HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Gáz-riasztó fegyverek 2.

2008.08.16. 18:19 Vojislav

Ő, tehát hol is hagytuk abba? Igen… elsütőszerkezetek… akkor most jön az érdekesebb rész. Tehát a fegyvert immáron képesek vagyunk működtetni, azonban, ahhoz hogy hatásos legyen, meg is kell valamivel tölteni azt.

Töltények

A gáz-riasztó fegyvereket alapvetően 2 típusú tölténnyel lehet „etetni” egyik a Knall, másik pedig a P.A Knall, azaz PAK. A két kaliber abban tér el, hogy míg a Knall peremes töltény így revolverekben használatos, addig a PAK kialakítása olyan, hogy kimondottan öntöltő gázfegyverekbe való.
Mivel már említettem, hogy önvédelemre csak és kizárólag revolvert használunk, így nekünk csak és kizárólag Knall típusú töltényekre lesz szükségünk.

A gázrevolverek 9 mm Knall kaliberűek, és működtethetőek riasztótölténnyel ami azon kívül, hogy nagyot durran, semmi mást nem csinál, így önvédelmi szempontból nincs rá szükségünk.
Ezzel szemben a konkrét gáztöltények a lőpor mellett tartalmaznak hatóanyagot, szilárd, porított formában. Ez a hatóanyag lehet OC illetve CS, melyek hatásáról már a gázspray postban írtam elég sokat. A gáztöltényekben található hatóanyag mennyiségét mg-ban szokták megadni. Ilyen gáztöltényeket tudunk vásárolni ugyan ott, ahol a fegyvert is vásároljuk. A minőségre azonban itt is nagyon figyeljünk! Személy szerint a német Umarex cég termékeit javaslom. A legjobb megoldás, hogyha vásárolunk 120mg Pepper (OC) töltényeket és 80mg-os CS töltényeket egyaránt. Ezek 10db-os kiszerelésben kaphatóak. A legjobb hatásfokot úgy érjük el, hogyha vegyesen tárazunk OC és CS töltényekből, így biztosak lehetünk abban, hogy hatásos lesz a gázfegyverrel történő hárítás.

Engedélyek

A gáz-riasztó fegyver 2004. szeptembere óta teljesen szabadon vásárolható, így sem a vásárlásához, sem a tartásához nincs szükség engedélyre. Abban az esetben, ha a fegyvert nem otthonra szánjuk és szeretnénk ruházaton vagy testen viselni, – márpedig önvédelemhez ez elengedhetetlen - úgy Fegyverviselési engedélyre lesz szükségünk. Gáz-riasztóra az kaphat fegyverviselési engedélyt, aki betöltötte 18. életévét és bűntetlen előéletű, valamint nincs ellene folyamatban eljárás. Tehát, miután megvettük a fegyvert, mindenféleképpen teszteljük, legalább 1 tár gáztölténnyel majd 1 tár riasztótölténnyel, így biztosak lehetünk benne, hogy a fegyver megbízhatóan üzemel. A következő lépés, hogy a fegyvert elvisszük az illetékes rendőrkapitányságra.
Budapesti lakosoknak minden esetben a BRFK épületébe kell menni, azon belül is az Igazgatásrendészetre. Ide még szállítva, töltetlenül vigyük a fegyvert. Kapunk egy sorszámot, majd az ügyintézőhöz kerülve kitöltünk néhány papírt, majd 2000,- Ft illeték befizetése után az ügyintézés befejeződik. Az engedélyt 30 napon belül postán keresztül kiküldik.

