HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Ki, hogyan, hol, mikor, miért?

2008.08.10. 16:45 Vojislav

Azt a helyzetet, ahol szükségessé válik, hogy a tőlünk telhető legsikeresebb módon elhárítsunk egy támadást, önvédelmi szituációnak nevezzük, a továbbiakban csak így fogom emlegetni. A siker kulcsa, hogy a védekezést a lehető legtökéletesebb módon optimalizáljuk a támadás körülményeire, melyek nagyvonalakban a következők lehetnek:

  1. A támadó személye
  2. A támadás célja
  3. A támadó által alkalmazott módszer, beleérte az általa használt eszközöket
  4. A helyszín, ahol a támadás létrejön (utca, jármű, zárt helyiség)
  5. A velünk tartózkodó személyek száma és kiléte

A támadó személye

Ez a legelső és legfontosabb melyet a lehető leggyorsabb módon fel kell ismernünk, ugyanis a továbbiakban ezen múlik minden, de tényleg minden. Ugyanis, ha tudjuk kivel állunk szemben, tudjuk mire számíthatunk tőle, így kiszámítható, tehát meg tudjuk tervezni előre az elhárítás módját, mértékét. Természetesen az idő ami a tervezésre jut, egy éles helyzetben 1-2 másodpercet jelent. Az első amit fel kell mérni, hogy a támadó milyen rasszba tartozik, ugyanis a vérmérséklete, reakciói ezen múlnak. Bár a támadások 99%-át orkok követik el, így mostantól ezt veszem alapértelmezettnek, és ez alapján adok útmutatást az elhárításra is. A második amit fel kell mérni, a támadók száma – ha esetleg csoportosan támadnak, ami orkok esetén potenciális veszély – mivel az elhárítás módjának megválasztásakor ez is jelentős szempont.

A harmadik szempont a támadó (vagy támadók) testfelépítése, testtömege egy esetleges dulakodás kimenetele miatt ez fontos. Tehát mérlegelni kell, hogy érdemes-e belemenni a közelharcba. Megmondom: nem érdemes, de erről később részletesebben.

A támadás célja

A támadó leggyakoribb célja a zsákmányszerzés, ebbe beletartozik pénz, mobiltelefon, ruha, stb, tehát amikor egy ork beleköt az emberbe, okkal lehet feltételezni, hogy újabb portyázó „hadjáratának” vagyunk szenvedő alanyai. Tehát a legfontosabb: SOHA SEMMIT NE ADJUNK ÁT A TÁMADÓNAK. Meg kell védenünk saját magunkat, beleértve értékeinket is, melyekért keményen megdolgoztunk.

A támadó által alkalmazott módszer

Különböző módszerekről regényeket lehetne írni, de igyekszem összefoglalni a legáltalánosabbakat. Jellemzően minden támadásnak van egy bevezetése, amely párbeszéddel indul, s a célja az, hogy az áldozatot rávegye valamely értéktárgyának a „villantására”, például szeretné megtudni az időt, szeretne egyet telefonálni mobiltelefonunkról, vagy csak egy „százast” kér telefonra az illető. Minden ilyen bevezetés veszedelmes!!! Próbáljunk meg nagyon határozottak lenni, és rövid, tömör válaszokkal zárjuk rövidre a párbeszédet, ugyanakkor ne érezze rajtunk a támadó, hogy lenézzük vagy megvetjük, mert azonnal vérszemet kap. Éreztessük, hogy egyenrangúnak tartjuk, ugyanakkor utasítsuk vissza kéréseit. Készüljünk fel arra is, hogy nem elégszik meg ennyivel és kést ránt, esetleg üt. Erre a párbeszéd első pillanatától kezdve LEGYÜNK FELKÉSZÜLVE!

