HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Tömegközlekedés 2.

2008.10.12. 23:17 Vojislav

Visszakanyarodnék egy picit a társas önvédelemhez, ugyebár ott írtam le azt feketén-fehéren, hogy az önvédelmi szituáció során előnyösebb, hogyha nem tartózkodik olyan a közelünkben, aki csak hátráltatna minket.
Nos, a vonaton gyakorlatilag ugyan ez a helyzet. Röviden szólva, bátrabban cselekszünk, hogyha csak mi és a támadó(k) állunk egymással szemben. Vehetjük ezt egy tiszta helyzetnek, ahol tiszta fejjel meghozhatjuk a döntést arra vonatkozólag, hogyan hárítsuk el a felmerülő veszélyt.
Az előző bejegyzésemet azzal az állítással zártam, hogy egy felkészült önvédekező számára előnyös lehet egyedül utazni egy kabinban, mivel maga a helyszín és a körülmények segítenek neki az elhárításban (ezt csak most teszem hozzá). Ilyenkor csak magunkra és a támadóra kell figyelni, semmi másra. Mindig azt kell megítélni, hogy ránk nézve mi lehet veszéllyel és mi az, ami épp ellenkezőleg, elhárítja a veszélyt. A sötét pedig abban lehet segítségünkre, hogy „láthatatlanná” tesz bennünket olyannyira, hogy az esetlegesen bepróbálkozni készülő támadónak nem tűnik fel a kezünkben a gázspray, vagy a gáz-riasztó fegyver, esetleg az ütésre kész, ökölbe szorított kezünk.

Hogyan használjuk ki a helyzet adta lehetőségeket?

A másik előny, az ajtó zárhatósága. Mielőtt kiválasztunk egy tetszőleges kabint felszálláskor, ellenőrizzük, hogy az ajtó zárja működik-e. Ez nagyon hasznos mivel, még ha nagy erőfeszítéssel ki is lehet tépni, ez alatt van időnk felkészülni, vagy esetlegesen felébredni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az ember reakcióideje lassú, kimondottan ilyen a felébredés utáni állapot. A probléma ezzel az, hogy nem tudjuk felmérni elég gyorsan a helyzet súlyát, így már egy előrehaladott állapotot kell kezelnünk egyéni módon. Itt jön képbe a kreativitás, ugyanis ha nem reagálunk időben egy egyértelmű szándékra, a lehetőségeink egyre csak fogynak. (Persze előfordulhat olyan is, ahol segít a kivárás, de erről később.)

Mondanék egy példát, ami velem esett meg és pontosan idevág. Röviden annyi a lényeg, hogy vonattal jöttem Budapestre, a már említett szegedi vonalon éjszaka. Egyedül ültem egy kabinban, majdnem teljesen sötétben, és elkövettem egy hibát, vagyis kettőt, de ez betudható a fáradtságnak. Meg amúgy is, az ember hibázhat, erről szól ez a kis példa is, ugyanis korrigálni általában van lehetőség. Tehát, az ajtó nem volt bezárva én meg elaludtam pár percre. Arra riadtam fel, hogy valaki feltépi az ajtót és a következő pillanatban már a velem szemben lévő ülésen ül, és kezdi a mondókáját: „Bocs tesó, látom te is fáradt vagy, de próbálj már meg kisegíteni...” Ismert ez a felvezetés, mindenki tudja mi következne.

Nos, tegyük fel, hogy egy mozgó vonaton valamilyen módon ártalmatlanná teszünk egy támadót. Például lefújjuk gázsprayvel, néhány határozott ütéssel a földre visszük, és még sorolhatnám. A kérdés már csak az, hogy mit kezdünk vele ezután, sőt továbbmegyek! Mit kezdünk a 4 társával, akik jönnek át a másik kabinból a zajra? Velük is megküzdünk? És ha sikerült, mit csinálunk 5 emberrel? Sorban mindig ütjük őket, hogy ne keljenek fel? Esetleg. Vagy letesszük mindet a legelső állomáson.
Amire ezzel ki szeretnék lyukadni az az, hogy amikor stratégiákat keresünk egy „vonatos” elhárításra, mindig igyekezzünk belegondolni abba, hogy utána mit teszünk a támadóval egyedül! Tehát, igyekezzünk kihasználni azt a képességünket, hogy tudunk logikusan, előrelátóan gondolkodni és mindig egy lépéssel a támadó előtt járunk fejben! Elárulok egy titkot, ami nem kéne, hogy titok legyen, de kevesen gondolják ezt végig: Ha meglepjük a támadót, mindig sikert érhetünk el vele. A meglepetés módja már majdnem mindegy, a lényeg, hogy kizökkentsük, és olyan reakcióval válaszoljunk a kezdeményezésre amire nem számít.

