HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Birtokvédelem 1.

2009.06.07. 18:25 Vojislav

Ahogyan már ígértem, a mai (ha rosszindulatú szeretnék lenni magammal, akkor ez évi) téma a birtokvédelem, lakásvédelem lesz. Beszéltünk már rengeteg szituációról, helyszínről, az utcától kezdve a különböző közlekedési eszközökön előforduló lehetséges támadásokig.
A mai világban – Magyarországon főleg – az ember sehol sem lehet biztonságban, így a bűnözés még a saját otthonunkban is utolérhet minket bármelyik pillanatban. Ezt szeretném nyomatékosan kiemelni, hogy BÁRMIKOR, tehát nincs garancia rá, hogy a betörő, - de nevezzük inkább egységesen támadónak – csak akkor érkezik mikor mi nem tartózkodunk otthon. Jöhet éjjel, jöhet nappal, vagy akár éppen most is, mikor a Kedves Olvasó e sorokat olvassa. Természetesen vannak különböző elkövetési módszerekre jellemző körülmények és időszakok, tehát a klasszikus értelemben vett betörő köztudottan üresen álló lakásba, lehetőleg kevésbé mozgalmas napszakban próbál behatolni. Ezzel szemben egy erőszakos támadó nem riad vissza a brutális erőszaktól sem, sőt kedvez is neki, hogy van kitől követelni az értékeket, így nem kell a felkutatással bajlódnia. Ez tipikusan a legprimitívebb elkövetési módszer.
A következőkben megnézzük, hogy milyen védelmi lehetőségek vannak, és ezek pontosan mely' módszerek ellen biztosítanak elhárítási lehetőséget.

A passzív védelem

A nevéből is könnyen lehet rá következtetni, hogy passzív védelemnek nevezzük azt a védelmi vonalat, amihez nem szükséges közvetlen emberi beavatkozás. A passzív védelem körébe tartozik minden olyan eszköz ami egy objektumba való bejutást hivatott megakadályozni, például biztonsági ajtó, rács, biztonsági üveg, fóliázott üveg, sőt kertes ház esetében már maga a kerítés is ezt a feladatot szolgálja, mivel funkcióját tekintve a birtokot védi az illetéktelen behatolástól. Ez a legelső szempont ami alapján egy objektumot biztonságtechnikai szempontból besorolunk. Ilyenkor az objektum minden olyan felületét meg kell vizsgálni, ahol fizikai behatolás történhet, és a leggyengébb pontot alapul véve kell az osztályozást elkészíteni. Magyarán hiába van a lakásunkon 3 különböző ponton, akár többszörösen záródó biztonsági ajtó, hogyha az ablakon könnyen be lehet jutni, esetleg az felügyelet nélkül nyitva van. Fontos megemlítenem, hogy a legjobb eredmény természetesen nem mindig áll fenn, mivel emberi mulasztásból fakadóan keletkezhet rés egy ilyen védelmi vonalon, például az előbb említett ablak nyitva hagyás, súlyosabb esetben az ajtó nyitva felejtése. Mondok egy remek példát erre a leggyengébb pont elvre. Láttam egyszer egy olyan esetet egy luxuskategóriába tartozó háznál, ahol megvolt a biztonsági ajtó, fóliázott üvegek, stb. A támadók természetesen nem a bejárati ajtón próbálkoztak, hanem egész egyszerűen az eltolható teraszajtót – ami egy viszonylag gyenge műanyag szerkezet – szétolvasztották.