A támadás helyszíne

A támadás történhet nyílt utcán, nappal vagy éjjel, történhet buszon, villamoson, sőt egy vonat üres kabinjában is, ahol egyedül vagyunk. Minden helyszínre külön taktikát és módszert kell használni. Például a menekülés lehetősége nem kivitelezhető egy mozgó vonaton, ellenben az utcán módunkban áll a gyors menekülés, amennyiben a helyzet megkívánja, de ez mindig az utolsó lehetőség kell, hogy legyen. A különböző önvédelmi technikák részletes ismertetésénél kitérek arra, hogy melyik módszer milyen helyszínen használható, sőt, több tucat helyszínre külön forgatókönyvet fogok adni. Ezért fontos tehát a helyszín, beleértve a menekülési útvonalakat, mozgási teret az esetleges dulakodásra – ami, mint előbb már hangsúlyoztam, kerülendő - .

A velünk tartózkodó személyek száma és kiléte

Érdekesen hangozhat, de amennyiben van velünk még valaki és nem ismer önvédelmi technikákat, nem rendelkezik önvédelmi képzéssel, nem ismeri a lehetséges veszélyeket, TEHER. Ha egyedül vagyunk, tudunk gyors döntéseket hozni, gyorsan cselekedni, mozogni, mivel nem kell mással összehangolni az önvédelmi cselekvéssorozatot. A legrosszabb eset ha az áldozat egy úriember, akinek egy hölgy kísérője van.. (kivéve ha nem kajakozó) Ilyenkor óriási a felelősség, több odafigyelést igényel. Mindenféleképpen javaslom, hogy aki velünk tartózkodik, azzal ismertessük a veszélyforrásokat és magyarázzuk el neki, hogy bizonyos helyzetekben hogyan/miként fogunk majd cselekedni, így segítségünkre lehet. Ennél többet sajnos nem lehet tenni.

 

 

Nos, ezek voltak az optimalizálás alaptételei, a következő néhány írásomban az önvédelem tárgyi eszközeit fogom részletesen ismertetni, majd ezek összehangolt használatát. Egyébként szívesen fogadok bármilyen beszámolót vagy írást, amelyben elmeséli valaki a tapasztalatait, élményeit egy támadással kapcsolatban akár pozitív, akár negatív végkimenetele lett.

12 komment

Címkék: önvédelem eszköz módszer cél támadó helyszín

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr203378320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrapTrialer 2008.08.11. 00:35:12

Üdv!
Alapvetően kifejezetten jó ötletnek tartom a blog létezését, ugyanis tényleg szükség lehet BÁRKINEK az önvédelemre ma, Magyarország utcáin.
A bejegyzéshez kapcsolódóan megemlíteném még azt, hogy amennyiben az a legfontosabb cél, hogy épségben hazaérjünk(márpedig alapvetően az önvédelemnek ez a célja), kerülni a bajt, amennyire lehet. Ezt elsősorban arra értem, hogy ha látod, hogy egy ork banda áll az utca egyik oldalán, akkor átmész az utca túloldalára, vagy inkább megfordulsz, és kerülsz egyet. Ez így elég banálisnak hangzik, de legtöbben erre sem gondolnak. Ehhez hozzátartozik a környezet folyamatos figyelése, ami szintén nagyon fontos, még akkor is, hogyha már olyan a szituáció(pl. hogyha mögénk kerül a támadó egyik társa, az kifejezetten kellemetlen tud lenni).
A másik, hogy mikor menet közben próbálnak megszólítani, akkor egy egyszerű 'bocs, nem érek rá' és nem-megállás is megtöri a potenciális támadó gondolatmenetét, ami annyi előnyhöz is juttathat bennünket, amivel már el tudjuk hagyni a helyszínt konfliktus nélkül.
Szebb Jövőt!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.08.11. 01:38:55

Igen, tehát sok esetben azon áll vagy bukik a dolog, hogy mennyire korán vesszük észre magát a veszélyforrást. Ezért kell éberen közlekedni, mintha egy csatatéren lennénk, és ezt sajnos manapság teljesen komolyan kell venni.

