HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Elektromos sokkolók 2.

2008.09.21. 20:10 Vojislav

Úgy emlékszem az elektromos sokkolókat érintő jogi kérdéseknél hagytuk abba. Nézzük meg az ide vonatkozó jogszabályt kicsit konkrétabban.

A 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a következőképpen definiálja az elektromos sokkolót:

1. elektromos sokkoló: olyan hordozható elektromos eszköz, amely kis áramerősség mellett legfeljebb 10 000 V elektromos feszültség előállítása és közvetítése útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas, nem kizárólagosan, de beleértve az elektromos sokkoló botot, elektromos sokkoló pajzsot, bénító lövedéket kilövő pisztolyt és elektromos sokkoló lövedéket kilövő fegyvert;

Nos, ez a definíció a kormányrendelet legutóbbi módosítása során került bele. A változtatásnál az Európai Uniós irányelvekre hivatkoztak a jogalkotók. A valóság az, hogy az EU-ban valóban keletkezett egy szabályozás bizonyos eszközökre, de az csak és kizárólag a beviteli/kiviteli tilalmat jelenti. A "magyar" jogalkotás ezzel szemben ezt felhasználta kimondottan dilettáns módon belső rendelkezésként. Nézzük hogyan szólt az előbb idézett pontnak az eredeti változata, melyből a szerencsétlen "magyar" jogalkotók elkészítették ezt a tákolmányt.

2.1. Portable electric shock devices, including but not limited to, electric shock batons, electric
shock shields, stun guns and electric shock dart guns having a no-load voltage exceeding
10.000 V

Magyarul: Hordozható elektromos sokkoló eszközök, beleértve de nem kizárólagosan: elektromos sokkoló botok, sokkoló pajzsok, kézi sokkolók, elektródát kilövő elektromos sokkolók, melyek üresjárati feszültsége meghaladja a 10.000 V-ot.

Tehát már önmagában a fordítás is hibás, egy ilyen egyszerű mondatot képtelenek voltak lefordítani magyarra. Viszont, a magyar fordítás végeredményben kedvező, mivel a kézi sokkolók üresjárati feszültsége bőven meghaladja a 10.000 V-ot. Vicces irónia.
Nem szeretnék most többet foglalkozni a jogi résszel, később lesz majd egy post amiben csak a joggal fogok foglalkozni! Azt hiszem, meghagyom az idegeskedést arra az alkalomra. Ellenben összefoglalnám tömören, amit a helyzetről gondolok: Az elektromos sokkolók viselése közterületen elméletileg szabálysértés, viszont láthattuk, az előbbi definíció alapján, hogy a jogi csavart kihasználva ki lehet bújni ez alól. Mindenkire rábízom az egyéni döntést. Aki szeretne még jogi kérdésekben értekezni, vagy valami nem világos ezzel kapcsolatban, nyugodtan írjon!

Az EMD rendszerű sokkolók

Röviden EMD rendszerű sokkolóknak nevezzük azokat az elektromos sokkolókat, amikről most konkrétan szó lesz. Az EMD (Electro-Muscular Disruption) technológia lényege, hogy az elektromos áram közvetlenül az ember központi idegrendszerére hat, és átveszi az irányítást az ember összes izma felett. Gyakorlatilag az agy veszíti el az uralmat a test felett.
Ezt úgy lehet elérni, hogy az elektromos áram, amely a testbe hatol alapból nagyobb feszültségű, mint egy „normál” elektromos sokkolónál, viszont az elektromos impulzusok frekvenciája pontosan úgy van szabályozva, hogy az közvetlen hatással legyen a mozgásért felelős központi idegrendszerre. Gyakorlatilag egyetlen ilyen eszköz van forgalomban és ez nem más, mint a TASER sokkoló pisztoly. Ez az eszköz alkalmas arra, hogy 2 db elektródát lőjön ki, melyek belefúródnak az ember bőrébe és a feszültség azokon keresztül hatol közvetlenül a testbe. Ez abból a szempontból nagyon jó, hogy nem kell megvárni, hogy a támadó az ember közelébe kerüljön. Ha Magyarországon könnyen elérhető lenne ez az eszköz, és a jog is a magyarokat védené, már régen meg lenne oldva a cigánybűnözés problémája. Aki egyszer egy ilyen eszközből találatot kap, az soha a büdös életben nem fog megtámadni senkit, az garantált. Keressetek rá különböző videómegosztókon a TASER szóra, találtok néhány érdekes videót. Mindenki kivétel nélkül azt fogja gondolni, hogy „de jó lenne nekem is egy ilyen” Egyébként létezik több különböző kialakításban, a klasszikus a Taser M18 a pisztoly forma, mely az Egyesült Államokban a legtöbb államban rendszeresítve van a rendőrségnél, valamint a SWAT egységeknél.