Viselése, használata

Miután megszereztük az engedélyt a megbízható revolverünkre, érdemes vásárolni hozzá egy nekünk megfelelő tokot, mely a fegyver típusának megfelel. Mindenképpen olyan tokot vegyünk, amelyből a fegyvert a lehető leggyorsabban elő tudjuk rántani. Léteznek külső illetve belső (a nadrág és a test között elhelyezkedő) tokok is. Azonban arra figyeljünk, hogy minden esetben legyen rejtve a fegyver, ugyanis a nyílt fegyverviselés szabálytalan.
Tehát, immáron van egy gázrevolverünk OC és CS töltényekkel felváltva tárazva egy kényelmes kis tokban, természetesen viselési engedéllyel.
Egy éles önvédelmi szituációban, mikor úgy ítéljük meg, hogy a fegyvert használni kell, ne habozzunk. Előrántást követően, azonnal tüzeljünk a támadó arcába, gondolkodás nélkül.

A fegyvert mutogatni, fenyegetőzni vele, TILOS!

Érdemes egyből duplázni, azaz 2 töltényt ellőni, mivel ilyenkor kap az OC illetve a CS gázfelhőből is, így a siker garantált.
Szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy gyakorlás nélkül nagyon nehéz határozottan és biztosan önvédekezni egy gázfegyverrel. Gyakorolni kell a rántást, sőt minél többet lövünk a fegyverrel, annál magabiztosabbak leszünk. Szóval, nagyon fontos, bízzunk meg a fegyverben.

Gondoskodás, törődés

Természetesen a fegyvert is kell ápolni, tisztogatni. A revolverek egyébként ilyen szempontból nagyon előnyösek, ugyanis az egyszerű szerkezet miatt, a korom, piszok nem okoz gondot a fegyver működésében. Azonban javaslom, hogy néha egy puha ronggyal illetve fegyverolajjal törölgessük át a fegyver minden elérhető felszínét. A dobfuratokat a fegyverhez kapott tisztítóvesszővel pucoljuk ki. A csövet célszerű például WD40 nevű spray-el átfújni, majd egy pipaszár-tisztítóval a dobfuratokhoz hasonlóan kipucolni azt. Az elsütőszerkezetet kb. 3 havonta egy picit olajozzuk meg, úgy, hogy a kakast megfeszítjük, majd a keletkező résen 1 csepp lehetőleg magas viszkozitású olajat becseppentünk.
Előbb utóbb mindenki ráérez, és örömét leli a fegyverrel való gondoskodásban is.

 

 

Néhány gáz-riasztó revolver, melyet kiemelten javaslok mindennapi viselésre:

RÖHM RG59a legolcsóbb és legkisebb 9mm-es gázrevolver
RÖHM RG89nagyobb, viszont 6 lövetű
Weihrauch HW 37akkora mint az RG59 viszont acél dobbal
Weihrauch HW 88ultra könnyű, napi viselésre a legjobb, viszont nem olcsó

(Javaslom, nézzétek át a GunBox weboldalát, valamint a www.gazpisztoly.hu weboldalt. Sok adat és kép van a fegyverekről, így könnyű a tájékozódás, választás.)

Mindent összefoglaltam, amit érdemes első körben a gáz-riasztó fegyverekről tudni. Természetesen még rengetegszer elő fog jönni a téma az önvédelmi szituációk tárgyalásakor. Bármilyen kérdés merül fel a témával kapcsolatban, kérdezzetek nyugodtan!

Vigyázzatok magatokra!

28 komment

Címkék: fegyver gáz riasztó

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr13378325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen 2008.08.25. 15:57:56

Tetszik a blog!
Pár kérdés:
Mikor lesz új post?
Minden fegyverre külön engedély kell?

Csak így tovább!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.08.25. 22:06:32

Szia!

Igen, minden fegyverre kell külön engedély, mivel az engedélyen fel van tüntetve az adott fegyver sorszáma és típusa.

Holnap lesz új post, ha minden igaz.

modem2 2008.08.27. 11:52:22

Szia!

