HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Az emberi test, mint fegyver 2.

2009.01.11. 22:21 Vojislav

Ott hagytuk abba ugyebár, hogy küzdősportok, harcművészetek. Bármit is válasszon az ember, tehát legyen az tradicionális harcművészet, vagy egy modernebb önvédelmi sport, a hangsúly mindig azon van, hogy az ember mozgáskultúrája relatíve fejlett legyen. Megpróbálom kifejteni, mit is értek ez alatt.

A mindennapi életben, egy átlagember számára rengeteg olyan rutinszerű mozdulatsor van, melyet nap, mint nap végez, például: kézmosás, öltözködés, reggeli készítés, evés során, stb. Mind-mind begyakorlott mozdulatok, melyeket csukott szemmel is el tud végezni bárki, így nem kell a fejünket törni, mikor egy tál ételt elénk tesznek, hogy „na akkor most melyik kezemet emeljem előbb és egyáltalán hova”. Szóval ez nyilvánvalóan nem okozhat problémát, mert egész életünkben folyamatosan alkalmazni kell eme mozgásokat.

Nos, akkor térjünk vissza az eredeti témához és nézzük meg, mire szerettem volna utalni ezzel a kis magyarázattal. Akik a témában kevésbé járatosak, hajlamosak azt gondolni, hogy a pusztakezes önvédelem ott kezdődik, hogy bármikor bárkit, probléma nélkül hatástalanítani lehet, még ha tízen vannak is, ahogyan azt a filmekben is mutatják. Ennek okán, sokan azért kezdenek például Karatét tanulni, mert úgy gondolják, rövid időn belül ők is képesek lesznek erre, aztán néhány csalódás után rövid úton abbahagyják.
Az én szemléletem szerint, úgy kell tekinteni egy harcművészet elsajátítására, mintha egy nyelvet próbálnánk megtanulni. A pusztakezes konfliktust pedig úgy kell tekinteni, mintha egy külföldivel próbálnánk szót érteni. Érdekes hasonlat belátom, de tökéletesen szemlélteti azt, amire ki akarok lyukadni. Tehát, mikor egy külföldi a saját nyelvén nekünk szegez egy kérdést, nyelvtudás hiányában csak a fejünket kapkodhatjuk, és valamilyen sajátos módon megpróbálhatjuk felvenni a másik féllel kapcsolatot, hátha megért minket, de korrekt nyelvtudás nélkül akármivel próbálkozhatunk, feltehetően nem fogunk nagy sikerekre szert tenni. Ezzel párhuzamba állítva, tegyük fel épp egy jól irányzott ütés közeleg felénk, egy ökölbe szorított kéz formájában, melyre, jó védekezési technika ismeretének a hiányában, legfeljebb ösztönösen tudunk reagálni: magunk elé kapjuk a kezünket, félrerántjuk a fejünket stb. Viszont, ahogy a nyelvtudás sem ér semmit gyakorlat nélkül, úgy az ütés következtében, esetleg előtte, úgy ledermedünk, hogy azt a maradék lélekjelenlétünket is elveszítjük. Aki nincs hozzászokva a fájdalomhoz és az ütésekhez, garantáltan leblokkol és kiszolgáltatottá válik. Erre jók az edzések, ahol megszokjuk a küzdelmet, az ütéseket, így egy éles helyzetben nem ér minket váratlanul.
A tanulás folyamatát tekintve, természetesen nem digitális a helyzet, tehát – konyhanyelven megfogalmazva - lehetünk mi kicsit járatosak a harcművészetekben meg lehetünk nagyon járatosak is, erre szolgálnak a fokozatok és szintek. Van aki kevesebb technikát ismer, van aki többet, van aki gyakorlottabb, van aki kevésbé. Visszatérve az idegen nyelvhez, amennyiben valakinek tudunk köszönni majd egy „Hogy vagy?” kérdésre válaszolni, már jóval beljebb vagyunk, mint a mutogatással. Így van ez önvédelmi helyzetben is. Lehet, hogy ismerünk kétféle védekezést és kétféle ütést, de az is több mint a semmi, és már van 4 olyan mozdulat a birtokunkban, amit fel tudunk használni és ezek jó esetben már gondolkodás nélkül jönnek, némi gyakorlás után.