Érdekessége, hogy polgári célokra is értékesítik, így bárki megvásárolhatja közvetlenül a Taser cégtől, vagy valamely viszonteladójától. Érdemes a honlapot megnézni, ott láthatóak a különböző kialakítású termékek, valamint a tulajdonságaik, eltérések, stb. Megsúgom, hogy aki Magyarországra szeretne rendelni, legkönnyebben Németországból vagy Lengyelországból teheti meg. Az árát tekintve, forintra átszámolva bőven 100.000 forint feletti áron szerezhető be.

Vigyázzatok magatokra!

42 komment

Címkék: önvédelem taser elektromos sokkoló

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr603378330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen 2008.09.21. 21:24:13

aztán jól beszólhatsz: "Na mivan? Sokkot kaptál mi? Sokkot kaptál. Érted? SOKKOT KAPTÁL BASZD MEG!":DDD

szepmezo 2008.09.25. 09:41:15

kiváló, higgadt hangvételű, nagyon informatív blog.
sajnos, idáig jutottunk, hogy ezzel kell foglalkozni.

remélem valahol backupolsz, ha esetleg a liberális farizeusok, írástudók és üvöltő dervisek rákattanának a blogra...

Jákob Rabbi 2008.09.25. 10:22:41

Ez mint szép és jó, de a blogot kezdhetted volna a jogos védelem elmagyarázásával.
Mivel szerintme sokan nincsenek tisztában vele...

pl: 120kg kan ork egyed elkezdi verni az 50kg barátnődet, és Ő ki táraz rá a gáz pisztolyával,neadja Isten az :) az Orknak valami baja lesz, akkor asszonyka megy a sittre.

persze ha ügyes és nem volt osk szemtanú akkor belerak egy kést az ork kezébe ,de ilyent nem szabad...

Hitetlen 2008.09.25. 16:16:50

grat, hogy kikerültél kurucra:) egy ideig többet kell fenn lenned:D

Peti 2008.09.25. 21:55:06

Szia!

Mi történik, ha egy EMD rendszerű sokkolóval vastagabb ruhát (mondjuk egy bőrkabátot) "találok"?

Mivel működne ezek? (elem, akkumulátor...)

Hányszor tudok egy ilyen sokkolót használni?
Úgy értem, elengedem a "ravaszt" akkor az elektróda visszahúzódik én pedig készülhetek a következő alkalomra? :)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.09.25. 22:31:09

Szia Peti!

Vastagabb ruházaton, akár bőrkabáton keresztül is könnyedén áthatol.

A komolyabb eszközök mind elemmel működnek, típusa válogatja, hogy milyennel.

Gondolom a Taser sokkolópisztolyokról beszélsz. Ez esetben egy úgynevezett cartridge csatlakoztatható a fegyver elejére, az tartalmazza magát az elektródát. Használat után lepattintod, és felteszed rá a következőt. Ilyen módon lehet újratárazni. Egyébként találat után, amikor a támadót elérték az elektródák, le tudsz rá adni több elektromos impulzust is, mivel a tüskék természetesen a bőrbe fúródnak, így amíg az ki nem kerül onnan, egészen addig sokkolható.

detto 2008.11.25. 11:27:21

Kedves Vojislav!

