HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Személyvédelem?

2008.11.10. 21:10 Vojislav

A mai bejegyzésemet egy kommentár idézésével indítanám:

„Üdv!

Munkámból kifolyólag sokszor megfordulok késő este a 8. 10. kerületekben. Már többször kerültem olyan helyzetbe, hogy 2-3-an utaztunk mondjuk a 24-es vagy 37-es villamoson ( Józsefvárosi kínai piac környéke ) és felszáll egy 2-5 főből álló roma csapat. Kipécéznek maguknak valakit ( ha az utasok között van lány általában őt ) és elkezdik "ugratni", kihívóan néznek rá, stb. Szóval semmi tettlegesség, de nem nehéz kitalálni mit akarnak. Többnyire csak a szájuk jár, és előbb utóbb leszállnak, de már megfordult a fejemben mi van akkor, ha egyszer nekiesnek valakinek. Azt gondolom magamról, hogy segítenék, de tekintve a túlerőt szerintem jól megruháznának engem is. Már ha annyival megúszom. Pár napja találtam a blogot és azt hiszem be fogok szerezni egy gázsprayt amit egy korábbi cikkedben említettél. Esetleg van valami tanácsod miként lehetne fellépnem ilyen helyzetekben? Nem akarok hősködni és olvastam, hogy a határozott fellépés segíthet, de ha én odaszólok egy 3-4 fős társaságnak szerintem nem fognak leszállni a villamosról. És nem is tudom ha van nálam spray 5 embert lefújni elég körülményes, ha pedig csak 2-3-at sikerül lekapcsolni a másik kettő zsebéből könnyen előkerül a pillangó. Már arra is gondoltam, hogy valami könnyebben elsajátítható önvédelmi sport után nézek. Esetleg tudsz ilyet ajánlani? 25 éves vagyok nyilván nem lehetek kung-fu nagymester, ha jól tudom a legtöbb efféle sportot fiatal korban kell kezdeni mert akkor még hajlékonyabb a test. De néhány számomra is megtanulható módszert szívesen megtanulnék.”

Vissza-visszatérő kérdés, hogy mit tegyen az ember, mikor szemtanúja annak, hogy az orkok/cigányok, - kinek melyik tetszik - kiszemelnek maguknak valakit, akár az utcán, akár tömegközlekedési eszközön. Nehéz kérdés, éppen ezért tették már fel olyan sokan, természetesen érthető, hogy mindenki szeretne egy biztos megoldást ilyen irritatív szituációra. Tökéletesen megbízható, és 100%-os sikerrel alkalmazható megoldást azonban én sem tudok mondani, mivel ilyen nem létezik, és ez nem csak erre igaz, hanem minden elhárítási technikára. Egyet viszont tehetek, leírom azt, hogy mi az, amit biztosan ne csináljunk ’mikor ilyen helyzetben találjuk magunkat, mint a Tisztelt Olvasó, aki az előbb említett kommentet írta. Nézzünk néhány példát

Képzeljük el a helyzetet, hogy 2-3 esetleg 3-4 támadó a villamoson kiszemel magának egy áldozatot, tegyük fel, hogy egy zsenge leányzót, majd körbeülik, és tetszőleges módon zaklatni kezdik. A lány riadt szemekkel nézelődik körbe, persze egy árva lélek sincs, aki a segítségére sietne. Az ok természetesen ismert mindenki előtt: félnek. Mi pedig tétlenül nézzük a kialakult perpatvart, érezvén azt, hogy valamit tennünk kell. Ekkor odalépünk és selymes hangon azt mondjuk a hölgynek, miközben mélyen a szemébe nézünk: „Elnézést, ezek az urak inzultálják önt?” Hát persze, mi mást tennének, hiszen vérükben van a balhé, a provokáció. Sajnos a hölgy válaszát már nem halljuk, csak erős fájdalmat érzünk, igazából azt sem tudjuk pontosan hol, de fáj. Majd képszakadás. Jó esetben a kórházban ébredünk, rosszabbik esetben valahol egészen máshol. Tehát semmi ilyesmit ne tegyünk! Természetesen kiéleztem ezt a leírást, de tökéletesen látszik belőle, hogy nem szabad az áldozatra koncentrálni, amíg nincsenek likvidálva a támadók, sőt nem szabad megjátszani az emelkedett úriembert sem. Mellesleg, ha a helyzetet nem ítéljük úgy, hogy az áldozat épségére, egészségére veszélyes lenne, akkor inkább várjuk meg, míg a támadók ráunnak az egészre.