Tehát, hiába van fóliázva az üveg, hogyha a keretet körülötte le lehet olvasztani róla, esetleg magát a zárszerkezetet kiszedni hasonló elven. Ezt fontos szem előtt tartani, hogy attól, hogy a lakás/ház tulajdonosa a bejárati ajtón közlekedik, nem biztos, hogy más is ott szeretne bejutni. Szóval érdemes megvizsgálni egy ház esetében a bejárati ajtót, ablakokat, erkély- és teraszajtókat, az olyan garázsokat amik közvetlen összeköttetésben állnak a házzal, valamint a padlást. Egy lakás esetében kevesebb támadási felület van, de itt a házakkal szemben például a bejárati ajtó támadása a leggyakoribb, mivel a lakás sok esetben magasan elhelyezkedő emeleten van, ahova kívülről nehezebb a behatolás (de nem lehetetlen). Amit ezzel kapcsolatban mondanék, hogy ne legyen evidens, hogy csak akkor zárjuk be az ajtót amikor elmegyünk otthonról. Az ajtó mindig legyen kulcsra zárva, akár otthon vagyunk, akár nem, mivel ez a feladata, hogy akinek nincs bent keresnivalója az ne tudjon bejönni, függetlenül attól, hogy mi hol vagyunk. Ezt sokan nem veszik tudomásul, és otthon tartózkodás esetén csak „becsapják” az ajtót, ami rengeteget gyengít a hatékonyságán. Az első védelmi vonalról ennyit gondoltam írni, mivel a betörési módszerek és a zárak tulajdonságai már nem igen tartoznak ide, másrészt nem szeretnék senkinek ötleteket adni. :)

Még mindig a passzív védelem kategóriáján belül maradva, a következő szint a behatolást jelző (bizonyos esetben elhárító) eszközök taglalása. Ennek legrégebbi és legismertebb módja a házörző kutya, amely inkább a támadó elriasztására szolgál, mint sem a hatékony védelem eszköze. Természetesen a házörző kutyák tekintetében is sok különbség létezik, a fajtától kezdve a képzettségi szintig, de egy jellemző esetben, egy képzetlen kutya arra képes, hogy jelezzen ha valami szokatlant észlel. Ennek hátulütője, hogyha mindenkit megugat, így már fel sem tűnik a kutya ugatása akkor, mikor valóban a támadó jelenlétét jelezné. Talán mondanom sem kell, hogy a házörző kutya a legkönnyebben kiiktatható tényező – személy szerint pont ezért nem tartanék állatot védelmi célokra. Az olyan illegális eszközökről mint az elektromos kerítés, különféle csapdák és társaik, nem tennék említést pont azért mert a telepítőjét fogják meghurcolni egy „balesetet” követően.

Gyakorlatilag az egyetlen megbízható eszköz a behatolás jelzésére, valamint sok esetben a behatolás megelőzésére a riasztó. Riasztóból is rengeteg típus, altípus létezik, rengeteg funkcióval. Egy komplett riasztó rendszernek az alapvető részei a központ, a kezelőszerv (melyből akár több is lehet, mondom típusfüggő), kültéri egység (ez adja a hang illetve fényjelzést riasztás esetén), valamint a riasztó perifériái (különböző érzékelők, bővítmények, stb.)

Manapság tényleg nincsen olyan felállás amit egy jó és korszerű riasztóval ne lehetne megoldani, így már nem kifogás a háziállat, klímaberendezés, vezetékezés kérdése sem, mivel ezekre mind van fejlett és kompakt megoldás. Akit részletesebben érdekel a téma, esetleg tanácsot kérne ezzel kapcsolatban, nyugodtan keressen meg, mivel itt feleslegesnek tartom a részletes technikai leírásokat.

A riasztó feladata, hogy egy objektumba történő behatolási kísérletet esetleg magának a behatolásnak a tényét jelezze. Ez egyrészt helyben egy nagyon hangos akusztikus jelzés, bizonyos kültéri egységeknél ehhez társul hangjelzés, valamint a bővítményektől és a riasztó központjának bővíthetőségétől függően képes telefonhívást kezdeményezni, SMS-t küldeni, illetve egyéb értesítéseket eljuttatni például a rendőrség részére. Az érzékelőket tekintve vannak nyitásérzékelők, melyek gyakorlatilag egyszerű kontakt kapcsolók, vannak törés- és rezgésérzékelők (üvegfelületeknél), valamint vannak mozgás- és hőérzékelők. Ez azt jelenti, hogy fel lehet szerelni úgy egy házat, hogy annak bármely pontján történő behatolásról jelzést és jelentést adjon.

Szerencsére igen sok háztartás van riasztóval felszerelve, de sokan nem tudnak az adott készülék lehetőségeiről, így például mikor otthon vannak, nem kapcsolják be, mivel értelemszerűen ha mozognak a térben, mindig beriasztana. Logikus, ám sok riasztó programozható olyan módon, hogy meg tudjuk adni, mely érzékelőket figyelje a központ, így például éjszakára – mikor számíthatunk mozgásra a házon belül – megoldható, hogy csak a behatolási kísérletre reagáljon a rendszer, ergo az ajtókat, ablakokat figyelje. Összegezve, manapság a riasztók tekintetében nincs szükség kompromisszumokra, mivel gyakorlatilag minden megoldható.

