiiktatása/veszély elhárítása, ahogy nevezzük. Erre a célra a kést csak végszükség esetén javaslom. Egyrészt, mivel elég komoly következményei lehetnek egy szúrt sebnek, még abban az esetben is, hogyha az ember tudja, hogy az élete veszélyben van. Sajnos nagyon nehéz ezt bizonyítani, valamint az arányosság elve szerint fogják osztályozni, ami elég nagy idiótaság, de ez van. A másik pedig az, hogy a kést könnyen az ember ellen tudják fordítani, mivel nem biztos, hogy az éjszaka közepén rendelkezik olyan fizikai erővel, hogy a kést sikeresen felhasználja a támadó ellen. Amit én javasolni tudok az az elöltöltős gumilövedékes fegyver. Erről van már bejegyzés, azt érdemes lenne elolvasni mindenképpen. Ennél hatékonyabb, legális megoldás jelenleg nem ismert illetve nincs is. A gáz-riasztó fegyver a zárt tér miatt kiesik, a gázsprayt ugyancsak nem ajánlom lakásban. Egy jó gumilövedékes fegyver viszont nagyon könnyen és jól használható, persze az ember keze ügyében kell, hogy legyen, legjobb esetben a párna alatt.

Vojislav

Bors néni 2008.12.03. 17:15:49

Kedves Vojislav!
Köszönöm szépen a gyors választ. A gumilövedékes dolog jól hangzik, utána is nézek. A behatolási lehetőségek biztonsági megerősítése ... hát ez elég reménytelen, a ház fekvése, mérete és anyagi lehetőségeim miatt.

Maty 2009.03.11. 19:50:03

Hello Vojislav!
Ma láttam először a blogodat, és nagyon jónak és szükségesnek tartom a mai világban.
Köszi!
Mátyás.

japan 2009.10.09. 10:53:52

Hello Vojislav.
Ha van viselési engedélyem gázpisztolyra és azt az én megítélésem szerint jogos önvédelmi helyzetben használom.(pl: elindul felém a 130kg-os benga sejtem,hogy pofán fog vágni). Tehát használat után van bejelentési kőtelezettségem a rendőrségen ? Vagy (tegyük fel jogosan használtam) haza megyek és kész ?? És ha megtalál a rendőrség akkor mi van ?? Hátrányosabb helyzetben leszek mintha én jelentettem volna ??? Pl: egy tanú felírja a rendszámom

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.10.12. 17:36:18

@japan: bár a lex tojás mellett azt is kimondták, hogy "aki félelemkeltés céljából mást - vagy annak hozzátartozóját - személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy annak a látszatát kelti, hogy a fenyegetett életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be, két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz", a gyakorlat mást mutat.
Én mégis a "ne szólj szám, nem fáj fejem!" elvet javaslom. Ha a sünök megkeresnek, akkor is bizonyítani kell az állításokat, és ha jól emlékszem, nem a vádlottnak kell bizonyítania ártatlanságát, hanem a tanúnak a bűnösséget.
süti beállítások módosítása