Senkitől sem lehet elvárni azt, pláne a mai rohanó életben, hogy szentelje magát a harcművészetnek vagy valamilyen küzdősportnak és teljes szabadidejében ezzel foglalkozzon, de általában azt szoktam javasolni, hogy fél vagy egy évet azért érdemes tanulni valamit. Lényegében mindegy mit, ahol megtanulja az ember, hogyan tud egy ütést kivédeni, majd egy ütéssel válaszolni, az már jó. Ezen belül persze vannak minőségbeli eltérések, különböző stílusok jöttek létre, de ezzel szerintem mindenki tisztában van. A lényeg, hogy egy kis időt azért szenteljünk erre is, ahogy mondjuk egy idegen nyelvet tanulnánk. Ha már itt tartunk, nem lenne rossz ötlet iskolákban testnevelés óra keretén belül önvédelmet tanítani kötelezően, ahogy bármelyik tárgyat tanítják…

Lévén, hogy egy blogon keresztül nem lehet pusztakezes önvédelmet oktatni, - mellesleg ez nem is célom, erre vannak az edzések – ezért összefoglalom általánosságban, hogy mire kell nagyon odafigyelni, mikor kénytelenek vagyunk saját testünket fegyverként használni.
Először is nézzünk meg néhány lehetséges szituációt!

Várt támadás

Ne tévesszen meg senkit a „várt támadás” elnevezés, a támadásra természetesen mindig várni kell, nagy általánosságban véve, bármikor bekövetkezhet, de itt most egy kicsit mást értek „várt támadás” alatt. Vannak olyan helyzetek, amikor a támadó szimplán csak beszédbe elegyedik velünk, például azzal a céllal, hogy bizalmat keltsen (nem számítunk rá, hogy megtámadna), vagy éppen csak valamilyen információra kíváncsi (hol tartjuk a mobiltelefonunkat, stb.). Ezekben az esetekben a támadó jellemzően meg van arról győződve, hogyha akcióba lendül, bármilyen módon, akkor mi a meglepetés erejétől védekezésképtelenné válunk. Alaphelyzetben ez igaz is, de itt jön be a képbe az a stratégia, mely’ szerint egy párbeszéd során folyamatosan felkészültnek kell lennünk, ugyanis a támadó vagy leendő támadó egy nem várt pillanatban esetleg megüt minket, lefog vagy kést ránt. Ezeket természetesen mind más-más módon kell elhárítani.

Amennyiben nincsen nálunk semmilyen önvédelmi eszköz, legyen egy bármikor bevethető kész forgatókönyvünk arra az esetre, hogyha megtámadnak minket. Ezt természetesen adott helyzetre, szituációra és támadóra kell optimalizálni. Természetesen utcán sétálgatva a legnehezebb, mert ott a környezet folyamatosan változik, szinte semmi stabil pont nincs, melybe kapaszkodni lehetne adott esetben. Legkönnyebb helyzetben meg akkor vagyunk, hogyha például vonaton utazunk, ugyanis van időnk és lehetőségünk berendezkedni, lemodellezni mindenféle támadást.

Folyt. Köv.

Most pedig engedjetek meg egy kis reklámot, de teljes mértékben idevág.

BudoFest 2009

20. Harcművészeti találkozó, 2009 január 18-án vasárnap 14 órakor Székesfehérváron az ARÉV sportcsarnokban.

Jegyek a helyszínen: 1490 HUF

42 komment

Címkék: önvédelem harcművészet küzdősport

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr483378342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepwater 2009.01.12. 14:01:45

Ritka intelligens megközelítés. Gratulálok!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.12. 15:28:03

szerintem (nem vagyok szakértő a témában) az a legfontosabb, hogy az ember ne blokkoljon le, ne essen panikba. ehez a stresszhelyzethez kell hozzá szokni. ezt a legnehezebb uralni. szerintem

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.12. 15:30:20

azt elfelejtettem írni, hogy a pánik uralása után jön a technika, a fizikum, a felkészültség. ezeknélkül semmi esélyed sincs. sokszor még ezek birtokában sem...