Szuper blog, remelem sokaig folytatod!
Igazi hianypotlo lap szerintem, jo lenne ha kikerulne az Index cimlapra, biztosan megdobna a latogatottsagot.
En valamilyen onvedelmi tanfolyamon is gondolkodom, de igazsag szerint nem tudom, hogy melyik lenne a legjobb, a boseg zavaraval kozdok, annyi iranyzat van.
Inkabb a technikak erdekelnenek, nem pedig az erosites miatt szeretnek jarni es ismerem magamat annyira, hogy ha tul sok erosites lenne az edzeseken, akkor biztos otthagyom rovid uton.
Tudsz esetleg ajanlani valamit ezek alapjan?

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.08.27. 21:51:25

modem2: Amennyiben fontosnak tartod, hogy ne legyél megterhelve fizikailag, és szeretnél technikákat tanulni, viszont folyamatosan észrevétlenül erősödni, akkor egy úgynevezett no kontakt irányzatot javaslok neked. Próbáld ki a Shito Kai karatét. Ha érdekel a dolog dobj egy privátot.

Szép napot!

darthimp 2008.08.30. 21:50:50

Kedves Vojislav!

Mi a véleményed a villanó töltényekről a gázpisztolyhoz?
Mi a véleményed a gumilövedéket alkalmazó lőfegyverekről? Amúgy ez legális?
Tudnál még ajánlani más revolvereket is a gunboxról? Vagy a Tactical oldaláról (Hogy a vidékiek is tudjanak fegyvert venni)
Mi alapján ajánlod a fegyvereket? (Személyes tapasztalat, cikkek, más vélemények)

Válaszod előre is köszönöm.
UI: nagyon jó a BLOG!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.08.30. 22:17:38

Kedves darthimp!

A villanó töltényeknek nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget, kb annyira hasznosak mint a gázpisztoly toldatából kilőhető tűzijátékok. Önvédelmi szempontból nem besorolható...

A gumilövedékes fegyverekről is lesz majd post később, elöljáróban annyit, hogy több féle gumilövedékes fegyver létezik (a lőfegyver kifejezés kerülendő, mert nem az). Hazánkban csak és kizárólag az úgynevezett elöltöltős gumilövedékes fegyverek érhetőek el szabadon. Ezekről annyit kell tudni, hogy a gumilövedéket egy riasztótöltény indítja el, tehát nem szerelt lőszeres. Kapható olyan gáz-riasztó fegyver, ami alkalmas ilyen módon gumilövedék kilövésére, pl.: Röhm RG89s vagy az RG59DD. Értelemszerűen csak a múzeális kategóriába sorolt elöltöltős gumilövedékes fegyver tartható szabadon, ahogy említettem. A szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverre ugyan azok a szabályok érvényesek mint egy éles lőfegyverre.

Gáz-riasztó revolvereket általában nem egy üzlet kínálatához igazítva ajánlom, hanem a teljes kínálatot figyelembe véve. Csak és kizárólag általam kipróbált fegyvereket értékelek, viszont nem csak az én véleményemet tükrözik az ajánlások, hanem például mások tapasztalatai is alátámasztják az itt leírtakat.

Szép napot!

Légiós 2008.09.25. 23:39:06

Üdv!

Figyelmetekbe ajánlom az Alfa gázrevolvereket is! Teljesen acélból készülnek, elnyűhetetlen darabok, ráadásul ezek a cseh pisztolyok olcsóbbak is pl egy hasonló, de spiáterből készült Röhm modellnél. Persze mind DA elsütésesek. Miután acél, kicsivel nehezebb, viszont masszívabb is, ha esetleg a pisztolycsővel kéne valakit meggyőzni. :-)
Ajánlom a gazpisztoly.hu oldalt illetve a Kaliber magazint ilyen ügyekben!

Üdv!

csendi 2008.10.10. 16:23:21

Nagyon hasznosnak es szakszerünek talalom a blogodat, gratulalok! Kerdesem a lovetkezo:
Nalunk (nemet allampolgar vagyok) szabadon vasarolhato gazrevolver. Mi tortenik, ha Magyarorszagra megyek, viszem magammal es ott a rendor eszreveszi? Megbuntetnek, mivel nincs engedelyem? Elkobozzak? Ne adj Isten, ha meg hasznalni is kenyszerulok?
Felakasztanak?