A továbbiakban induljunk ki abból, hogy indokoltnak ítéljük a beavatkozást. Nézzük tovább, mit nem érdemes tenni.

Ne próbáljuk meg oly’ módon kizökkenteni a támadókat, hogy valamilyen eszközt veszünk elő, például előrántjuk a gáz-riasztó fegyverünket, esetleg valami más, ütésre alkalmas eszközt, és azzal kezdünk fenyegetőzni. Nem érdemes, ugyanis egyből mi válunk ezáltal támadóvá, még az utasok számára is, és sorolhatnám. A másik igen nagy probléma, hogy nem tudhatjuk, mikor fog hátulról ránk vetődni valaki (például a támadók egyik cinkosa, akire nem fordítottunk elég figyelmet). Harmadrészt pedig, egy zárt térben több támadó ellen esélytelenek vagyunk ilyen nyílt küzdelemben, mivel úgy nem lehet elindítani egy önvédekezési szituációt, hogy eszközt rántunk. Természetesen ez nem vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor saját személyünk ellen indult támadás. Tehát, ha mi azzal próbáljuk meg elvonni a támadó figyelmét a megvédeni kívánt áldozatról, hogy eszközt rántunk, akkor a sorsunk meg van pecsételve, mivel a támadónak annyi ideje lesz felkészülni, hogy a küzdelem lényegében már előre el van döntve. Mivel mi kerülünk abba a helyzetbe, hogy fogalmunk sem lesz, mi a támadó válasza. Tehát összefoglalva, „úriemberkedés” gáz-riasztó fegyverrel, egyéb eszközzel való „arcoskodás” teljes mértékben kizárva. Aki a blogot már elejétől elolvasta egészében, az tudja, jól, hogyan kell helyesen használni az önvédelmi eszközöket. Nem így!

Nézzük milyen lehetőségeink maradtak ezek után. Természetesen, mint minden más önvédelmi szituációban, amikor egy támadást kell kivédeni, itt is hihetetlen előnyt jelent a meglepetés ereje. Azonban ezt is tudni kell helyesen használni. Ha nem vagyunk magabiztosak, nem vagyunk tudatosak és nincs forgatókönyvünk minden lehetséges szituációra, akkor könnyedén alulmaradhatunk. Sajnos egy zárt térben, mikor valaki mást kell nekünk megvédeni, nagyon nehéz ezt megtenni test-test elleni ütközet nélkül. Többször említést tettem már arról, hogy ez önvédelem során alaphelyzetben kerülendő, de vannak olyan alkalmak, amikor elengedhetetlenné válik az, hogy a puszta fizikai erőnket használjuk fel. Sőt, minden önvédelmi szituáció során jól jöhet, de ettől függetlenül kerülendő.

Lehet sejteni, hogy az elkövetkezendő néhány téma a test-test elleni küzdelemről fog szólni. Természetesen ezek is mindenki számára érthetően és alkalmazhatóan lesznek leírva. Nem kell megijedni!

Addig is vigyázzatok magatokra!

23 komment

Címkék: önvédelem tömegközlekedés értékvédelem válaszolok személyvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr213378339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fierce 2008.11.11. 18:10:07

Köszi, ez nekem is jól fog jönni...
Nem vagyok túl erőteljes fizikumú, ráadásul időm sincs (felszabadítani sem tudok) így esélytelen, hogy bármilyen küzdősportot gyakoroljak.
Jól jönne néhány tanács, amit a hozám hasonló helyzetben lévők alkalmazhatnak-velem együtt, persze...