Tudtam jól én is, mire számít a támadó. Feltehetően arra, hogy elhajtom néhány tőmondattal, így ő kellő – általa elgondolt – indokkal folytathatja a rablást. Az ébredéstől számítva 2 másodpercem volt felméri mi a szituáció, és meghozni a megfelelő döntést. Ezt azért írom le, hogy a Kedves Olvasó is tudja, nem lesz több ideje gondolkodni egy esetlegesen bekövetkező támadás esetén. Egyszóval, én arra jutottam, hogy megpróbálok oly’ módon reagálni, amire reményeim szerint nem számít, így történt az, hogy szerbül válaszoltam neki, vagyis ékes szerb nyelven elmagyaráztam, hogy marhára nem értem mit szeretne tőlem. Ezzel látszólag elértem a megfelelő hatást, majd miután még próbálkozott egy picit a „forint, forint” szavak ismétlésével, fogta magát és ahogy jött, el is húzott. Utána természetesen éberebb voltam és pótoltam az ajtó zárására vonatkozó hiányosságot.

Természetesen lehetőség lett volna a fizikai kiiktatásra, de az utána felmerülő problémákat is kezelni kellett volna, így ez egy tökéletes példa arra, hogyan oldjuk meg a legkisebb súrlódással a veszélyhelyzetet. Mindig hangsúlyozom, hogy az ember a lehetőségeihez mérten cselekedjen, tehát amit fel tud használni, azt használja is fel. Itt nincs egységes szabályrendszer, csak ésszerű és épeszű gondolkodás. Hogyha görcsösen ragaszkodunk egy-egy megoldáshoz, az csak balul sülhet el. Természetesen ez nem csak a vasúti közlekedésre vonatkozik, hanem gyakorlatilag bármilyen önvédelmi helyzetre, ami pillanatnyi tervezést igényel. Ezért igyekszem a blogon keresztül, nem csak konkrét kézzel fogható tanácsokat, lehetőségeket adni, hanem egy teljes szemléletmódot közölni az olvasóval, ’mely remélhetőleg sokaknak hasznára válik majd.

A témát folytatjuk!

Vigyázzatok magatokra!

10 komment

Címkék: vonat tömegközlekedés helyszín

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr693378335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ra6380 2008.10.13. 18:57:33

Hali!
Itt egy tipp pár száz évvel ezelőttről, hogy mit csinálj velük a következő megállóig :)
www.thearma.org/Manuals/154.jpg
Kár, hogy ezt én sem gondolom komolyan pedig a mese hozzá azt írja eléggé fáj.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.10.14. 00:35:20

Huh, ez tetszik, ugyan szerbül nem tudok, de az olasztudásom segíthet. Kreatív, ügyes megoldás :)

freka 2008.10.14. 12:49:49

Hali,
Nagyon igaz ez a kizökkentős dolog. Eddig kétszer segített át az életben. Az egyik eset idevág így elmesélném röviden.
Jó pár éve történt, akkoriban sokat vonatoztam Eger és Miskolc között, sokszor késő este. Egy ilyen alkalommal egy egybenyitott egy kocsiban utaztam egyedül. Gázspré persze benn figyelt a táskában (én hülye a zsebem helyett) a zsebemben viszont volt egy rugóskés. Az egyik ledurrant falunál felszállt egy fura figura. Amikor felszállt körbekémlelt a szemével és kereste hogy van-e valaki a kocsiban. Amikor meglátott megindult felém. Ekkor már tudtam hogy valamit kar majd tőlem és elkezdtem gondolkodni, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, mindenesetre a kezemet zsebrevégtam és megfogtam a kést.
A csávó odajött és megkérdezte hogy van-e szabad hely (??? mintha nem lett volna üres a kocsi) majd a választ meg se várva leült és elkezdett magyarázni. Nem is figyeltem hogy mit mond, csak finoman akezét figyeltem ahogy a zsebébe nyúl. Hrtelen elővett egy kést és lassan mintha egy ecset lett volna kis nyolcasokat kezdett leírni vele. Elvigyorodott majd megkérdezte, hogy "Láttál már ilyet?"
Itt jött el a pillanat amikor lépnem kellett. Rugós bicsak hirtelen elő, penge ki és betoltam a pengét az orra elé. Vidám hangon válaszoltam hogy "Persze hogy láttam már, nekem is van!"
A csávó 2-3 másodpercig megmerevedett majd elrakta a kést, felállt, majd kiment a kocsiból. Figyeltem továbbra is a következő állomásnál leszállt.
Nem hiszem hogy ilyen egyszerűen megúszhattam volna ha nem reagálok semmit. Így utólag azt mondom hogy jobb lett volna lefújni (ha nem a táskám alján lapul a spré), mert lehet hogy ha bedühödik nem tudtam volna legyűrni sérülés nélkül. De tény hogy megzavartam és totál bevált a dolog.

További sok sikert a blogodhoz, csak így tovább!