Hitetlen 2008.10.10. 19:30:50

csendi: agyonlőnek a gázpisztolyoddal:DDD

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.10. 19:40:34

csendi:

Abban az esetben, hogyha megtalálják nálad, mondjuk egy ruházatátvizsgálás során és tegyük fel a rendőr szakszerűen jár el, akkor szabálysértési eljárás indul ellened, amely most 50.000 forintnál kezdődik, valamint a fegyveredről sajnos le kell mondanod. Abban az esetben, hogyha nem túl vonalas a tisztelt rend őre, akkor eltekint a formaságoktól. Erre is volt példa a történelem során. Ha használod és úgy kerekedik ügy belőle, az már egészen más helyzet, mivel alapjáraton a viselési engedély hiánya miatt ugyanúgy megpiszkálnak, viszont még egyéb "visszaéléseket" is rád tudnak verni. Alapjáraton egy garázdaság, aztán a többit majd kitalálják neked.
Zárójelben megjegyzem, hogy nagyon ritka az, amikor valakinek ellenőrzik a gáz-riasztó fegyverét, megnézik az engedélyét, stb.

Vojislav

tébé 2008.10.11. 23:33:01

Üdv !
Ha jól értettem eddig: szabadon vásárolhatsz gázfegyvert, engedély sem kell, ha pl. a táskádban, autódban tartod.
De ha önvédelemből használod, mégis "megpiszkálhatnak" ?

Darky 2008.10.18. 11:00:46

"Amennyiben fontosnak tartod, hogy ne legyél megterhelve fizikailag, és szeretnél technikákat tanulni, viszont folyamatosan észrevétlenül erősödni, akkor egy úgynevezett no kontakt irányzatot javaslok neked. Próbáld ki a Shito Kai karatét"

Ekkora hülyeséget már rég hallottam. Az ún. "No Contact" irányzatok, mint amilyen pl. a Shito Kai karate is, nem azt jelentik, hogy az edzéseken nincs erősítés, vagy hogy edzésen nem ütik/rúgják meg egymást a gyakorlók, hanem kizárólag azt, hogy a versenyeken No Contact szabályrendszert használnak. Csak hogy a leírt Shito Kai-os példánál maradjak, a Sanchin nevű formagyakorlat közben bemutatókon előszeretettel szoktak léceket törni gyakorló testén. Persze a szabályrendszer természetesen visszahat a gyakorolt stílusra, de magasabb szinten ez is elveszti a jelentőségét, és erre legjobb példa, hogy különböző országokban különböző stílusokban készítik fel a katonai, félkatonai és rendőrségi szerveket (Wing Chun, Wado-ryu karate, Ashihara Karate, Kyokushinkai Karate, Ju jitsu, Nahkampf, Krav Maga...és még sorolhatnám) Minden harcművészetben van az edzéseken erősítés, igen, a No Contact irányzatokban is. Aki nem akar erősíteni, csak technikákat tanulni, annak elsősorban valamilyen önvédelmi irányzat való, és semmiképpen sem harcművészet!!! (Önvédelmi irányzatok pl: Krav Maga, Defendo, Kézitusa, stb.)
Az oldalt amúgy nagyon hasznosnak találom, gratulálok, csak így tovább!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.19. 00:42:29

Szia!

Nem lett moderálva a hozzászólásod és bannolva sem lettél, hiszen most épp az egyik hozzászólásodra válaszolok.