Gerug 2009.01.16. 15:53:55

Amennyire szerettem az elején ezt a blogot annyira megutáltam a sok ígérgetés és havi 1 posztos frissítéssel. Majd visszanézek fél év múlva akkor lesz 10 perc olvasni valom.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.01.16. 17:24:04

Nem szokásom ígérgetni, legfeljebb mindig a következő postot, ami előbb-utóbb megérkezik. Amúgy meg, aki a kicsit nem becsüli... :)

kiscsillag :) 2009.01.17. 23:03:07

Gerug: Ha ennyire reklamálsz, miért nem indítasz egy saját blogot és majd meglátjuk te milyen időközönként frissíted! Szerintem meg egy nagyon jó blog, és sok okosságot ír!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.19. 09:36:43

Gerug: jó munkához tényleg idő kell. és örülj neki, hogy nem bulváros szar posztokkal van megtöltve a blog.
persze ez csak az én véleményem:)

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2009.01.20. 17:55:45

Mit gondoltok, mennyi kiadással számoljak egy hónapra, ha valamilyen küzdősportot szeretnék tanulni? Krav-magázni pl úgy halottam, hogy 8-9 ezertől lehet, de nem tudom, máshol milyen árak vannak. Egy hatásos önvédelem érdekel, vagy valamilyen dinamikus küzdősport, ahol ütni-rúgni lehet, és edzésben tartanak (taekwondo, kick-box, hasonlók). Tudtok esetleg valami jó helyet ajánlani Budapesten, ami nektek bevált (szeretem, ha edzésen sok a harc)?

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.21. 09:38:08

hát szerintem a 8-9 ezer reális. persze van ami olcsóbb, és van drágább, de ez lehet az átlag (kb).
ha önvédelem miatt szeretnéd tanulni, akkor szerintem érdemes egy olyan helyre ellátogatni, ahol kifejezetten önvédelmet tanítanak.
minnél egyszerűbb a stílus, nincsen sok sallang, vagy misztikus gyakorlatok annál célratörőbb (annál közelebb áll a küzdősporthoz) szerintem.
attól függ, hogy hol laksz vagy dolgozol, ott érdemes körbe nézni.
harcmuveszet.lap.hu/

rednose 2009.01.22. 17:36:55

Amit én tudok ajánlani, az a Butokugan Sport templom. Direkt linket nem tudok adni, de pl wiwen rákereshetsz. Sokféle stílus van, plusz mindenféle egyéb sport is. Nagyon szép hely, a belvárosban van, sztem ideális

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.02.03. 19:52:00

Vojislav: Belehaltál az influenzába, hogy ilyen csönd van?:DD
(apropó kiscsillag is kapitulált a bloghu-ról?)

nagyon Gé 2009.02.04. 03:58:41

Nemrég akadtam rá a blogra, de minden tiszteletem Vojislav:)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.02.04. 12:23:27

Hitetlen: Szó sincs influenzáról. Sok a dolog mostanában, tudod valakinek dolgozni is kell :)
Kiscsillag pedig kapitulált, elege lett a népszerűségből.

Amúgy nemsokára befejezem az Emberi test, mint fegyver témát, majd azt követően belekezdek a lakásvédelembe. De ezt senki ne vegye ígéretnek, véletlenül se.

Vojislav

kiscsillag :) 2009.02.16. 14:54:33

Hitetlen (ex)Bérgyilkos: Igen kapituláltam, nem tudtam mit írni a blogra, így töröltem ne legyen fölöslegesen.
Vojislav-ét szoktam olvasgatni, hihetetlen dolgokat ír... Igen, Vojislavnak dolgoznia kell, tudom én azt : )
Várjatok az új bejegyzésére türelemmel ::P

Jondon 2009.02.16. 14:56:14

pedig már a múlthéten érkeznie kellett volna a következő postnak..:)

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.02.16. 20:07:58

@kiscsillag :): azért örülök, hogy itt vagy közöttünk
(már megint türelemmel jössz?:D:P)

@Jondon: az a post már tovarobogott ennél a vágánynál. nem sztrájk, hanem antisztrájk van:)

@Vojislav: láthatod, hogy nem csak én vagyok türelmetlen:) csak azt mondd meg, hogy februárban meglesz, vagy csak jövő hónapban nézek be újra?