Deepwater 2008.10.16. 11:35:57

Gratulálok, ritka érthető és értelmes blog! Csak így tovább!
A "külföldiként válaszolok sajnálkozó mosollyal és közben továbbsietek" módszer utcán is javasolható a kéretlen leszólítókkal szemben, elősegíti a gyors továbbhaladást, mivel kizökkenti a támadót. Ilyenkor nem számít a nyelv, ill. a nyelvtani helyesség sem, viszont fontos a folyamatos gyors beszéd. Nem megfelelő az "I...don't...understand...you" 1 percig mondva némi erőltetett arckifejezéssel és jól ismert magyar akcentussal:-)))
Zárt helyen, pl. vonaton nem hátrány, ha valamilyen szlávnak vagy ismeretlen, nem nyugatinak hangzó nyelven reagálsz. Az angol-német-olasz-stb. nyelvek itt már kevésbé jók. Az onnan jötteknél több pénzt szimatolhatnak és kevésbé agresszívnak tűnhetnek a köztudatban.
Tanulj meg 2-3 mondatot pl. albánul.

peter20 2008.10.16. 22:12:43

Hali, 10/10 a blog! Az idegen nyelven való megszólalás pedig szintén! Erre eddig nem is gondoltam csak ellenőr esetén, én hülye.

Adani 2008.10.21. 18:41:35

Egy blogon olvastam, h egy társaság a cigit tarháló cigók ellen evette be ezt a külföldiül beszélünk fegyvert, h elkezdtek oroszul karattyolni, mivel nem voltak szomjasak egész jól ment nekik :)

Percekig oltották a c kategóriásokat, persze egy mukkot se tudtak ,de hát nekik nem tünt fel, h se füle se farka a szövegnek, meg, h sűrűn ismétlődnek olyan szavak mint daviszdánya, davaj, szergej, zaporosec, avagy ezke különböző mutációi.

Egyébként lehet, h hasznos volna egy postban feltenni pár szerb/albán/ruszki/török/ukrán mondatot avagy szót amit betanulhatnánk, és lehetne alkalmazni. Én sajnos csak angolul tudok, az meg nem biztos, h nyerő.

Igi 2008.10.23. 07:09:55

Nem feltétlen rossz ott az angol sem, csak nem azt kell mondani, hogy "no money" pl, aki folyékonyan beszéli, annak nem lehet gond valamit odamondani, tökmindegy mit, akár egy angol jogszabály nevét is pl, azt már nem fogja felismerni a butacigány, pl volt olyan, hogy az azelőtt nem sokkal hallgatott zene szövegét mondtam vissza a csövesnek, mert az jutott hirtelen eszembe. A gond viszont az lehet, hogy ha vmilyen nyugati nyelven szólalunk meg, akkor gazdagnak nézhetnek minket, és nem kizárt, hogy jobban ránktapadnak.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.23. 16:31:48

Igi: Igen, valóban előfordulhat, hogy nyugati turistának néznek az angol miatt. Ilyenkor, hogyha tényleg gáz van, mi sem egyszerűbb, mint magyarul ráordítasz valamit. Az majd garantáltan kizökkenti az euróra vágyakozó támadót. :)

Gábor 2008.12.06. 21:06:35

Hali mindenki!
Amit ra6380 írt linket, azt megnéztem ez ugyan az mint az aikido-dojoban használt csukló fogásos rögzítés. 3-ik hónapja járok aikidora és sztem ezaz egyik legjobb módja annak, hogy az ellenfelet leszorítsuk. Aikidoban nemszámít hogy mennyire erős az ellenfél.
Egy keleti bölcsesség, ami szerintem igen hasznos: " Ha erős az ellenfeled, mutasd gyengéneg magad!" Magyarázat: ha gyenégek mutatod magad, akkor tudod a legjobban meglepni a támadót, és neki már nem lesz idelye a meglepetéstől reagálni.

ra6380 2008.12.07. 15:48:52

Hali Gábor!
Tudsz adni valami infót arról, hogy kell pontosan csinálni vagy hol lehet utánanézni? A könyv ennél nem írja le hogyan kell:(

Itt a bölcsesség nyugati párja Hanko Döbringer könyvéből a 14sz. ból :)

"Weak against strong, hard
against soft and vice versa . Because when
it is strong against strong, the stronger one
will always win. That is why Liechtenauer’s
swordsmanship is a true art that the weaker
wins more easily by use of his art than the
stronger by using his strength. Otherwise
what use would the art be? Therefore learn
well to feel [Fuhlen] in the swordplay."

"Wene solde stark weder stark syn
zo gesigt allemal der sterker
dorum get lichtnawer
fechten noch recht und worhaftiger kunst dar
das eyn swacher mit syner kunst und list
als schire gesigt
als eyn starker mit syner sterke
worum were anders kunst
Doru[e]m fechter lere wol fu[e]len"
(köszönet az ARMA-nak a fordításért:)