szodaereje 2008.08.11. 01:46:42

Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne "könyvből" tanítani a fizikai önvédelmet és feltétlen ellenállásra buzdítani az olvasókat. Mert pl egy kis könyvtáros, akit frusztrál, hogy már sokadszor nézik áldozatnak az élősködők, ezt megelégelve könnyen beleszaladhat egy pengébe. Mert a pimaszság nem ismer határokat, a bűnöző úgy gondolja, hogy van mire önérzetesnek lennie. Holott végképp nincs ilyesmire alapja.
Nem. Önvédelem a mai M.o.-ban és körülmények között csak úgy képzelhető el, ha lealacsonyodik az illető a tetvek szintjére és ő maga is egy überbrutális barom lesz, aki kitépi a szemgolyót, vagy valami egyéb hasonló.

Ennél sokkal fontosabb az intellektuális önvédelem. Amikor kellő lélekjelenlét mellett a primitív támadó mentális defektjén keresztül ér célt a védelem. De ehhez bizony igyekezni kell értelmileg többnek lenni, mint egy markecoló.
Ismerősöm a legveszélyesebb országokat ússza meg sorra, mert mindig hat gondolattal a csőcselék előtt jár fejben. Igaz, a szülei világháborús életbenmaradási stratégiáiból igen sokat tanult és a lenézett partizánirodalmat is tanulmányozta az alapműveltség részét képező pszichológiai ismeretek mellett.
De nem kell ilyen messzire menni. Ha az ember igényesen karbantartja a buksiját és nem hal, tud valamit rögtönözni. Sajnálatos persze, hogy jelen körülmények között a pauperizációval járó szellemi satnyulást is a becsületes emberekre tolja az üzleties szemléletű hatalom.

axes · http://az.meg.nincs.hu 2008.08.11. 04:13:39

Üdv!

Nagyon jó lett a leírás, viszont egy ponton szeretnék belekötni.

Pénzt, telefont, karórát pótolni lehet, viszont az egészségünk, életünk pótolhatatlan. És még mindig inkább veszítek x ezer Forintot egy ilyen szituáción, minthogy komoly sérülést szenvedjek, vagy neadjisten belehaljak egy félretalált szúrásba (igen, ők se ölni akarnak alapvetően).

Szóval véleményem szerint ha annyira szorult a helyzet, inkább tegyünk meg mindent, hogy a legkevésbé kerüljön veszélybe a testi épségünk. Egyébként minden másban egyetértek Veled, jó lett a leírás :)

Üdv,

axes

Mindfield · http://quahoghun.myminicity.com/ 2008.08.11. 09:30:32

Öö, szóval a blogíró milyen képzettséggel rendelkezik a témában?

Pisti 2008.08.11. 12:33:08

Koszi, hogy elkezdted a blogot!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.08.11. 20:57:24

szodaereje: Igen, remekül megfogalmaztad, az egész önvédelmi helyzetnek fejben kell eldőlnie, és igyekszem a leírásokban én is szellemi útmutatásokat adni, ugyanakkor bizonyos helyzetekben elengedhetetlen, hogy legyen eszköz, amihez nyúlhat az ember, ezekről az eszközökről holnap fogok először részletesebben írni.

axes: Sajnos sok esetben tudatában van annak a támadó, hogy az áldozat semmit sem tesz majd ellene. Éppen ezt kell kihasználni és kizökkenteni a támadót. Egyébként hangsúlyozom, azt amit a post is igyekszik taglalni, hogy két egyforma önvédelmi szituáció nincs. Mindig az adott helyzethez képest kell mérlegelni, beleszámítva saját képességeinket és tartalékainkat is!