Jondon 2009.02.17. 18:20:00

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos: roboghatna visszafelé is,kíváncsi vagyok rá:)
főleg,ha -a barantás post mintájára- esetleg vmelyik harcművészetről/küzdősportról/önvédelmi rendszerről szól:)

jika 2009.02.19. 15:54:04

ha a híres neves taserral támadnak, akkor mi van?????mit ér a harcmuveszet??

rednose 2009.02.24. 16:24:06

jika:
a harcművészet nem egy pajsz, ami mindentől megvéd.
nem értem a kérdésed, nem hiszem,h bárki is mondta,h ha edzel, akkor elhajolsz még a golyó elül is.

amúgy a Butokugan Sport Templomnak már tudok címet adni:
www.sporttemplom.hu/

Ha nem baj a reklám :)

Johnny336 2009.02.24. 23:40:11

Hello!

Érdekes a blog, végigolvastam, tetszik. De szomorú, hogy van létjogosultsága az írásaidnak, és ennyien érzik veszélyben magukat.

Kérdés, bár ez OFF, de nem akarok régebbi postba írni: úgy tudom, hogy gáz-riasztó fegyverrel, akár riasztólövedéket elsütve is lehet nagyon komoly sérüléseket okozni, ha a fegyvercső közvetlen lágy részre van nyomva (pl. halántékához, tarkójához, stb. szorítod a fegyvert). Úgy hallottam, hogy még a riasztólövedék esetében is nagy nyomással, magashőfokú levegő távozik a csőből, ami égési sérüléseket, de akár töréseket-zúzódásokat is tud okozni.
Konkrét példa: halántékhoz nyomva, és elsütve a fegyvert, akár riasztólövedékkel, milyen mérvű sérülés okozható? (tehát mennyire vehetnek elő érte...)


Illetve ezt kommentelőktől is kérdezem: a Krav-Maga milyen jellegű küzdő-, önvédelmi sport?
És mennyire hatékony?

Konkrétan olyan önvédelmi sportot keresek, ami nagyobb magabiztosságot ad. Tehát pl. kóstolgatás, kötözködésre való szóbeli reagálásnál is nagyobb mérvű magabiztossággal reagálok, ami akár meglepheti a támadót, netán szándékától el is áll, látva, hogy "ez lehet mégsem adja oda sírva a tárcáját".

Cryo 2009.02.25. 13:25:50

Remek ez a blog, Vojislav: gratulálok!

Johnny336: A Krav-Magáról rengeteg információt találsz a neten, amit személyes tapasztalatból ehhez hozzátehetek: hatásos, célravezető irányzat. Relatíve - a tradicionális távolkeleti irányzatokkal összehasonlítva mindenképp - gyorsan eredményt hoz. Mondom ezt úgy, hogy elkötelezett karatés vagyok. :)
Ha a cél az önvédelem, akkor remek választás.

Figyelmedbe ajánlom még a fülöpszigeteki botvívást (arnis, escrima stb.) - ami nem csupán botvívás persze.

Egyébként csak aláhúzni tudom: nem a stílus számít, hanem az, hogy kialakuljon a harci tapasztalat, és ne rettenj el a testi kontaktustól.