Nos, a passzív védelemről ennyit gondoltam írni, azt hiszem a többi már magától értetődő. A folytatásban a közvetlen elhárításról lesz szó tárgyalva a lakáson belül alkalmazható eszközöket is.

Vigyázzatok magatokra!

Vojislav

49 komment

Címkék: birtokvédelem riasztó

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr263378346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iglukapitany (ra6380) 2009.06.07. 23:35:07

(Végre!!)
Azt írod sok múlik a kutya képzettségén. Ezek szerint erre is létezik spec. képzés, van valami infód arról, hogy ez nagyjából miből áll?
Üdv

Iglukapitany (ra6380) 2009.06.07. 23:44:53

Még egy kérdés:
Én is hallottam a leolvasztós módszerről.
A mostani 1000 ponton záródó ajtókban pl. van valami fém, hogy ezt megakadályozza? Ha van, hogy lehet erről meggyőződni a fémdetektoron kívül?
Egyébként az emeletről eszembe jutott, hogy tavaly tényleg volt olyan amikor dögletes meleg volt, hogy simán bemásztak az emeleti lakásokba is éjszaka.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.06.08. 11:40:45

@Iglukapitany (ra6380): Természetesen létezik úgynevezett őrkutya képzés melynek lényege, hogy egy adott őrzési/védelmi feladatra készítik fel az állatot. Ezt bizonyos kutyaiskolákban szakszerűen vállalják illetve adnak tájékoztatást ennek a feltételeiről. A pontos menete nem ismert számomra se, nem foglalkoztam behatóbban a témával, de neten körül kell nézni, van sok leírás erről, illetve sok céget is lehet találni ami ezzel foglalkozik.

A leolvasztás inkább az erkélyajtókat, teraszajtókat érinti, ritkább esetben az ablakokat, de egy biztonsági bejárati ajtó ilyen módszerrel nem nyitható ki. Jellemzően ezek nem is műanyagból készülnek, vagy ha a borítása műanyag is, alatta egy masszív saválló fém ötvözetből készült váz található. Egyébként nagyon ritka ez a módszer és inkább profikra vall akik célzottan mennek rá egy kiszemelt és feltérképezett házra.

Vojislav

parlagfu 2009.06.08. 14:02:56

Egyébként tényleg annyira jó lenne ez a blog ha kicsit gyakrabban posztolnál...
Persze tökre megértem hogy nincs rá időd meg energiád...Abszolút respekt és köszi az eddigi írásokat...

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.06.09. 10:11:52

Hello Vojislav! Már vártunk vissza :)

a bejegyzésben igazolni látom a régi szabályt: minden zár olyan erős, mint az ajtónak a tokja. sokan elfelejtik, hogy ha régi fa tokban van hiper-szuper zár, akkor az nem ér semmit...

Vojislav, többiek, erről mi a véleményetek? :
www.hovane.blogspot.com

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.06.09. 22:07:56

: Határozottan hasznos, de ha jól emlékszem anno még Te javasoltad, hogy kezdjük el összeírni a veszélyes helyeket. Vagy esetleg Te írod az említett blogot?

Vojislav

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.06.10. 10:09:11

@Iglukapitany (ra6380):
jó ez a térkép :)

itt szeretnék megkérni mindenkit, hogy nézze meg a www.hovane.blogspot.com -t, és ha van hasznos története, tapasztalata, akkor azt írja meg a hovane@citromail.hu -ra

előre is köszönöm :)