Mindfield: Lesz szó rólam is, illetve a történeteimről, kalandjaimról, de jelenleg minél gyorsabban szeretnék egy hiánypótló bevezető anyagot írni a témáról, hogy bizonyos fogalmak tisztázva legyenek az elején, amiket később sokkal részletesebben taglalni fogok!

taoist 2008.09.26. 18:04:19

Nagyon szuper ez a blog!!! Köszönet a szerzőnek és a hozzászólóknak!

szodaereje: Amíg nem jön a következő anyag, esetleg megírhatnád milyen irodalmakra gondolsz(ie. partizán, pszichológia) és milyen világháborús stratégiákat említesz!

csak így tovább, várom a következő fejezeteket!

Shadowhunter 2009.06.30. 13:30:45

Üdv! Jó a blog, de ha megengedsz egy észrevételt: több személyes tapasztalat/story közzététele feldobná az oldalt.
Meg egy kérdés: sokkoló vagy vipera?
Szerintem a legjobb a gázspray + sokkoló kombináció mert a viperáért a zsenyák is jobban "megró". A sokkoló szerintem nagyon brutál, lélektani hatása is van már csa a hang+látvány miatt...

Shadowhunter 2009.06.30. 13:31:22

Üdv! Jó a blog, de ha megengedsz egy észrevételt: több személyes tapasztalat/story közzététele feldobná az oldalt.
Meg egy kérdés: sokkoló vagy vipera?
Szerintem a legjobb a gázspray + sokkoló kombináció mert a viperáért a zsenyák is jobban "megró". A sokkoló szerintem nagyon brutál, lélektani hatása is van már csa a hang+látvány miatt...

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.07.01. 17:46:50

@Shadowhunter: A legjobb egy jó gáz-riasztó revolver, még jobb abból kettő. Vipera az kkve kategória, nem viselheted közterületen, csak elcsomagolva szállíthatod, ha viszont nem számít, hogy nem legális amit magadnál tartasz, akkor inkább egy muzeális gumilövedékes revkót viselj, azt is elvileg csak szállíthatnád elcsomagolva, de százszor többet ér, mint egy vipera. Gázspray csak kiegészítő eszköznek megy el, elsődleges önvédelmi eszköznek alkalmatlan. A gázfegyverek egy patronjában van annyi anyag, mint amennyit egy gázsprayvel ki tudsz fújni. A sokkolóval, boxerral meg viperával és a hasonló cuccokkal az a probléma, hogy közel kell engedned a támadódat, ez a lehető legrosszabb taktika, a sokkoló inkább kényszerítő eszköznek jó, nem önvédelemre. Önvédelmi helyzetben az ijesztgető lélektani hatással ne számolj, az esetek többségében nem jön be.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.07.01. 20:13:25

@Shadowhunter: Nem lehet általánosságban kijelenteni ilyesmit, hogy az egyik eszköz jobb a másik rosszabb. A viperát én nem veszem az önvédelmi eszközök közé, ahogy a vascsövet és a kisbaltát sem.
Ami a sokkolót illeti, Kickgunner nagyon jól leírta.. inkább kényszerítő eszköz mint önvédelmi, de természetesen bármikor hasznát lehet venni önvédelmi eszközként is. A legtipikusabb eset a zárt tér, például egy buszon, vonaton.. ott alapból közel helyezkedik el a támadó, tehát megvan a full kontakt lehetősége.

Azt mondom, hogy utazásnál nem árt ha a vonaton az ember keze ügyében van egy jó minőségű sokkoló, de utcai viselésre semmiképpen nem ajánlom.

Természetesen legjobb a gáz-riasztó fegyver és a gázspray, mivel ezek rendelkeznek akkor megállító erővel/hatással, hogy jól kiszámítható az elhárítás következménye. Egy gázspray is lehet elsődleges önvédelmi eszköz, nincs azzal semmi gond, persze van aki később eljut arra a szintre, hogy gázfegyver nélkül még a WC-re sem megy ki, annak nyilván nem a gázspray az elsődleges, megszokás és igények kérdése.

Vojislav
süti beállítások módosítása