Ha érdekelnek az önvédelmi irányzatok, érdemes elmenni három-négy helyre is, szinte mindenhol lehetőséged van próbaedzésre. Ha pedig valamelyik nagyobb centrum (pl. a Sporttemplom) nyílt napot tart, oda mindenképpen érdemes elnézni, mert egyszerre több stílussal is ismerkedni lehet.

wmarcell1985 2009.08.17. 15:11:05

@nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m: Szia,
én tudok budapesten ajánlani jó önvédelmi sportot ami havonta 6-8e ftbol meguszható és heti 3X1,5órát is edzhetsz akár.

az edzések a felvonulási tértől 2 percre vannak hétfőn-szerdán és pénteken este. A stilus neve ashihara-karate. keress ráa neten vagy nézd meg a www.ashihara-karate.hu -t. A karate név ne tévesszen meg senkit , csak minimális tradició van benn. Kitérés alapú utcai önvédelmi oktatásról van szó, persze aki akar annak versenyek is vannak :D

Atesz86 2009.11.23. 15:24:22

16éves harcművészeti tapasztalattal rendelkezem,ami főként karate és kyusho jitsu,de elmentem már többféle edzésre is box,thai box,tai won do,krav maga,defendo,több karate stílus.Önvédelmi tanfolyam indult több helyen is:www.kyushodefense.com itt lehet informálódni arról,hogy mi is a SmartGuard-Civil Kyusho Defense.Mindenkinek csak ajánlani tudom legyen nő,férfi,idősebb,fiatalabb.Olvassátok el az oldalon található dolgokat,menjetek el az első ingyenes edzésre,megéri,nem fog senki csalódni.Tradíciók modern igényekhez alakítva,garantált,gyors fejlődés!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.11.25. 15:44:56

www.kyushodefense.com
ők tényleg jók! csak ajánlani tudom. :)

Scythe 2009.11.25. 22:16:41

Szerintem ez a kyusho ez egy nagy átverés.

Nemrég volt a National Geographic-en egy film. Ez része egy babonákról, hiedelmekről és hasonlókról szóló sorozatnak.
Szerepelt benne a "modern" kyusho jitsu alapítója George A. Dillmann, néhány tanítványával.
Két olaszt, egy vegyész-, valamint egy pszichológia professzort próbáltak kyusho-val megbűvölni. Hosszas próbálkozás után sem sikerült. A pszichológus nem érzett semmit. Erre felettébb érdekes magyarázatok születtek. Egyik: az alanynak annyira erős volt az ellenérzése, hogy nem működött; másik: az egész a test bio-elektromos rendszerére épül, így amikor a személy, akin bemutatják, szándékosan, vagy véletlenül, de megszakítja ezt az áramkört ( pl.: felemeli valamelyik lábujját, száját nem nyitja ki, de állkapcsait elemeli egymástól, nyelvét nem a szájpadlás fogmeder találkozásánál tartja ), nem működik.

Az a baj, hogy aharcművészetekből is elég sok olyan van, ami hamis önbizalmat ad, és ha azokat a mozdulatokat éles helyzetben használnád, nemsokra mennél velük.
Tehát sok a szemfényvesztő:
- akik saját stílusukat más stílusok fölé helyezik
- akik legyőzhetetlennek deklarálják magukat
- akik "csaló" technikákkal demonstrálnak (szárított téglatörés, kardelkapás stb.)
- akik tényleges tudás nélkül adják át nemtudásukat (oktatnak)

Pl. ettől a Barantától is kicsit óvakodok, fura dolog, hogy egy olyan dolgot most tökéletesen rekonstruáltak és alkalmaznak, ami olyan régen feledésbe merült, hogy már szinte talán leírások se maradtak róla.

Scythe 2009.11.26. 01:11:21

Én előbb ezt a fórumot ajánlanám.
www.harcosokklubja.hu/lofiversion/index.php/t1492-0.html
Eligazításképpen, hogy "elsajátítsuk", melyik harcművészet ami szemfényvesztés, önvédelemre alkalmatlan, és melyik hasznos.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.11.26. 16:39:32

@Scythe:

amit írsz, lehet, hogy igaz, én nem állítom, hogy valótlan.
azt viszont szeretném elmondani, hogy én voltam az edzésükön, és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az ember úgy védekezik, hogy mutatóujjal benyomja a támadó köldökét, mert az az off gomb :)
egy jól felépített önvédelmi rendszerbe beleolvasztották a kyusho technikáit. egy banális példával élve: nem mindegy, hogy a combot hol rugják meg, mert más eredményt kapsz, ha külső részét rugod, vagy ha a combbelsőt célzod.