Truk 2008.11.11. 20:35:55

Többféle helyzetelemzést olvastam itt a blogon a tömegközlekedéssel kapcsolatban, de valami mindig hiányzott. A jármű vezetője ugyanis mindig kimaradt a számításból. Pesten még közlekednek olyan villamoskocsik, amely két különálló részből áll, ott ez érthető. De egybenyíló csuklós villamoson és buszon a balhé nem biztos, hogy elkerüli a vezető figyelmét. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben lehet rá számítani. Szerintem a sofőrnek is érdeke, hogy rendben lemenjen a műszak, ne rendőrségi ügy "színesítse", felelős a járművön történtekért. Veszélyes szituációban történő fellépés előtt szerintem mindenképp érdemes értesíteni. Lehet, hogy ő oldja meg a problémát azzal, hogy leszállítja a renitens személyeket, de ha ez nem megy, már ketten vagyunk a többiek ellen... Nem beszélve, hogy közvetlen rádiókapcsolatban áll a központtal, így kérhet akár rendőri segítséget. Utóbbi akkor is fontos lehet, ha nem akar közvetlenül beavatkozni, mert figyelmét már akkor is felhívtuk a veszélyre.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.11. 21:37:41

Truk: Igen, erről valóban nem írtam részletesen, mert azt hiszem bizonyos helyzetekben ez magától értetődik, hogy a sofőrtől is lehet segítséget kérni. Amúgy utaltam rá többször a tömegközlekedéses témakörben, például:

"A másik előnye a forgó résznek, hogy nagy a terület, ergo könnyen védhető, valamint az ajtó (vésznyitó, vészjelző) könnyen és gyorsan elérhető, illetve, az utascsere alatt, nem kell a helyünkről elmozdulni."

Szóval ez is tipikusan helyzetfüggő, hogy van-e mód a sofőr riasztására.

Vojislav

Morella 2008.11.12. 15:33:22

Én sajna eléggé azt tapasztaltam eddig, hogy a sofőr is inkább meghúzza magát és nem lép közbe. Én főképp az inzultálás célpontjainak üzenem, hogy ilyenkor jól jön egy mp3-lejátszó. Rólam lekoptak, mikor látták, hogy meg sem hallom. Persze adott helyzetben ezt vehetik provokálásnak is. A küzdősportolást meg sosem késő elkezdeni - jó példa a saját csapatom pár tagja, akik 2 év gyakorlás után, 35-40 évesen nyerik sorra a versenyeket.

Adani 2008.11.13. 08:09:57

Az mp3 lejátszó viszont lehet, h célponttá tesz, elvégre látják, h van nálad és ha megtetszik nekik akkor meg akarják szerezni.

Az alkalmi süketség viszont nem rossz ötlet, elvégre ha már kipécéztek akkor már mindegy, utolsó mentsvár még lehet, már úgysincs veszteni valód.

alan 2008.11.14. 01:16:16

A kommentár írója kérte, hogy ajánljunk neki önvédelmi sportot: Nos én a krav-maga,thaibox kombo mellett döntöttem Heti két krav-maga +heti egy thai box,persze ez nehezen kivitelezhető, ha valaki nem budapesti,dehát az ő esetében meg lehet csinalni.Persze ez havi 15 ezer többlet kiadást jelent. Én a tanulmányi ösztöndíjamból finanszírozom.
A baj az, hogy hamis önbizalmat adhat a veszélyes szituációkban, pl. ha valaki fél éve utcai harcol és azt hiszi, hogy automatice nyert ügye van akár 3 támadóval szemben is.
Vigyázni kell a cigányokkal, és ha kés van náluk, futni, akárki vagy.
Még annyi, hogy a gáz-sprén kivül tényleg nem szabad egyéb önvédelmi eszközt magunkkal hordani(sokkoló,kés), mert könnyen azzal ölhetnek meg, ha nem vigyázunk és kikerül a kezünkből.
Nem akartam ennyire megmondósra a kommentet,de én igy gondolom.
Üdv!