"Amennyiben fontosnak tartod, hogy ne legyél megterhelve fizikailag, és szeretnél technikákat tanulni, viszont folyamatosan észrevétlenül erősödni, akkor egy úgynevezett no kontakt irányzatot javaslok neked. Próbáld ki a Shito Kai karatét"

Azt hiszem félreértetted azt amit én ezzel a kettő darab mondattal ki szerettem volna fejezni. Ezt a kijelentést a tapasztalataimra hagyatkozva tettem meg és még most is fenntartom. Jól tudom, hogyan néz ki egy Shito Kai edzés, hiszen jómagam is éveken keresztül részt vettem ezeken. Természetesen az edzéseken van erősítés, de azt hiszem ez teljes mértékben alapértelmezett. A No Kontakt alatt én az erőelvezetésen alapuló, védekezési-támadási kombinációkat értettem, ami pedig a Shito Kai irányzatra kimondottan jellemző. Nem csak a versenyen, edzéseken, szabad fogású test-test elleni gyakorlatokban is. Azt hiszem, teljességgel felesleges volt katonai és rendvédelmi irányvonalat belevinni az okfejtésedbe, hiszen akinek én javasoltam ezt az irányzatot feltehetően hobbi szinten, pusztán sportolási lehetőség gyanánt érdeklődött. Ennek megfelelően a válaszom számára kielégítő volt. Mielőtt ilyen éles kritikát fogalmazol meg, javaslom előbb nézz körbe, hogy milyen téma illetve milyen kérdés kapcsán adtam a választ.

Darkyy 2008.10.19. 06:49:55

Elnézést, ha kicsit keményebben fogalmaztam. Nem állt szándékomban megkérdőjelezni a hozzáértésedet a témához, mivel maga a blog és az abban leírtak szerintem teljesen rendben vannak. Lehet, hogy félreértettelek, de az is lehet, hogy te voltál félreérthető. A rendvédelmi szerveket csak példaként hoztam fel annak demonstrálására, hogy maga az önvédelem és a megfelelő technika egyátalán nem stílusfüggő. Természetesen a "Harcművészet vs Küzdősport vs önvédelmi irányzatok alkalmassága az önvédelemben" külön témakör lehetne (gondolom lesz is :), ezért ebbe nem is akartam részletesen belemenni.

"En valamilyen onvedelmi tanfolyamon is gondolkodom, de igazsag szerint nem tudom, hogy melyik lenne a legjobb, a boseg zavaraval kozdok, annyi iranyzat van.Inkabb a technikak erdekelnenek, nem pedig az erosites miatt szeretnek jarni"

Pontosan ezért írtam, amit írtam!
Kedves laikusok! Azt azért tudomásul kell venni, hogy a "csak technikákat tanulni" dolog teljesen elrugaszkodik a realitástól. Persze vannak olyan "önvédelmi tanfolyamok", ahol gyorstalpaló jelleggel megtanítanak néhány fogásra, de szerintem ez értelmetlen, mert az ilyen gyorstalpalón nem lehet valódi harci értékkel bíró tudást szerezni. Illetve jobb esetben sok értékes dolgot lehet tanulni, de az nem technikai jellegű. És hogy mire gondoltam? Szinte minden olyan dologra, ami ezen a blogon le van írva. AZ ELMÉLETI DOLGOKRA!!!

DarkFuture · http://metalmetal.blog.hu/ 2009.02.28. 08:20:14

Szeva !

Egy gyors kérdés:
Vojislav:
Mi a véleményed a Keserű/Voltran Viper 4,5 9mm K, revolver-ről? Az ára igen csalogató és külcsínyre sem rossz,de valójában az alkalmazhatóságára lennék kíváncsi.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.03.06. 21:13:23

DarkFuture: A fegyver tökéletesen megbízható, bátran ajánlom, viszonylag jó anyagból készült és ár/érték arányban is megállja a helyét. Azt azonban megemlíteném, hogy a 4.5"-os cső a napi viselést megnehezíti, tehát ha szeretnéd viselni rendszeresen(mindig) akkor kisebb csövű fegyvert javasolnék. Van egyébként ennek a fegyvernek kisebb csővel szerelt változata az a 2.5"-os.