és nem kötekedni szeretnék, de amiket felsoroltál:
"- akik saját stílusukat más stílusok fölé helyezik
- akik legyőzhetetlennek deklarálják magukat
- akik "csaló" technikákkal demonstrálnak (szárított téglatörés, kardelkapás stb.)
- akik tényleges tudás nélkül adják át nemtudásukat (oktatnak)" azok közül egyik sem jellemző az adott klubra. olyannyira, hogy szívesen tanulnak másoktól, hogy így csiszolják a saját technikájukat.
én nem szeretnék az edző(k) nevében beszélni, csak a tapasztalatomat mondtam el.
nyugodtan meglehet cáfolni, én nem a hivatalos álláspontot írtam le, csak a saját, erősen szubjektív véleményemet.

Scythe 2009.11.26. 17:04:53

Igen ez mind addig, jó míg az edzőteremben mutogatják, éles helyzetben találd már meg azokat a pontokat, úgy hogy közben 3-an vesznek körbe és az egyik kést fog rád. Az a baj ezekkel, hogy nem életszerű szitációkat gyakoroltatnak be.
Pl. nézz meg egy full contact MMA-at ami viszonlyag életszerű annyiban más, hogy ott nincs eszközhasználat.
Az ilyen módszereket maximum részeg ellen tudom elképzelni, akinek már nem olyanok a reflexei, és lomhábban mozog.

Scythe 2009.11.26. 17:10:39

Csak, hogy ne a levegőbe beszéljek, kerültem már oylan helyzetbe, mikor négy színes egyéniség vett körbe, és ha ott elkezdek ellenkezni vagy Rambot játszani biztos kaptam volna kést a gyomromba, vagy máshova.
Van mikor nem éri meg leállni verekedni, inkább vigye a pénzem, vagy mobilom. Az életem ezeknél a tárgyaknál fontosabb.
De van mikor a beszéd nagyobb fegyver, mint ha leállnál verük verekedni.
Aki meg meg akar ölni az nem szemtől szembe fog nekem jönni, és azt is le kell szögezni, hogy egy egy harcművészet nem fed le mindent, nem leszek tőle sebezhetetlen.

Scythe 2009.11.26. 17:35:33

Meg a legtöbb ilyen szituációs gyakorlat 1vs1-re van. Köztudott, hogy a színesek, nem magányos farkasok, egyedül nincs akkora önbizalmuk.
Tehát 2 vagy 2-nél többen lesznek. És innentől borul a jól begyakorolt papírforma.
Az olyan harcművészet, ahol nem 2-3 mp alatt hatástalanítasz egy támadót, úgy hogy nem viszed le földre, az iylen helyzetekben egyenlő a nullával. Egy az, hogy ha leviszed földre, még mindig ott van 2-3 társa, akik elláthatják a bajodat, míg a földön fetrengve bírkózol az ellenfeleddel. A másik, mikor földre hajítod az ellenfeled, a társai sosem nézik ezt tétlenül.
De az olyan se hatásos, hogy kivédsz egy ütést, és nem viszed be a védéssel együtt a támadást (eltöröd a kést, tartó karját pl.). A shotokan karateban is van ilyen ellőkő védekezés. És harcban is a legjobb védekezés a támadás.

Atesz86 2009.11.26. 20:21:38

@Scythe: Muszáj írnom mert nem bírom!
Először is!!!-nem fényezem,hanem azt mondom gyere el nézd meg,próbáld ki,utána mondj véleményt.
Az,hogy valakin no touch ko-t akarsz csinálni,elég sok mindentől függ,persze ezt is csak akkor tudnád,ha már legalább minimálisan jártas lennél a dologban.A kyusho minden stílusban benne van,ezt el kell ismernie mindenkinek,aki nem látja az jobbára vak!Szituációs gyakorlatok vannak 1-2 több személyre is,de igazából amíg eggyel sem tudsz mit kezdeni,addig mit akarsz 3ellen?!Tényleges tudás nélkül?-azt javasolnám gyere el egy edzésre(ha ugy érzed:P),és kérj egy laza ko-t,ha van merszed,utána kommentelj!Persze csak,hogy tudd:SUPERMAN nem leszel,de nem az a cél,hogy mindenhatóként kezeld a dolgokat,hanem,hogy ne szarj be és urald a helyzetet,ha konfliktus adódik.Bocs,de majd keress az edzésen:)!