JimmyJoe 2008.11.14. 10:03:47

Jaj, alan, alan...
"Még annyi, hogy a gáz-sprén kivül tényleg nem szabad egyéb önvédelmi eszközt magunkkal hordani(sokkoló,kés), mert könnyen azzal ölhetnek meg, ha nem vigyázunk és kikerül a kezünkből."

Ezt ugye Te sem gondolod komolyan, csak azért írtad le, hogy írj valamit.
Ennél nagyobb badarságot még nem hallottam. Minél jobban fel vagy szerelkezve önvédelmi eszközökkel, fegyverekkel, annál nagyobb esélyed van túlélni egy közelharcot. Fogja már fel mindenki, hogy hatásosan puszta kézzel nem lehet megvédeni magad egy közelharci fegyvert forgató ellenféllel szemben. Ez nem egy Chuck Norris film, ahol a 126 danos karatemester lerúg mindenkit 1 perc alatt. Ez maga az élet. Tanulhatsz Te önvédelmi sportokat éveken keresztül, de mikor egy cigány 3 másodperc alatt 5-ször szúr feléd rugós késsel, ott puszta kezes hadonászással nem sokra mész. Röhögök, mikor harcművészeti bemutatókon a feketeöves karatemester "elhárítja" tanítványának csigalassú, jól kiszámítható, műanyagkéses támadását. A valóságban nem így harcolnak késsel. Az utcán a cigány a rugós késsel villámgyorsan fog böködni változó ütemben és változó magasságban. Nincs az az ember, aki minden szúrását el fogja hárítani puszta kézzel. Mit érsz vele, hogy kivédesz 3 szúrást, mikor két másik felszakítja a hasadat és a beleidet?

deadeb 2008.11.14. 10:24:12

Kedves JimmyJoe!
Ha van nálad, mondjuk egy vipera, vagy egy rúgos kés, akkor mit érsz a rugós késsel változó ütembem és változó magasságban szurkáló cigány ellen?

JimmyJoe 2008.11.14. 15:07:10

Kedves deadeb!
A válasz egész egyszerűen ez: van nálad egy eszköz, amivel meg tudod akadályozni a belharc kialakulását. Ha puszta kézzel szállsz szembe egy késelővel, akkor a szükségszerűen kialakuló belharcban már nem sok esélyed lesz vele szemben.
Ha már a viperát említetted, akkor nagy eséllyel olyan találatot érhetsz el még mielőtt elér a késsel, hogy megölheted, vagy harcképtelenné teheted a támadót.
Puszta kezes ellenfelet azért könnyű közelharci fegyverrel legyőzni, mert semmi sem akadályoz meg benne, hogy belépj a belharc-zónájába.
Ha fegyvertelen vagy, akkor úgymond az ellenfeled irányít, a harc ideje alatt a penge elkerülése lesz a legfőbb feladatod és ez bekorlátoz. Ha nálad is van közelharci fegyver, akkor már ellenfelednek is taktikáznia kell, hogy ne érje végzetes sérülés és ekkor már Te is offenzívába mehetsz át passzív védekezésből. Ez nagyon lényeges különbség, melyen az életed múlhat.
Mellesleg pedig az elrettentés sem elhanyagolható tényező. Ha a támadó szembesül vele, hogy nem fegyvertelen áldozatot kell támadnia, akkor nagy eséllyel megfutamodik és így elkerülheted a harcot. Általában a támadó -és főként a késsel támadó- meg van győződve róla, hogy egy védtelen "balekot" kapott ki. Jártam már úgy, hogy csak ki kellett csattintani a viperát és a támadó úgy szaladt, hogy az egyik cipője majdnem leesett a lábáról a kavicsos úton.

alan 2008.11.14. 15:32:12

"Puszta kezes ellenfelet azért könnyű közelharci fegyverrel legyőzni, mert semmi sem akadályoz meg benne, hogy belépj a belharc-zónájába."
(JimmyJoe)
Azért van a lába, hogy elmeneküljön ilyen esetekben, tehát ez megakadályoz benne. Ha sarokba szorít egy késes/botos cigány, akkor ez úgy módosul, hogy adsz neki egy taposórúgást alhasra/herére és utána futsz.

