HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Gáz-riasztó fegyverek 1.

2008.08.14. 19:42 Vojislav

Elérkeztünk az önvédelmi eszközök következő lépcsőfokához, a gáz-riasztó fegyverekhez. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán mire is jó ez, így szeretnék eloszlatni néhány tévhitet is a témával kapcsolatban.

 

Működése

A gáz-riasztó fegyverek működési elve gyakorlatilag azonos az éles fegyvereknél alkalmazott elvvel, azonban ez minden. Először is, vizsgáljuk meg magát az elnevezést. A gáz-riasztó név onnan ered, hogy a fegyver működtethető gáztölténnyel illetve riasztótölténnyel is. Tehát, lőszerrel nem használható, így szilárd lövedék soha, semmilyen körülmények között nem hagyhatja el egy gáz-riasztó fegyver csövét. A gáz-riasztó fegyvereket úgy gyártják, és úgy alakítják ki, hogy magában a csőben egy úgynevezett „akasztót” helyeznek el. Ez annyit jelent, hogy egy acél lap van belehegesztve hosszában a csőbe, így képtelenség, hogy bármilyen szilárd test elhagyja azt. Ezen kívül van még néhány módosítás, ami miatt szintén lehetetlen lőszerrel használni.
A másik jelentős jellemző maga a fegyver anyaga, ami legtöbb esetben spiáter. A spiáter egy olyan fémötvözet, amely az acélnál jóval gyengébb, de a gáz-riasztó fegyverek alapanyagához tökéletes, ugyanis közel sem lépnek fel akkora erők, mint egy éles fegyver esetében.

A működési rendszert tekintve, alapvetően két fajtája létezik. Egyik a revoler, azaz a forgótáras fegyver, a másik pedig az öntöltő, más néven szekrénytáras fegyver.
Most szeretném nyomatékosan kiemelni, hogy önvédelemre CSAK ÉS KIZÁRÓLAG revolver, azaz forgótáras gáz-riasztó fegyver használható! Az öntöltő teljesen alkalmatlan erre, legfeljebb játékra, durrogtatásra való. Nézzük meg, miért:

Az öntöltő fegyver működési elve, hogy a töltény elsütése után a kiáramló nyomás hátramozdítja a szánt, több funkciót is ellátva. Első, hogy az üres töltényhüvelyt kiveti a fegyverből, a második, hogy új töltényt helyez a töltényűrbe a tárból, végül pedig megfeszíti a kakast, vagy adott esetben az ütőszeget, fegyvertől függően. Elég egyetlen apró hiba a folyamatban és a fegyver elakad, ergo használhatatlan lesz. Ez elég is arra, hogy egy kést a hasunkba szúrjanak. Lehet hibás a töltény, mert nincs benne elég nyomás, lehet hibás a fegyver a gyenge konstrukció miatt, és még sorolhatnám.

Megjegyzem, gyakran előfordul, hogy nem hiszik ezt el az emberek, és az éles fegyverekre hivatkoznak, de hangsúlyozom, a gáz-riasztó fegyver nem éles, konkrétan ég és föld a kettő.

A revolver ezzel szemben nagyon egyszerű szerkezet. A töltények a fegyver dobjában, - ami egyben a fegyver tárja is – azon belül is a dobfuratokban helyezkednek el.
Maga a sütési folyamat annyiból áll, hogy az elsütőbillentyű meghúzása egyben elforgatja a dobot úgy, hogy a következő töltény kerüljön egy vonalba a csővel. A második, hogy a kakas megfeszül, majd tovább húzva az elsütőbillentyűt, ráüt az ütőszegre, ami pedig a töltény csappantyújára, így az ettől elsül. Az egész folyamat egyetlen mozdulattal kiváltható és csak emberi erő szükséges hozzá, így elég kevés a hibalehetőség, sőt nincs is. Amennyiben egy hibás töltény nem sül el, azaz „elcsetten” annyi a teendő, hogy ismételten meghúzzuk az elsütőbillentyűt, így máris a következő töltény kerül pozícióba. Öntöltő esetében egy töltényhiba, ahogy már említettem, az egész fegyvert használhatatlanná teszi átmenetileg. Erről ennyit, folytassuk tehát továbbra is a revolverrel. A revolverek elsütőszerkezetét tekintve 2 rendszer létezik: SA illetve DA.
Nézzük, mit is jelentenek:

SA – (Single Action) – Az elsütőbillentyű meghúzása csak egyetlen feladatot lát el, konkrétan a megfeszített kakast oldja, ami így ráüt az ütőszegre. SA rendszerű fegyvereknél a lövés előtt nekünk kell a kakast megfeszíteni, majd ezt követően lehet elsütni a fegyvert.

DA – (Double Action) – Az elsütőbillentyű meghúzása – ahogy már említettem – ellátja a dobforgatást illetve a kakas megfeszítését is, így lehetővé válik a gyors tüzelés. Manapság csak ilyen rendszerű gázrevolvereket árulnak, tehát ezzel különösebben nem kell foglalkoznia senkinek.


Hamarosan folytatjuk…

5 komment

Címkék: fegyver gáz riasztó

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr503378324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaboszg 2009.03.04. 22:45:23

Üdv hát bazi jo ez az irás ,igy már látom,hogy csak forgotárast veszek.Köszönöm

napis 2009.03.15. 20:55:16

Azt szeretném megkérdezni hátha valaki tudja, hogy külföldön is vásárolhatok gázpisztolyt?
És azután ezt hogyan hozhatom haza, ha például repülővel voltam külföldön.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.03.16. 10:02:58

napis: Alapvetőleg EU-n belül vehetsz külföldön, és haza is hozhatod az adott országra vonatkozó szabályoknak megfelelően. Repülőgépen természetesen tilos szállítani bármi ilyesmit, ugyebár fel sem engedik a csomagodat ha egy fegyver/annak látszó tárgy van benne.

Nem igazán látok megoldást erre a problémára, légi úton semmilyen módon nem szállítható. Bár nem kifejezetten értem, miért kellene külföldön fegyvert venni. Nem kapsz olyat, amit itthon ne lehetne.

RangerJoe 2009.03.16. 19:36:21

Sziasztok!

Hogy miért kell revolvert használni:
itt látható, hogy mennyi időd van "olyankor":
www.tripatlas.com/videoplay/FOy3Ovo0Z9Y

és itt, hogy mi történik egy besült öntöltőnél:
www.tripatlas.com/videoplay/_LrXbRdOEic

Ha összevetjük, hogy melyik mennyi idő, akkor engem meggyőzött!

stalk-er 2009.06.29. 12:14:24

napis!

Most regeltem csak erre az oldalra, ezért lehet, hogy későn tudok csak segíteni, tekintve, hogy a kérdésedet márciusban intézted, de elmondanám, hogy repülővel is szállíthatsz fegyvert, akár élest is. A kézipoggyászban valóban nem viheted fel a fedélzetre, de a feladott csomagban, ami a repülőgép csomagterébe kerül, lehet fegyver. Becheckkoláskor szólni kell a checkin-es munkatársnak, aki értesíti az passanger security-t (utasbiztonsági szolgálatot). Ők leellenőrzik, hogy nem maradt-e megtöltve, majd egy biztonsági matricával látják el a kérdéses csomagot, jelezve, hogy meg lett vizsgálva, és már viszik is a raktérbe. Ez minden reptéren így működik függetlenül attól, hogy éles, gáz, vagy riasztó fegyverről van e szó. A vadászok is így utaztatják a fegyvereiket, akár tengeren túlra is. (Éveken át dolgoztam az utasbiztonsági osztályon..)
süti beállítások módosítása