Atesz86 2009.11.26. 20:31:24

Ja!-majd el felejtettem.Az EKA célja és lényege a folyamatos irányított fejlődés a vezető révén,majd saját dojoban-edzéseken építsd be a saját rendszeredbe gyere vissza mutasd be és újra tanulnak(most már tőled is)a többiek.
Ami az előny lehet,hogyi önnáló komlex rendszerként is tudod alkalmazni a technikáknak köszönhetően,hiszen nem csak a pontok nyomkodásáról van szó.Persze a valós,pontos,hatékony alkalmazáshoz el kell telnie kis időnek,írni sem egyik napról a másikra tanultál meg...nevezz már be egy gyereket gyors író versenyre felnőttek közé!Ki tudod törölni,mert tudod,megtanultad,hogy hol kell!-majd tudni fogod használni a kyushot,ha megtanultad hogy kell!

Atesz86 2009.11.26. 20:46:37

Egy utolsó gondolat!Maradj nyugodtan otthon,ha gondolod,de valamit el kell mondanom:kerültem már bajba,de még sosem vették el semmimet,nem vertek meg és magabiztosan sétálok az utcán sötétedés után,ezen érdemes elgondolkodni!

Scythe 2009.11.27. 19:22:51

"javasolnám gyere el egy edzésre(ha ugy érzed:P),és kérj egy laza ko-t,ha van merszed..."

Én attól félek, hogy nem működne, az a "laza" KO, vagy nem kapnék, pusztán azért, mert átverés és ezt ő is tudja, és ezért használ bennfenteseket ehhez.
Mindenesetre a hitben nagy erő rejlik, csak éles helyzetben inkább kiröhögnek, végülis ez is egy jó fegyver, halálra röhögteted az ellenfeled.

budomagazin.hu/cikk/budo.php/1303

www.youtube.com/watch?v=JM_qg5d1YGI

www.youtube.com/watch?v=F5r86SwmW80

Scythe 2009.11.27. 19:52:05

Te is elég bennfentesnek tűnsz.
Ennek a blognak kb 3-4 bejegyzésébe reklámozod, névtelenül aztán én is írhatom, hogy 40 éve foglalkozom, karatéval. De ezt ki ellenőrzi le?
Mindegy, remélem vannak még oylanok akik nem kajálják be egyből a ezt a harcbűvészetet!

Scythe 2009.11.27. 19:58:29

Energizálás történik!
www.youtube.com/watch?v=M-9rkNcZaiA

Így a végére egy kis gyors gerincműtét!
www.youtube.com/watch?v=OBcPGORIq1o

Atesz86 2009.11.27. 20:21:03

Ellenőrizd le Te!Mondom,gyere el és majd melátjuk!Félreértés ne essék nem kell egyből megkajálni,először kóstoljátok meg:)
Lehet h reklám,lehet h csak bevált és elmondom minnél több mindenkinek,hogy jó!Te keresel megoldást arra h 3dakota ne vegye el a kis pénztárcád nem én,csak lehetőséget mutatok,hogyan tudnád magadnál tartani.Még mindíg nem engem rabolnak ki öcsi!Már mondtam,edzésen megtalálsz,talán tanulsz valami hasznosat.

Scythe 2009.11.27. 21:29:56

Engem sem raboltak ki, mert tárcámban 200 forint volt, egyéb értékes meg nem volt nálam.
És még a verekedést is elkerültem.

Atesz86 2009.11.27. 22:09:52

Ha a verekedést el tudtad kerülni....az az önvédelem legjobb formája,hiszen így sem magadat,sem másokat nem veszélyeztetsz.

Dz2006 2009.12.27. 08:14:06

@Vojislav: Sziasztok,

Egyetertek Vojislav egyes kijelenteseivel az onvedelemmel kapcsolatban, hasznos infokat tartalmaz.