Adani 2009.06.10. 23:17:52

Sokszor az is elég ha van egy kamu riasztó kint, sőt lehet kapni kamu kamerákat is, az alkalmi tolvajokat elriasztja. Feltörhetetlen zár meg úgy sincs, de az egyszeri tolvaj ha komoly vagy komolynak látszó védelmet lát inkább keres egy könnyebb prédát, pl. az utcában egy másik házat. Ha zárva az ajtó az i egy fokkal jobb az alkalom szüli a tolvajt című besurranóktól ez is megvéd. Ha komolyabb zár van a felkészültebb is elbizonytalanodik megéri-e. Ha riasztó vagy annak látszó dolog is van akkor még jobb. Minél több látható védelem van annál jobb sztem. A betörők másik típusa megrendelésre dolgozik, és ők bizony akkor is bemennek ha az a feladat, h pont oda kell menni és pont azt a dolgot kell ellopni, amiről tudják ,h ott van ha maga az úristen védi. A fóliázott üveg meg 1000 ponton záró ajtó van akkor ha másképp nem megy kibontják a falat, vagy ha másképp nem megy akkor megvárják a tulajt és pisztolyt nyomnak a fejéhez, h adja oda amit kérnek. De az ilyen tolvajok nincsenek sokan és az átlagemberhez nem mennek, mert ritkán van olyasmilyük ami ritkaság és nagyon kellhet másnak és így akarja megszerezni. Rájuk inkább az alkalmi tolvajok veszélyesek őket meg sokszor elriasztja még egy zárt ajtó is, sőt a betörők nagy része, konfliktuskerülő és ha látja, h van otthon valaki inkább menekülőre fogja. A C kategóriások persze nem mindig, főleg az utóbbi pár évben.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.06.11. 12:40:57

egy kis reklám:
frissült a lap, érdemes elolvasni
www.hovane.blogspot.com

kérlek, ha tudjátok egészítsétek ki!

tff 2009.06.14. 18:56:31

@Adani:
Ne feledjük azokat a ketyeréket, amik időnként ki- bekapcsolják a házban a villanyokat, pár ezer forintért beszerezhetők, ha elutazik az ember, szintén hasznos. Ilyenkor a nagyobb értékeket egyébként célszerű ismerősökhöz menekíteni, a non plus ultra, ha zaciba adod, aztán hazatéréskor kiváltod :). Ja, és a postaláda ürítésére csak nagyon megbízható embert kérjünk, mert konkrétan tudok olyan falut, ahol a később lebukott kmb-s adta a tippeket az általad említett profi betörőbrigádnak (mindenki neki szólt, h nézzen már rá a házra, mert elutaznának pár hétre, ő persze adta a drótot, h szabad a pálya).

tff 2009.06.14. 19:11:49

Kutyát pedig ne tartson az, aki csak élő biztonsági berendezésnek tekintené, csak az, aki tényleg szereti és családtagként kezeli. Akkor nem is kell kiképezni, tipikusan mint a mi kutyánkat, aki kb. egy birkával vetekszik a vadság terén, nem is lehet ráuszítani senkire, viszont megy magától, ha valakinek nem tetszik a pofája. Pl. velünk esett meg, h nyáron boltba bementünk, kocsi egyik ablaka félig leengedve. Hirtelen iszonyú hangzavar, egy "sötét" alak rohan el a kocsitól. Nyilván a lehúzott ablak láttán úgy gondolta, hogy... A hátsó ülésen szunyókáló kutyusunk (történetesen miatta hagytuk lehúzva az ablakot) viszont úgy gondolta, dehogy... :) Ugyanez a helyzet házőrzőkkel is, ismerősünknél is napközben a nyitott ajtót látva pár besurranó átmászott a kerítésen, csak aztán egy farakás mögött összeakadtak a család 70 kilós canario védőangyalával, mondani sem kell, hogy nem mentek be az ajtón :). Persze azt aláírom, h ha valahová nagyon be akarnak menni (ld. tippre mennek), akkor a kutya a legkisebb akadály, de ahogy adani is mondta, a betörők mindig a legkisebb ellenállást keresik, tehát egy piti behatoló inkább választ másik házat.

Adani 2009.06.14. 20:40:06

@tff:

Én olyanról is hallottam, h piti besurranó tolvaj, becsönget egy házba egy kb. 5 éves gyerek nyit ajtót. Megkérdezi ,h cska ővan itthon.
-Nem itthon van Bence is.
-És ő hány éves?
-Most lesz 3.

Erre fellökte a gyereket és elindult befelé, ott volt Bence is, aki tényleg 3 éves volt, de dobberman, aki nem vette jó néven, h az egyik gazdáját fellökik és jól megharapdálta, valszeg kórház lett a vége.