Az önvédelmi/"közelharci" fegyverrel csak felbosszantod a támadót, nem fog elfutni! :)
Nem szabad leállni senkivel csatarászni, mert lélektani fölénye van, ergo te éppen, hogy össze nem esel a remegéstől, miközben a támadó rutinosan,koncentráltan szurkál/üt feléd.

Főleg, ha többen vannak, és valljuk be, 95%-ban többen vannak!

alan 2008.11.14. 15:40:53

"Ha puszta kézzel szállsz szembe egy késelővel, akkor a szükségszerűen kialakuló belharcban már nem sok esélyed lesz vele szemben."
(JimmmyJoe)

Miért kellene szembe szállni??? Nem értelek!!!

Senki nem olyan,hülye hogy nekiálljon verekedni egy késes ellen!!! Felvilágosítalak,hogy nem akkor kell bebizonyitani, hogy mekkora kemény vagy, amikor megtámadnak késsel.

Az önvédelem célja: Megmenekülni a veszélyes helyzetekből, minél kisebb mértékű sérüléssel.

Ez nem azt jelenti,hogy mindenképpen addig kell verni a támadót,amig mozog! :)

Max. egy rúgás és utána futás

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.14. 19:23:45

alan: Röviden csak annyit válaszolnék, hogy olvasd el a Tömegközlekedés témát, egyből le fog esni, hogy sajnos van olyan helyzet amikor szembe KELL szállni, máskülönben az életed bánhatja. Nem mindig lehet elfutni illetve elmenekülni.
Az alap igazság pedig mindig fennáll, miszerint: ha van nálad önvédelmi eszköz, például gáz-riasztó fegyver, gázspray, kategóriákkal jobbak az esélyeid, bármilyen szituációra levetítve.

Vojislav

alan 2008.11.14. 20:09:16

Ha nem tudok elmenekülni, akkor valoszinuleg zárt térben vagyok(pl. busz).
Ott pedig végzetes dolog akarmilyen gázfegyvert hasznalni,mert nem tudod merre van kifelé - mivel te is kapsz belöle rendesen, ha hasznalod - , a támadó pedig összeszurkál.
Ugyhogy a példálózásod rossz volt, de amugy zárt térben gázfegyvereken kivül tényleg hasznos az önvédelmi eszköz, ezt nem vitatom.

ra6380 2008.11.14. 20:10:40

Ja igen! A legtöbbhöz regisztrálni kell a korhatár miatt, de az nem nagy macera.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.15. 15:42:55

alan: Javaslom olvasd el mégegyszer amit válaszoltam. A gázfegyverre vonatkozó bekezdésemet alap igazságként említettem meg, tehát teljes mértékben általánosságban értendő. Olvasd el a Tömegközlekedés 1-3. témákat, és össze fog állni a kép!

Vojislav

Deepwater 2008.11.17. 15:06:43

Ha választani kellene, hogy mindenféle önvédelmi eszköz nélkül vagy tetszőleges legális önvédelmi eszközzel a kezedben kerülj egy kényes helyzetbe, akkor csak egy idióta választaná az üres kezet!
Az önvédelem nem a filmeken látott, megkoreografált, ezerszer elpróbált és megfelelően összevágott, hosszú, látványos figurákkal megtűzdelt bunyó!
Nyerj időt és teret, hogy békés, biztonságos környezetbe juthass, ez a cél. Ne állj le verekedni, hanem ismerd fel időben és kerüld el a veszélyes helyzetet, illetve szabadulj meg tőle mielőbb!

basszer 2010.04.06. 16:14:06

Sziasztok! Én pár hónapja kezdtem el defendozni amin utcai önvédelmet tanítanak. Ajánlom mindenkinek