Egy - ket dolog: az onvedelem tanulasa evek ota eletem resze es fontosnak tartom es tartottam azt, hogy felesegemet minel tobb mindenre megtanithassam szerintem kotelesseged megvedened magad es csaladodat viszont ha nem tudod hogyan akkor aldozatok vagytok.

Egy peldat mondok erre: Egy baratom edasapja gunyosan megjegyezte egyszer, hogy minek edzem annyit, mi ertelme - a valaszom az volt hogy a sok edzesnek koszonhetoen vagyok most eletben, magtamadtak megszurtak de kuzdottem es elek, es higgyetek el a mai vilagban senkire nem szamithatsz hogy segiteni fog vagy megoldod a helyzetet vagy meghalsz mint megannyian.

Fontos az hogy mit valasztasz milyen stilust es ami ennel fontosabb az az hogy ki oktatja volt e tapasztalata stb. Pld ra sok olyan Krav Maga oktato van akinek eleteben soha nem volt semmilyen tapasztalata marmint kuzdelem teruleten es ezt megint tapasztalatbol mondom.

Ha lejarsz edzesekre egeszisd ki a szeminariumokkal edzesen egy tananyag folyamatat kovetik a szeminariumokon sokkal tobbat tanulhatsz.

Talan a legfontosabb kuzdj, kuzdj es kuzdj full contact egy jo oktato folyamatosan halad a kuzdelmekig enelkul semmit sem er az elsajatitott anyag.

Vojslav beszelt a fizikai eronletrol stb..."edzett testben epp lelek" sokat lehet errol irni meg senki nem halt bele abba, hogy fekfotamaszokat, hasat csinalt es rendszeresen futott munka csalad mellett.

Van egy olyan mondas hogy minel tobbet izzadsz a teremben annal kevesebbet verzel a kuzdelemben.

Na es meg egy dolog amibe mindig belekotok amikor oktatok es valaki felhozza a kovetkezot hogy le kell dumalni a tamadot az az igazi vedekezes es ha ez sikerul nem is kell edzened ezt itt a kommentekben is lattam, valami hasonloat talan. Nos a helyzet az, en inkabb edzem es megprobalom beszeddel elharitani a konfliktust majd ha nem lehet akkor tudom hogy keszen allok a harcra es nem forditva( tul sokan haraptak mar a fube akik forditva tettek).

Sok sikert midenkinek

Sidi79 2010.10.15. 12:12:37

Sziasztok!
Mindenkinek ajánloma figyelmébe a Close Quarter Combat(CQC) nevű önvédelmi rendszert!
A rendszer Célja, hogy a jelentkezőknek egy reális, logikus önvédelmi rendszert oktasson, amely rendszer felkészíti a tanulókat a legkülönfélébb konfliktushelyzetek felismerésére, megelőzésére, kezelésére, megoldására.
A technikák megoldást kínálnak a valóságban előforduló, szinte minden fajta támadás ellen, attól függetlenül, hogy a védekező állásban, ülésben vagy akár fekvő helyzetben van a támadás pillanatában. Továbbá felkészít a különböző irányokból érkező, pusztakezes vagy a különféle eszközös és fegyveres támadások ellen(PL:BOT,KÉS,VIPERA,PISZTOLY).
Mivel a rendszert eredetileg a fegyveres erőknek és a kormányzati erőknek szánták,így Az oktatás taktikai kés és bothasználattal is kiegészül.
Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetnek a szituációs játékokra és a stressz alatt történő gyakorlásra,hogy a tanulók a való életben is végre tudják hajtani a technikákat anélkül hogy leblokkolnának!
HA EGY IGAZÁN HATÁSOS SALLANGOKTÓL MENTES,KÖNNYEN TANULHATÓ ÖNVÉDELMI STÍLUST SZERETNÉL TANULNI IGEN TAPASZTALT ÉS EMBERILEG IS NAGYSZERŰ OKTATÓKTÓL AKKOR CSATLAKOZZ AZ EDZÉSEKHEZ!
Honlap: www.cqc.hu/
süti beállítások módosítása