Négy kérdésem lenne:

1. Az elektromos sokkoló semmilyenformában nem lehet nálam? Sem zsebben, sem szatyorban, sem autóban ..?
2. Mik azok az emberi testrészek ahova nem ajánlatos a sokkolót használni, mert esetleg komolyabb baj is lehet? Mik az ajánlot pontok ahol nyugodtan használhatjuk a sokkolót?
3. A 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 10000 V-ban maximalizálja a sokkoló fogalmát, akkor mi a helyzet ha én a 750000 V-os sokkolót a zsebbe teszem. Elvileg a jog szerint az már nem sokkoló.
Szerintem.
4. Sima önvédelemre mennyi voltos sokkolót javasolsz? (250000, 500000, 7500000 stb)

detto 2008.11.25. 11:36:22

Kedves Vojislav!

Négy kérdésem lenne:

1. Az elektromos sokkoló semmilyenformában nem lehet nálam? Sem zsebben, sem szatyorban, sem autóban ..?
2. Mik azok az emberi testrészek ahova nem ajánlatos a sokkolót használni, mert esetleg komolyabb baj is lehet? Mik az ajánlot pontok ahol nyugodtan használhatjuk a sokkolót?
3. A 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 10000 V-ban maximalizálja a sokkoló fogalmát, akkor mi a helyzet ha én a 750000 V-os sokkolót a zsebbe teszem. Elvileg a jog szerint az már nem sokkoló.
Szerintem.
4. Sima önvédelemre mennyi voltos sokkolót javasolsz? (250000, 500000, 7500000 stb)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.25. 18:17:13

detto: Két bejegyzésnél kérdeztél kb. 4 félét :) Nem baj, itt válaszolok összegezve. Szóval, elektromos sokkolók terén a jogértelmezés eléggé egyedi, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy alternatív. Mivel a bejegyzésemben már belementem az elektromos sokkoló körüli jogi mizériákba, itt ezt nem tenném meg ismét. A lényeg, hogy mindenki saját belátása szerint hordjon magánál elektromos sokkolót, akár táskában, akár ruházaton viselve.
Elképzelhető, hogy baja lesz belőle az embernek, elképzelhető, hogy nem. Abban igazad van, hogy a jog szerint a 10.000 V feletti sokkoló nem az. Ezt természetesen csak hosszas procedúrák után tudod te bizonyítani, ami rengeteg pénzt és időt emészt fel, úgyhogy jól semmiképpen nem járhatsz.

Szív tájékán nem szokták javasolni, holott alap esetben semmilyen módon nem okozhat halált. A javasolt támadási felületek: hónalj, combhajlatok, nemiszerv, nyak. Ezek a legérzékenyebb pontok, így biztos hatás érhető el.

Gyakran nem a feszültség dönt, hanem a sokkoló minősége. Egy jónak nevezhető sokkolóból, például ESP, 500kV körüli értéket javaslok. Teszteltem már mgamon 200kV-os ESP sokkolót, de nem győzött meg. 500kV viszont már bőven elegendő.

Vojislav

flash- 2009.02.09. 11:02:42

huh ez egy klassz ezköz,nem semmi,de sokszor használatos?
tehát ha belelövöm valakibe ,akkor utána kész,dobhatom el a tasert,vagy visszahugrik a drót a taser fegyverbe?(mint pl a porszivoba a tápkábel,ha megnyomjuk a felcsévelő gombot?)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.02.09. 11:45:43

flash-: Ahogy a mellékelt képen is látható, a fegyver elején található egy cserélhető blokk (cartridge), ahonnan az elektródák elindulnak mikor elsütöd az eszközt. Ezeket természetesen nem lehet visszacsévélni, viszont a cartridge cseréjével újra éles állapotba helyezhető a fegyver.