Iglukapitany (ra6380) 2009.06.16. 19:57:25

Na gyerekek, itt van egy, a témába vágó műsor a Kossuthról ma délelőttről:
real1.radio.hu/kossuth/MP3/2-Ked/Ked-K09.mp3
Maga a műsor 06:30-nál kezdődik.
Betörésekről, meg építkezések kirámolásáról van benne szó. Franc tudja meddig lesz fent, érdemes lehet le is tölteni.
Indzsoj!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.06.17. 21:39:04

ezt nézzétek, mit találtam:

bunozocigany.blogspot.com/

a legelső videó nagyon sokkoló. aki már élt át ilyet tudhatja...

az első videó még témába is vág... :(

basszsus! :@

midida 2009.06.18. 09:11:42

: hozzáfüznivalóm: a csepeli rend.kapit.-ság közrendvédelmi osztályvezetője cigány.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.18. 15:12:47

jó ez a blog, rendszeresen jövök majd ide. de a számbeírást a kommenteknél nem lehet levenni? a reklámokat le lehet törölni

magyardzsentri · http://dzsentri.blogspot.com 2009.06.23. 20:31:19

Üdv Vojislav!
Van egy kérdésem - viccesen hangzik, de mi a véleményed pl egy szimpla kalapács önvédelmi használatáról? Biztos beszólna érte a rendőr, de mégis szerintem elég hatékony lehet alkalomadtán kés ellen. Egyszóval javasolnád?

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.06.23. 21:21:36

@magyardzsentri: Semmiképpen nem ajánlom. Pusztításra alkalmas, önvédelemre egyáltalán nem. Egyrészt egy képzetlen ember nem tudja fegyverként használni hatékonyan, egy átlagember kezében irtózatosan lassú, kés ellen pedig kimondott öngyilkosság, és még sorolhatnám.
A másik pedig az, hogy a viperával egyetemben élet kioltására alkalmas, persze ez nem mindenkinek szempont :)

Vojislav

Adani 2009.06.23. 21:32:41

És a zokniba rakott billiárdgolyó?

Azzal is lehet nagyot ütni és utána szét lehet könnyen és gyorsan szedni így ha megtalálják nálad már nem lehet mit kezdeni, hiszen külön egyik sem fegyver és nem is tiltott eszköz.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.06.23. 22:28:04

@Adani:

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:

a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);

c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;

Azért mert valami konkrétan nincs megnevezve, attól még nagyjából körülírják :)

Amúgy meg mindenféle ilyen eszköz amely az ütés erejét hivatott növelni, szembemegy az általános önvédelemre vonatkozó szabályokkal. Ezért nem ajánlom, nem elsősorban azért mert illegális, persze az is lehet szempont adott esetben.

Vojislav

steinn 2009.06.23. 23:15:39

ezt egyik haverom fogalmazta meg jól:"inkább kapjak én 5 évet azért,mert szabálytalan eszközökkel védtem meg magam,mint ő életfogytiglant azért,mert megölt..." ha én valósnak érezném a fenyegetést,akkor nem igazán érdekelne a betörő-támadó testi épsége...ő jött be hivatlanul,nehogy még neki álljon feljebb..sütivel ne kínáljam meg?:D sztem ami az enyém,azt jogom van megvédeni..ez lehet a tv, a számítógép és az életünk is..jó a blog,kicsit lehetne pörgősebb,de a legtöbb dolog tényleg hasznos és egyetértek vele..csak így tovább

Adani 2009.06.24. 09:51:28

@steinn:

Igazad van. Sőt főzzek neki kávét és segítsek cipekedni is akkor jogkövető magatartásom lesz. Ha meg a kocsimat lopja akkor szaladjak utána és adjak pénz benzinre. :)

@Vojislav:

Ezt értem, de ha használat után kikerül a billiárdgolyó a zokniból sőt esetleg a zoknit el is lehet dobni akkor pusztán az, h van nálad egy billiárdgolyó mit bizonyít?

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.06.24. 10:06:02

@Adani: Ha a támadó tanúskodik ellened, hogy szétverted a fejét egy zoknival kombinált billiárdgolyóval, majd találnak nálad egy billiárdgolyót az már elég súlyos bizonyíték. Jogos amit mondasz amúgy, természetesen nem közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklásáért fognak eljárást indítani, hanem testi sértés vagy garázdaság miatt. A többi már fantázia kérdése.

