HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Tömegközlekedés 1.

2008.10.09. 21:24 Vojislav

A második bejegyzésemben, melyet a legutóbbi post is említésre méltatott, nagyjából végigvettem a lényeges szempontokat, melyek alapján egy önvédelmi szituációt értékelhetünk. Az egyik fontos tényező, sőt talán az egyik legfontosabb, a támadási/önvédelmi szituáció során, maga a helyszín. Amikor esetlegesen egy elbeszélést hallgatok egy megtörtént támadásról, vagy akárcsak olvasok egy beszámolót a témában, a mondandó mindig úgy kezdődik, hogy „itt és itt, ezen és ezen a helyen” stb. Tehát azok az emberek, akik már átéltek egy támadási szituációt, fontosnak tartják közölni, hogy hol esett meg a támadás velük.

Nem szeretnék nagyon eltérni a mai témám címétől, így tehát, vágjunk bele! Olyan önvédelmi lehetőségeket fogok tárgyalni, amelyeket kimondottan tömegközlekedési eszközökre optimalizálok. Elsősorban itt nem a BKV járataira kell gondolni, de természetesen szó lesz a városi, rövidebb távú közlekedés veszélyeiről is. Ha egy statisztika mintájának csak és kizárólag a tömegközlekedési eszközökön elkövetett támadásokat vesszük, biztosak lehetünk abban, hogy az élen a vasúti közlekedés jár. Rengeteg hírt hallani olyan esetekről, amikor valakit vonaton raboltak ki, mondhatni kényelmesen, csapatostul. A mai bejegyzésemben megvizsgálunk minden egyes lehetőséget, ’mely segítséget nyújthat egy vonaton elkövetett támadás kivédésére.

Hátrányok

Egy zárt kocsiban, egy zárt térben, ahol a menekülési esélyeink egyenlők a nullával, a helyzetünk nyugodtan nevezhető aggasztónak. Nem beszélve arról, hogy adott esetben a vonat tele van utasokkal, mely a biztonságunkat nem feltétlenül garantálja, ellenben egy elhárítás folyamán azt is figyelembe kell majd venni, hogy a többi utas esetlegesen milyen sérülést szenvedhet el. Akik a blogot tisztességgel végigolvasták, tudják jól, melyek azok az eszközök, amiket egy önvédekező bevethet adott esetben.
Nos, ez egy zárt térben egészen máshogy működik, mivel olyan eszközök, mint például a gáz-riasztó fegyver, vagy a FOG szórófejes gázspray, gyakorlatilag ez esetben használhatatlanok. Gondoljunk csak bele, mi történne, hogyha „eldurrantanánk” egy 120-as peppert a zárt kocsiban. Gyakorlatilag egy rögtönzött gázkamrát hoznánk vele létre, ahol mindenki fuldoklana, beleértve minket is.
A másik probléma a szűk hely. Tudjuk jól, hogy a cigányok előszeretettel használják a körbeülős módszert, ami a mozgásterünket gyakorlatilag adott pillanatban nullára redukálja.
A hátrányokat még sorolhatnám tízesével, de annyi biztos, hogy egy vonat önvédelmi szempontból teljesen más dimenzió és teljesen más stratégiát igényel, mint az általában elgondolt lehetőségek. Nem azt mondom, hogy az eszközhasználat teljes mértékben kizárva, de a lehetőségek palettáját szélesítsük ki, amennyire csak lehet.

Lehetőségek

Igyekszem a Kedves Olvasókban a kreativitást kibontakoztatni, már ami az önvédelmet illeti, így konkrét kulcs helyett egy példával szemléltetném az elgondolásomat. Személy szerint rengeteget utazom vonattal többnyire éjszaka, a vonalat illetve, Szeged-Budapest viszonylatában. Nem egyszer történt meg, hogy valamilyen módon ki akartak rabolni, mondanom sem kell, sikertelenül. De erről később. Szóval, volt lehetőségem kitapasztalni, hogy mik azok a fogások, melyek azok az ötletek, amik hatásossá tehetnek egy elhárítást. Alapvetően a vasúti kocsikban kétféle elrendezés fedezhető fel. Egyik esetben az egész személykocsi egybe van nyitva, a másik esetben pedig 8 személyes fülkékre van felosztva a tér. Mind a két elrendezés, külön haditervet igényel. Kezdeném a zárt fülkés elrendezéssel, a végén pedig levonom majd a megfelelő következtetéseket. Tehát, amikor arra kerül a sor, hogy az ember felszáll a vonatra, helyet keres magának, be-benéz az egyes fülkék ablakán, hogy merre talál helyet, lehetőleg szellősen, akkor az elsődleges szempontként a biztonságot kell figyelembe vennünk. Fiatalabbaknak, főleg lányoknak azt szoktam javasolni, hogy mindig olyan helyre üljenek be, ahol ülnek mások is, lehetőleg minél többen. Igyekezzenek olyan helyre ülni, ahol vegyesen középkorú nők/férfiak is találhatóak, ez az összeállítás rendelkezik ugyanis a legkisebb kockázattal. A legnagyobb veszélyben az iskolások és az idősek vannak. Tehát ha védtelen emberek közé ülünk be, ne reméljük, hogy pusztán a jelenlétük elég lesz arra, hogy biztonságban legyünk. A cigányok gyakran rabolnak végig, tömött kabinokat is!
Első lépésben egy fiatal lány ennél többet nem tehet. Azt semmiképpen nem javaslom, hogy egyedül üljön be egy kabinba. A következő lépés: gázspray a kézbe! Nem véletlenül írtam le a FOG/JET szórófejjel rendelkező gázspray-k előnyeit/hátrányait anno. Aki vonattal jár, hordjon magánál JET szórófejes gázsprayt (is)! Amennyiben ezt tesszük, és emellett minden rezzenésre odafigyelünk, gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy felkészültünk a támadásra, amennyiben az bekövetkezik.

Egy másik szemlélet szerint, nagyobb felkészülés esetén jobbak az esélyeink akkor, hogyha teljes mértékben egyedül utazunk a kabinban, mivel könnyebben védhető. Lehet, hogy érdekesen hangzik, de egy felkészült önvédekező számára a legideálisabb körülmény, hogyha egyedül tartózkodik a kabinban, sőt este, sötétben még jobbak az esélyei!

Hogy miért? A folytatásban elmesélem!

Vigyázzatok magatokra!

2 komment

Címkék: vonat tömegközlekedés helyszín

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr653378334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

razor 2008.10.10. 12:47:33

Gratulalok a kivalo, tartalmas bloghoz es sok erot, kitartast a folytatashoz!
A bejegyzesben maradjunk inkabb az ork kifejezesnel, mielott rasszista megnyilvanulasok miatt legyaluljak a blogot :(

Hitetlen 2008.10.10. 12:53:22

Még egy előny: az ajtón csak egy ember tud bejönni, legyenek akár százan is a támadók (Thermopülai szoros-effektus).

Célszerű a jobb oldali, első ülésre ülni. Így lábbal zárva tudod tartani az ajtót (a láb erősebb a karnál), másrészt az ajtó (esetleges) felrántásakor védtelen marad a törzs/fej/ágyék, amit egy szép ütéssel díjazhatsz.
süti beállítások módosítása