Vojislav

jika 2009.02.19. 14:35:27

Hány méterig használhato???? A ńyíl,tuske ami behatol a testbe az milyen nagyságu??? milyen ruházat véd meg tole?????? golyoállo mellenyt nem viszi át gondolom??????? a drotot ha megfogom akkor ráz??? ha meglonek vele, akkor bármilyen eros vagy ellehetetlenedik az izomzatod?? ha nem agerinced kornyékén lonek meg, mondjuk a kezeden, vagy a lábadon akkor is használatos??

jika 2009.02.21. 14:33:40

Kevlár megvéd ellene?létszi válaszolj a kérdéseimre!!!!!!!!!!§

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.02.21. 15:36:39

@jika: ha megnéznéd a honlapod, ott le van írva!!!
röviden:

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.02.21. 15:40:55

tehát:
1. max. 10 méterig
2. pár centi
3. a vastag
4. aligha
5. nem hinném
6. igen
7. igen

Deepwater 2009.03.22. 19:22:21

A Taser nálunk felejtős. Ugyanis minden egyes catridge működéskor apró konfetti szerű papírokat is szór ki a sorozatszámával. Innentől visszakövethető, hogy ki vette meg az adott sorozatszámú catridge-t, hol és mikor. Vagyis csak idő kérdése, hogy kopogjanak nálad a rend éber őrei.

hipcso 2009.03.23. 11:58:30

Mit szóltok az igen "komoly" Powermax Szlovák 5 KV-os sokihoz ? Nem a legolcsóbb,de strapabiró. Most 30 körüli E.U-ró ha van.

hipcso 2009.03.23. 12:00:01

@hipcso: Félreérthető,természetesen forintra gondoltam a 30 ezernél !

shutup 2009.03.24. 01:11:28

@hipcso: érdekelne.irj ha van még.

D.Gábor 2009.04.04. 15:52:48

Sziasztok!

Nállunk lehet rendelni Tasert.
X26 és C2 van.

veddmagad.legalisonvedelem.eu/

jika 2009.04.20. 09:12:53

thor shieldrol mit tudtok.amcsik hasznaljak a taser ellen .mibol van stb.

jika 2009.04.20. 09:14:54

@D.Gábor: thor shieldrol tudsz valamit.azt lehet kapni????

biim 2009.05.30. 23:06:24

Kedves Vojislav!

Napokban volt egy kis afférom a rendörbácsikkal, és a kérdésem az az lenne, h hordhatok magamnál sokkolót vagy szabálysértést követek el?
Kicsit kemény helyen van a sörözőm és az esti zárásnál mindig magamhoz veszem amíg a kocsiig el nem jutok. Kocsiban az ülés mellé tettem és a napokban a sasszemű rendőr kiszúrta és val szeg feljelentett. Most ebben az esetben kinek lesz igaza?
Köszi előre is a választ.

üdv
biim

papazole 2009.09.25. 15:19:17

Cseh gyártmányú komoly 500-ezres "Power Max " -ismét rendelhető- beépitett gázspray-vel. Ára most olcsóbb a simánál. Garival-tokkal-vonóval 26 rugó. Nem Kinai gagyi,az ottani sünök kedvenc játéka. Mivel sok nem jön egyszerre-igy akit érdekel jelezzen.Képet küldök,ha ide nem tudok tenni.

papazole 2009.11.29. 18:45:18

Eredeti "POWER MAX " Cseh és Szlovák szervek által rendszeresitett 500.000 v-os / kettő 9 v-os elemmel működik / zsir új állapotban behozatali áron eladó ! Képet küldök,itt nem tudok feltölteni. Ár : 20000-ft zolee.v@gmail.com

biim 2009.12.03. 17:13:55

@biim:

Szóval. Ott tartok, h befizettem a büntetést ezeknek a büdös gennyes rendőröknek. Fellebezésben elküldtem, amikor a boltomban fegyverrel hadonászott a gennyes rabló, de őket ez sem hatotta meg, akkor is megbüntetett 15 ezer Ft-ra. Az érdekesség a dologban, h szinte már én is elfelejtettem, h az ülésem mellett van a sokkoló. Viszont egyik este a buzgómócsing rendőr, addig kotorászott, h rátalált. Megérteném, ha akkor büntetett volna meg, ha használom vagy bögdöstem volna vele valakit. A másik érdekesség, h aki fegyveres rabol azt nem tudja elkapni a seggszar rendőr, de engem aki nem szalad el előle az könnyű préda vagyok. Engem jól megbüntet! Utánam nem kellett nyomozni, szaladni, kőrözést kiadni, stb... én ott voltam és nagyon nagy bűnt követtem el, h kotorászott az autómba és megtalált egy réges rég elfelejtett sokkolót.
Ezekután eldöntöttem, h egy lépést nem teszek azért, h segitsem a rendőrség munkáját. Soha többet rám nem számithatnak ezek a tetvek. Annyir a okosak, oldják meg egyedül, de még akkor sem segitek, ha tényleg tudok vagy láttam valamit.
Mocskos egy társaság az tuti, nincsennek tekintettel senkire, csak az előrejutásuk a cél. Az embereket semmibe nézik.
Mostantól Én is leszarom őket, de jó magasról.
Csak azért is írtam le ezt a kis történetet, h tudjátok, h mire számithattok.

üdv biim :O)

Gres 2009.12.26. 09:43:36

Tudna valaki segíteni, egyetemista gyermekemet kirabolta karácsony napján a villamosmegállóban, egy kisebbségi. A szöveg ua. mint amit olvastam itt: adja oda a pénzét, mert agyonszúrja, börtönből jött, a gyereke is börtönben van, neki nem számít már semmi. Mit tehetne, hogy a jövőben csökkenthető legyen az ilyen történések esélye? Nagyon későn jár haza, mostantól egy rettegés lesz az életem, ha nem tudja megvédeni magát.
Nem mondható el róla, hogy egy kigyúrt fiú, magas vékony, szolid, jóságos kinézettel. Nehezen tudom elképzelni, hogy verekedésbe keveredik. Ettől függetlenül, megelőzendőn a hasonló eseteket, szeretne tenni valamit biztonsága érdekében.

Dz2006 2009.12.27. 08:50:19

@Gres: Lehet jobban jart a fiad hogy odaadta a penzt, mindig szamoljon avval hogy a koszos ciganyok nem tamadnak egyedul, lehet hogy haverjai nem voltak messze ha pedig cselekszik a gazspray is megteszi vagy sima deo spray ha van nala es a szemebe fujja rugja jol tokon utana es sipirc be egy kozertbe, uzletbe ahol emberek vannak habar manapsag az se garancia - n azt javasolnam jarjon onvedelmi edzesekre es ott szo esik majd ha jo az oktato, gazspary, sokkolo stb hasznalatara is. legyen fitt mert ha futtnia kell az eleteert fut ebben az esetben.

Dz

Gres 2009.12.29. 07:54:39

@Dz2006:
OK. Kösz a választ, én is hasonló véleménnyel vagyok. Bár megvallom, nagyon radikális gondolataim is vannak.

kyka02 2010.01.03. 13:28:34

@papazole: Szia!Engem érdekelne,relatív S.O.S.!!!
kyka02@gmail.com vagy +36 30 333 9393
Várom válaszodat!Köszi

exel 2010.01.09. 21:14:34

@Vojislav: helo hol tudnék emd sokkolót venni? és mennyiért

ventusz 2010.05.19. 16:08:52

Amúgy a taser miután lekaptad róla az elhasznált cartridge-ot használható közönséges kontakt-sokkolóként is, mivel az elektródák szabadon vannak, így kényed-kedved szerint tudod csipkedni a gazembert, amíg az elemek fel nem mondják a szolgálatot. Utána skera :D

tizedes1 2010.07.05. 09:31:34

@exel: keress meg,ha még aktuális: tizedes kukac c2 pont hu

Manhunt 2010.08.08. 16:57:48

@D.Gábor: Szia!
Nekem kellene egy X26-os sokkolók!
Nemtudom,hogy kell-e hozzá valamien engedély.
Menyi egy ilyen ára?