De sajnos egyáltalán nem az eszközön múlik, mert ha gáz-riasztó fegyverrel védekezel, majd rendőrségi ügy lesz belőle, hiába volt teljesen legálisan nálad az eszköz, ugyan úgy garázdaság lesz a vége.

Vojislav

steinn 2009.06.24. 12:38:55

sztem ez a biliárdgolyó-zokni kombó nem a legjobb megoldás:kis hatótávú,pontatlan és két támadás között túl sok idő telik el...kalapácsról is ez a véleményem...nem kiegyensúlyozott fegyver,lassú,sőt ha kikapják a kezedből,akkor még azzal is vernek halálra...amúgy ha van lehetőség,akkor én tuti,h a konyhakést kapnám fel,mert azt nagyjából tudom használni,meg ha a támadó meglátja lehet,h inkább fut a francba,ezzel pedig elkerülöm az erőszakot...és a saját otthonunkat mi ismerjük csak,ha sötét van,akkor mienk az előny,főleg nagyobb házak esetében...el lehet bújni és segítséget lehet hívni,de akár meglepetésből támadást is indíthatunk,hiszen a terep előnyei,a ház feltérképezése miatt,akár néhány másodpercnyi előnyünk is lehet...de én azt mondom,h igenis védjük a lakhelyünk,nem megölni kell a támadót,csak elijeszteni...ő meg nem fogja felhívni a rendőröket,h eltörték az orrom betörés közben...:D

Adani 2009.06.24. 19:58:54

Magyarisztánban még az sem lehetetlen sőt, arra volt példa, h bezárta a garázsba a cigányokat akik betörtek hozzá ameddig ki nem ért a rendőrség. Fel is jelentették, h megsértette a személyes szabadságukat, el is ítélték ,de ha jól tudom felfüggesztettel megúszta.

Kicsit nyugatabbra azért ilyen nincsen. Asszem Németországban volt egy orosz anyanyelvű emberke, akihez sokszor betörtek és kifosztották a sufniját. Kitett az ott lévő asztalra piát meg némi kaját, amiben méreg is volt. Oroszul ki is írta, h vigyázat mérgező. A tolvajok persze megették/megitták és fel is fordultak tőle. Megkérdezték a rendőrök, h miért oroszul írta ki. Ő meg mondta, h az ő anyanyelve orosz ezt beszéli az ő ismerősei és barátai, akik jönnek hozzá szintén oroszok vagy tudnak oroszul, ők is értik, az meg ,h a tolvaj, aki bejött nem értette arról nem tehet, nem ő hívta őket oda, nem ő mondta, h egyék meg stb. Ezzel le is volt zárva az ügy.

Amerikában meg ugye ilyen fel sem merülhet, már akkor lelőheted amikor még csak a kerítésen van, csak arra kell vigyázni, h befelé essen.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.06.25. 17:26:06

Vojislav, a kogáról ( www.trueswords.com/images/prod/c/TS-KOGA2_540.jpg ) mi a véleményed?
persze csak akkor használja az ember, ha ért is hozzá, eddig ok :)
azt mondják nagyon hatékony, de én némileg szkeptikus vagyok ezzel szemben, ha mondjuk olyan ember ellen kell használni aki pl. kabátban van... Ha a támadó polóban van, akkor biztos nagyon hatékony, de ha egy kicsit vastagabban felöltözve...?
Szerinted?

mp5a5kovax 2009.08.07. 23:43:33

szia! nagyon fasza a blog grat hozzá
olvastam mar elobb csak nem vsztal ra h a leblokkolást h lehet lecsokkenteni.
gyurok, taekwondoztam, 2 évig( apám volt a mester, 3 danos, legalabb a mozdulatokat megtanitotta a harmuveszet oldala nem erdekelt) szktam zsakolni valamint haverokkal szktunk boxolni is. de ez lofazs mert volt mar oan h leblokkoltam és akkor zsibbadt mindennem. egy egybe pusztakezzel barki ellen kialnek komolyan de mit lehetne tenni a leblokolast illetoen??
tisztelet

mp5a5kovax 2009.08.07. 23:50:03

ja és a boxert menyire tartod hatékonynak??
van egy 17 centis pengeju cold steel katonai késem de az tulzas az utcan sztem