Sidi79 2010.10.15. 12:13:40

Sziasztok!
Mindenkinek ajánloma figyelmébe a Close Quarter Combat(CQC) nevű önvédelmi rendszert!
A rendszer Célja, hogy a jelentkezőknek egy reális, logikus önvédelmi rendszert oktasson, amely rendszer felkészíti a tanulókat a legkülönfélébb konfliktushelyzetek felismerésére, megelőzésére, kezelésére, megoldására.
A technikák megoldást kínálnak a valóságban előforduló, szinte minden fajta támadás ellen, attól függetlenül, hogy a védekező állásban, ülésben vagy akár fekvő helyzetben van a támadás pillanatában. Továbbá felkészít a különböző irányokból érkező, pusztakezes vagy a különféle eszközös és fegyveres támadások ellen(PL:BOT,KÉS,VIPERA,PISZTOLY).
Mivel a rendszert eredetileg a fegyveres erőknek és a kormányzati erőknek szánták,így Az oktatás taktikai kés és bothasználattal is kiegészül.
Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetnek a szituációs játékokra és a stressz alatt történő gyakorlásra,hogy a tanulók a való életben is végre tudják hajtani a technikákat anélkül hogy leblokkolnának!
HA EGY IGAZÁN HATÁSOS SALLANGOKTÓL MENTES,KÖNNYEN TANULHATÓ ÖNVÉDELMI STÍLUST SZERETNÉL TANULNI IGEN TAPASZTALT ÉS EMBERILEG IS NAGYSZERŰ OKTATÓKTÓL AKKOR CSATLAKOZZ AZ EDZÉSEKHEZ!
Honlap: www.cqc.hu/

Vargakata 2017.01.02. 10:00:54

Helló!
Kétszer kerültem az elmúlt 3hónapban olyan helyzetbe, hogy csak a véletlennek köszönhettem azt, hogy akik belém kötöttek nem tudták végigcsinálni a támadást! Elősször eltudtam menni a pár méterre levő boltba, másodszor a parkolóba éppen befordult egy rendőrautó és megálltak, hogy igyanak egy kávét!
Gondoltam veszek egy úgynevezett rendőrségi sokkolót, mert a gáz és a légfegyvert nem tartom elég hatékonynak. Szerintem azonnal elvennék tőlem, esélyem sem lenne használni! Ha nálam van a sokkoló: kabátzseb, ridikül stb. megmotozhat-e a rendőrség, ha az utcán vagy az autóval megállítanak? Mennyi és milyen összegű büntetést róhatnak ki ha megtalálják nálam?
A kinézett sokkoló nagy, 50.000 V. Milyen következménye van a támadónál ha használom? Nekem mi a büntetésem ha rákényszerítenek a használatra? Most 8centinél kisebb késsel járok, gerinc műtött vagyok, a sportot is abba kellett hagynom, de nem adom olcsón magam és ha van rá esélyem védekezem.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Varga Kata

Vargakata 2017.01.02. 10:16:46

Egyébként lehetsz bármilyen karate tudású, ha a mostani szokás szerint körbevesznek négyen öten vagy még többen!
A két ember is igen félelmetes volt! Akinek ekkora arca van szerintem az elsők között mennének odébb ha valaki bajba kerülne a közelükben, mert csak az arca nagy!
Bocsánat, hogy a kommentek alapján felkaptam a vizet, de sajnos ez a tapasztalat!

Vargakata 2017.01.02. 10:23:35

És még annyit! Én tettem a süketet és odébb mentem, de a karomat megfogva visszatartottak!!!
Na ezért akarnám a sokkolót.

Gázspray 2018.09.20. 08:04:44

Gázsprayk nagy választékban.

(JET és FOG gázsprayk, őv tokok)

Házhoz szállítás 1. munkanap alatt az ország teljes területére.

A termékek megtekinthetők és rendelhetők: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray

Védd meg magad és a családod!
Ajándéknak is tökéletes.
Akár életet mentő ajándék is lehet!

#gázspray #spray #önvédelem #parikaspray #biztonságiőr #vagyonőr
süti beállítások módosítása