Vojislav

JOGIQ · http://jogiq.com/2009/05/31/a-gaz-es-riaszto-fegyverekrol/ 2009.05.31. 02:28:01

A gáz -és riasztó fegyverekről
Az utóbbi időkben sokszor lehetett hallani a híradásokban, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy vesz magának gáz -és riasztó fegyvert. 2004. szeptemberétől könnyebben juthat valaki gáz -és riasztó fegyverhez. De mit kell hozzá tenni, ...

istván58 2009.10.14. 11:14:34

Szia Vojislav!

Egy kérdésem lenne: a Keserű/Voltran Viper oldalára az van gravírozva, hogy "Cal.9mm R/PAK". Ez azt jelenti, hogy a fegyvernél öntöltőbe való lőszer is alkalmazható? A használati útmutatóban nincs erre utalás, illetve a megfelelőségi tanúsítvány is csak a revolver kalibert említi.
Köszönöm

Sanya_11 2009.10.16. 21:23:52

Szia Vojislav!

Most vásároltam egy revolvert. Kérdésem az lenne, hol lehet gyakorolni vele? Lakótelepen lakom, tehát a kert ugrott. Hegyen, erdőben, folyóparton lehet?
Engedélyen van.
Előre is köszi a választ.

Norbicska 2011.01.06. 02:54:39

Olcsóbb árkategóriában találtam olyat, hogy "Keserű Viper 2.5" -érdeklődnék, hogy ha ilyen árkategóriában veszek fegyvert, abban az olcsósága ellenére megbízhatok-e.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2011.01.06. 11:33:39

@Norbicska: Inkább szánj rá egy kicsit többet és vegyél Röhm RG 59-et vagy RG 89-et. A Keserű fegyvereknek nagyon ingadozó a minősége, így nem tudhatod, hogy amit veszel mennyire lesz tartós. A Röhm viszont minőségi és megbízható, annak ellenére, hogy nem a magas árfekvésű fegyverek közé tartozik.

Vojislav

Norbicska 2011.01.06. 14:55:00

Köszönöm a válaszod, szerintem hallgatok rád!

Walther 2011.01.24. 22:49:23

Vojislavtól kérdezném, hogy tudod-e esetleg azt ,hogy hány db gázriasztó fegyvert viselhetsz magadnál ha persze az engedélyt is kiváltod rá? Persze ha valaki tud hiteles választ akkor várom bárkitől.
Illetve azon már túl vagyok, hogy érdemes a viselés során felváltva tárazni a CS ill. a PV töltényeket. Viszont érdemes-e a legelsőnek sima riasztót tenni és ezután a kevertet? Vagy nem érdemes riogatással időt húzni?
Köszi előre is mindenkinek.

Janesz85 2012.09.25. 13:12:34

Szia Vojislav!

Vettem ahogy javasoltad egy rg89et.
Szeretnék rá viselési engedélyt csak az a gondom hogy nekem az állandó lakcímem 160km és az már pénzben sok oda vissza...idéglenes lakcímem Bp.....a vagyonőrimet épphogy eltudtam itt intézni levelezés által.

A viselésit itt Bp.en eltudom intézni?
Ja másik kérdés..boltba be lehet menni a gáz fegyverrel?

Shao Kahn 2013.05.20. 19:09:53

Csao mindenkinek azt szeretném kèrdezni hogy meik a jo gaz stuki pl Rg59 vagy viper 2.5 ? meik megy hamarabb tönkre?? meg pszichologiára meik az elönyösebb ha elö vennêm?? számit a nagyság v nem?? a tesco ba nem sipolna be azaz érzékelö ha fizetéskor tàvozok??

exploler 2013.06.03. 16:28:29

@Shao Kahn: Helló!
Az rg59 kisebb(így jobban is viselhetőbb) és német is, igaz csak 5 lövetű de ez általában elég.Nem a pszichológiára hatunk gázpisztolyal hanem pofándurrantjuk a támadót.
Tescoban vagy bármilyen boltban a nem sípolna be a kapu mert az nem fémdetektor hanem az árukba ragasztott lopásgátlókat érzékeli.
süti beállítások módosítása