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.08.10. 11:37:22

a kés nem jó önvédelmi eszköz ;)
a boxer sem kimondottan arra való, hogy megvédd magad vele.
szerintem. de majd Vojislav kifejti a véleményét :)

mp5a5kovax 2009.08.10. 23:17:17

: es van vmi otleted h ne blokkoljunk?
vagy ez csak felelem?
de en nem erzem h felek pedig:S:S

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.08.11. 10:23:00

szerintem mindenki fél. ki jobban, ki kevésbé.
az adrenalin fröccsel nem tudsz mit csinálni, maximum szoktatni tudod magad az érzéshez, és megpróbálod uralni. ez csökkenti a károshatásait (pl. csőlátás, légszomj, darabos mozgás stb.)

az, hogy leblokkolsz szintén gyakorlással oldható fel. szerintem. kérdezz meg egy olyan embert, aki nap, mint nap ebben él és mozog. pl. kidobót.

vagy várd meg míg Vojislav válaszol :)

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.15. 11:07:25

@mp5a5kovax: szerintem is csak gyakorlás kérdése.

mp5a5kovax 2009.08.15. 11:38:14

van vmi otletetek h mégis hogyan??:D

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.17. 17:04:19

@mp5a5kovax: taekwondo-ban vannak önvédelmi gyakorlatok, nem? hát azokat kell rutinná tenni.

mp5a5kovax 2009.08.18. 10:48:48

van persze, de a kerdes nem erre vonatkozott hanem az adrenalin froccsre :)

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.18. 13:47:11

@mp5a5kovax: aha, akkor mélyeket lélegezz, és térdek lazán! :)

bigman 2009.10.28. 15:58:37

Szerintem szituáció függő váratlanul támadnak meg vagy számítasszrá. Engem éjjel 01.30-kor a házam ajtajábann 2db símaszkos tetű.Nos Én tudom mi az adrenalin.Az ajtónyitást követően megpróbáltak leütni (192/130 vagyok)halántékon csaptak egy nehéz tárgyal.Mindig mondták hogy keményfejü vagyok így nem feküdtem le.Adrenalin bokátolfel hörgésszerű üvöltés majd a két támadót (mármegpróbáltak legyürni)kidobtam az előszobábol a teraszra.Ők közben valami ütlegekkel próbáltak leverni.Semmit nem éretem fizikailag,csak az agyam dolgozott CSALÁDOT MEGVÉDENI NEM MEHETNEK ÁT RAJTAM.közben kiabáltam riasztva a 21 éves 188/80 fiamat.A család felébrett a két bünöző meg elszalatt. A fejem összevarták 8 napon bellül gyógyult Én tultettem magam rajta.A családom még mostsem.Pedig nem az idén történt. Engem többször nem lepnek meg.Azpedig nemérdekel mibajalessz a szemétnek ha mégegyszer valaki-kik próbálkoznak csak amennyi a tárban van!Bocs ha hosszúvoltam. NE NYISS AJTÓT CSAK HA KINÉZTÉL.

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.11.04. 12:48:25

@bigman: kemény.

bigman 2009.11.06. 16:28:03

Hát igen és sajna nem mese. Si vis pacem, para bellum („Ha békét akarsz, készülj a háborúra”)

Atesz86 2009.11.23. 16:02:25

A jogrendszer,mint tudjuk teljesen sz@r,nem is akarom ezt tovább ragozni.Amit tehetünk az annyi,hogy felkészülülnk minden eshetőségre, megvédjük magunkat és a családunkat úgy,hogy a következmények ránk nézve a lehető legjobbak legyenek.Ebben segítségünkre lehet a SmartGuard-CivilKyushoDefense.www.kyushodefense.com

Dz2006 2009.12.27. 08:41:51

@Vojislav:Sziasztok megint,

Riasztok, biztonsagi racsok stb. addig rendben van ha megengedheted magadnak beszerzed viszont Vojislav nincs garancia ra hogy meg is uszod a betorest,egy dolgot vegyetek figyelembe ahogy halad az elektronai biztonsagi berendezesek fejlesztese ugh talanak a betorok is megoldast ra.