showlámpa 2010.12.20. 12:30:26

Sziasztok4

Engem az a Power max 200-as sokkoló érdekelne, hogy mennyire megbízható és milyen hatást vált ki, azaz mennyi ideig tesz egy embert mozgásképtelenné mert a napokban megtámadták a barátnőmet a kocsija mellett és kíváncsi volnék,ha ezzel a csodaszerrel meg lehet-e torpantani egy 120kgos dromedárt,ha legközelebb ilyen adódik. Ha csak egy kis időt tudott volna nyerni akkor legalább a kocsiba be tudott volna szállni. Tehát érdemes-e megvenni egy ilyen sokkolót?
Köszi

Johnny1951 2011.01.21. 08:36:28

Sziasztok!

Nekem nagyon surgosen kellene TASER es abbol is a legjobb tipus!
Kerem irjatok,az e cimemre kizarolagosan!
organ1001@yahoo.com
Mielobb ha van egy ilyen elado,vagy,hogy hol lehetne beszerezni surgosen.
Udv.

Janos

Johnny1951 2011.01.21. 08:37:53

@D.Gábor: Nekem nagyon surgosen kellene TASER es abbol is a legjobb tipus!
Kerem irjal,az e cimemre kizarolagosan!
organ1001@yahoo.com
Mielobb ha van egy ilyen elado,vagy,hogy hol lehetne beszerezni surgosen es hogy mennyibe kerul?
Udv.

Janos

Johnny1951 2011.01.21. 10:56:48

@D.Gábor: Udv!
Azt szeretnem kerdezni,hogy hogyan tunam felvenni a kapcsolatot veled surgosen mert nekem kellene egy ilyen kutyu minnel elobb.
Legyszi irjal az e cimemre kizarolag mert nem vagyok minmdig itt ezen az oldalon.
organ1001@yahoo.com
Koszi,
Janos

momoRS125 2011.04.04. 12:49:07

Ha tegyükfel valakit sokkolok, és közben hozzáére, engem is megráz?

Bélféreg 2011.06.19. 01:42:16

Ez közel egy hároméves poszt. Vett, neadjisten használt már valaki valamilyen sokkolót? Tapasztalatok?

Vargakata 2017.08.02. 17:04:08

Érdekelne, hogy , milyen következménye van annak, ha a cseh cégtől rendelhető sokkolót ( 50.000 V )magammal viszem a táskámban, egy tartóban ami könnyen nyitható, esetleg elviszem magammal motorostúrázni külföldre és megtalálják a rend éber őrei? Ridiküllel vagy hastáskával közlekedek.
Mi alapján állítják meg az embert táskamotozásra?
Már kötöttek belém kétes alakok és a véletlenül arra járó redőröknek köszönhetem, hogy nem fajult verekedésig a helyzet. Akkor nem bántam volna ha van nálam egy ilyen sokkoló!
A választ nagyon szépen köszönöm!

Gázspray 2018.09.20. 08:08:12

Gázsprayk nagy választékban.

(JET és FOG gázsprayk, őv tokok)

Házhoz szállítás 1. munkanap alatt az ország teljes területére.

A termékek megtekinthetők és rendelhetők: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray

Védd meg magad és a családod!
Ajándéknak is tökéletes.
Akár életet mentő ajándék is lehet!

#gázspray #spray #önvédelem #parikaspray #biztonságiőr #vagyonőr
süti beállítások módosítása