Kutyaval kapcsolatban annyi, hogy jo jelzo kutya - mindenki ezt hangoztatja - rendben - na de jelzi hogy a betoro bent van a lakasbanpersze ha a kutyus is bent van ha a kertben akkor nem biztos hogy a gazdi meg tudja kulomboztetni hogy minek is ugat es ha igen akor mi van????? kimegy korulnezni?????kihivja a rendorseget de mire????? Ha a kutyis bent van es jelez a rablo is bent van mit csinalsz odamesz vagy megijed vagy neked ront vagy rontanak ha pedig az eletedert kuzdesz hidd ell hogy ahhoz foghato dolog nics semmi, ha a csaladod veled van feleseg gyerekek es veszitasz vege van ezt gondolom nem kell korulirnom, ja persz a ok okos valasza kihivom a rendorseget en megtettem es kb 30 perc mulva jottek ki miutan mar jocskan osszecsaptam a betoreokkel es vereztem es szerencsem volt mert egyedul voltam es tudjatok mi a nagypofaju rednoroknak allt fennebb - eljarast csak akkor inditottak volna ha meghalok - sima betoreskent kezeltek a dolgot pedig jocskan vereztem harom szurt sebbol.

Mit tanultam ebbol, imadom a rottikat es vettem egyet velunk el a lakasban kepzett kutyus megved minket es ha megegyszer betornek nem csak jelez hanem tamad es mar ketten vagyunk sokkal nagyobb eselyel.Ha szereted a kutyakot tarts benn legyen nagy testu tobbet er mind barmilyen riasztos vedelem.

Ne felejsd el ha magtamadnak megint csak megadra szamithasz ha meg van egy kutyad akkor ra is es nem fog cserben hagyni.

Dz

szopottgomboc 2010.12.30. 22:51:44

hát énis ügyes vagyok...
Nyíregyházán sétálva egy nagydarab cigány megkérdezte h mennyi az idő én meg úgy leblokkoltam majd összeaszartam magam nem tudtam volna elfutni (mert leblokkoltam) és elővettem a telefont erre kikapta a kezemből és elsétált utána visszafordult és rámordított h menjek el szépen jobbra. 17éves vagyok, 13éves korom óta karatézom de szart se ér egy ilyen "támadásnál" utána gondolkoztam paprikaspray-en, mert hallottam hogy 18éven alul beszerezhető csak ugye mennyire hatásos mert én Jósavárosban lakok (nyíregyháza egyik része) ahol magas házak vannak, sikátorok és mivel itt lakok gyakran sétálok errefele és joggal vagyok beszarva na mind1 szóval mit érdemes beszerezni

szopottgomboc 2010.12.30. 22:58:15

És voltam olyan hülye is hogy pár évvel ezelőtt keménynek éreztük magunkat 14-15évesen és 5-en kimentünk a guszevbe na és alig voltunk ott 20percet máris elvettéka telefonunkat, egyik barátomat földre is baszták viccből ezért olyan paranoiásnak érzem magam h bekell szereznem egy fegyvert szóval jólenne ha megmondanátok hogy milyet lehet kapni 18év alatt
mennyire hatásos, mennyit lehet magunknál hordani
előre is köszönöm

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2010.12.30. 22:59:58

@szopottgomboc: Előbb olvasd végig a blogot, utána kérdezz.

Muscle 2011.01.23. 17:08:07

De az adrenalinfröccs sztem jó is lehet,hallottam a tv-be hogy egy férfi a kocsiját szerelte és ráesett az autó, a felesége nagyon megijedt és megemelte az autót(nem fel,csak feljebb ami körülbelül 300kg volt) és egy átlagos nő volt.
Ha belegondolsz "bigman" tényleg nagyon kemény lehet 192/130-al ha jól emlékszem de akkora adrenalinfröccsöt kapott hogy két férfi is simán kidobott az ajtón. Ja meg nem érzel fájdalmat.Ez szerintem rohadt nagy előny. Persze ez nem a leblokkolás, ekkora testtel senki nem blokkolna le:D

Gázspray 2018.09.20. 08:12:55

Gázsprayk nagy választékban.

(JET és FOG gázsprayk, őv tokok)

Házhoz szállítás 1. munkanap alatt az ország teljes területére.

A termékek megtekinthetők és rendelhetők: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray

Védd meg magad és a családod!
Ajándéknak is tökéletes.
Akár életet mentő ajándék is lehet!

#gázspray #spray #önvédelem #parikaspray #biztonságiőr #vagyonőr
süti beállítások módosítása