HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Tömegközlekedés 3.

2008.10.25. 20:16 Vojislav

Az előző két bejegyzésemben részletesen taglaltam, hogy milyen praktikákat érdemes alkalmazni egy kabinos elrendezésű vasúti kocsiban, illetve mire érdemes odafigyelni egy utazás során. Alapvetően a leírásban arra koncentráltam, hogy a Tisztelt Olvasó milyen módon tudhatja magát a legnagyobb biztonságban, illetve milyen módon segíthető elő az, hogy egy támadás esetén a leghatékonyabban megvédje magát.
Egy igen fontos tanácsot viszont kifelejtettem, amit most rögvest pótolok. Ha eléggé felkészültnek érezzük magunkat arra, hogy sikeresen elhárítsunk egy támadást, akkor ezt a tudásunkat hasznosítsuk oly’ módon, hogy másoknak is megpróbálunk segíteni.
Nem kell túlmisztifikálni ezt sem, ahogy semmi mást ebben a témában, csupán legyünk figyelmesek. Hogyha éppen felszálltunk a vonatra, majd helyet keresünk magunknak, és látunk egy kabint, ahol egy gyerek vagy védtelennek tűnő lány egyedül ül, nyugodtan üljünk be! Ezzel csökkenthetjük, a potenciális áldozatokra leselkedő veszélyt.

Nos, nézzük a másik – már említett - elrendezést, amikor az egész vagon egybe van nyitva. Ez lehet régebbi típusú, a jól ismert műbőr ülésekkel, vagy lehet újabb típusú BHV, „hernyó”, IC, illetve számtalan típusú kocsi. A lényeg, hogy egy légtérben ülnek az utasok az egész szakaszban. Ennek az elrendezésnek a hátránya önvédelmi szempontból, hogy míg a kabinban látjuk, hogy mi zajlik körülöttünk, illetve tudjuk kontrollálni, hogy kik jönnek be az ajtón, ebben az esetben erre nincs lehetőség. Ez azért nagy hátrány, mert nem tudunk felkészülni a támadásra, sőt sok esetben fogalmunk sincs, mi történik körülöttünk.

Egy dolgot azonban lehet tenni, történetesen azt, hogy amikor helyet választunk magunknak – ha erre lehetőség kínálkozik – mindig a kocsi végébe üljünk. Teljesen mindegy melyik végébe, a lényeg, hogy belássuk a teljes teret. Ezért érdemes úgy megválasztani helyünket, hogy mögöttünk a fal legyen, mi pedig a közlekedő folyosóhoz legközelebbi ülésen helyezkedjünk el. Így hátulról/felülről nem érhet támadás, viszont ami előttünk zajlik a teljes térben, azt ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani. Ez kiemelten fontos! Egy másik szempontot is érdemes idevenni, méghozzá, hogy ezekben a kocsikban a vészfék, jellemzően az utastér végében, az ajtó környékén van elhelyezve, így egy kritikus szituációban akár ezt is segítségül hívhatjuk.
A vonatokról egyelőre ennyit, nézzük a következő állomást a témában.

Buszok, villamosok

Azt hiszem, rengeteg olyan dolgot leírtam már az előző két bejegyzésben, amely tökéletesen alkalmazható a városi közlekedésben is, ilyen-olyan módon. Így tehát az általános igazságokat nem fogom leírni még egyszer, inkább az apróbb részletekre fordítom a figyelmet.
A városi közlekedés elsősorban abban különbözik a távolságitól, hogy az utascsere gyakoribb, illetve nagyobb embertömegek mozognak egy-egy megállás alkalmával az adott járművön. Ez azzal jár, hogy éberebben kell figyelni az utazóközönséget, mivel bármikor felszállhat egy potenciális támadó, illetve bármikor bárki potenciális támadóvá válhat. Tehát, tömören összefoglalva itt is ugyan az a lényeg, mint a vonatok esetében, hogy a légteret, amiben utazunk kontroll alatt tudjuk tartani.

Buszokon jellemzően két olyan pozíció van, amely stratégiailag előnyös lehet számunkra. Csuklós buszok esetében ez a jármű csukló része. Itt érdemes párhuzamosan – háttal az oldalfalnak – állni, így könnyedén beláthatjuk a busz hátsó és elülső részét is. A másik előnye a forgó résznek, hogy nagy a terület, ergo könnyen védhető, valamint az ajtó (vésznyitó, vészjelző) könnyen és gyorsan elérhető, illetve, az utascsere alatt, nem kell a helyünkről elmozdulni.
A másik ilyen stratégiai pont az a rész, ami a babakocsik számára van kialakítva. Régebbi Ikarus buszoknál ez leghátul található, míg újabb buszok esetében, ez a középső ajtóval egybeeső rész. A lényeg, hogy minél nagyobb helyünk legyen, minél közelebb legyünk az ajtóhoz, valamint, hogy minél egyszerűbben belássuk a teljes teret.

Villamosok esetében már kissé nehezebb dolgunk akad, mivel a teljes tér belátása gyakorlatilag lehetetlen, főleg egy Combino esetén. Így a helyezkedésnél törekedjünk arra, hogy le- és felszállás során egyáltalán ne kelljen a pozíciónkból elmozdulni, valamint igyekezzünk ajtó közelben maradni, tehát például a kocsi vége itt is megfelelő hely lehet. Combino villamoson javaslom szintén a forgó részt. Egy általános szabály buszok, villamosok esetén: ha lehet, semmiképpen ne üljünk le! Ezzel akadályozzuk a gyors helyváltoztatási képességünket, valamint kiszolgáltatottá válhatunk.

Összefoglalás

Igyekeztem kivesézni mindent, ami önvédelmi szempontból fontos lehet egy utazás során. Leginkább arra próbáltam rávilágítani, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzünk egy támadást, illetve ha már bekövetkezett, hogyan növelhetjük esélyeinket. Mint már említettem, egy zárt, mozgó tér teljesen más világ önvédelmi szempontból, mint egy utcai szituáció, így más szemléletmódot, gondolkodást igényel.
Nagy szükség van a kreativitásra, ötletességre, főleg ezekre kívántam a hangsúlyt fektetni. Természetesen a későbbi bejegyzéseimben fogok olyan elhárítási módszereket bemutatni, amik zárt térben is jól működhetnek, de ez már közelebb áll a puszta kezes önvédelemhez, ami viszont kisebb közönséget érint.

Ha van kérdés a témában, nyugodtan fel lehet tenni nekem akár itt, akár e-mailben.
Írjatok nyugodtan, mindenki választ kap a kérdésére!

Vigyázzatok magatokra!

21 komment

Címkék: busz vonat tömegközlekedés villamos

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr703378337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.10.26. 02:04:51

Az önvédelem egész részletesen ki lett vesézve, de én kiegészítésként felhívnám a figyelmet arra, hogy egy zsebtolvaj akciójának szerintem nagyobb esélye lehet napközben, mint egy erőszakos támadásnak. Persze ha rajtakapjuk a zsebtolvaj(oka)t, abból is lehet egy csetepaté.

Most csak egy módszert emelnék ki, amikor hatalmas hangoskodást csap a zsebtolvajbanda néhány tagja, erre reflexből mindenki odafigyel, ezalatt pedig a többi bandatag tud "dolgozni".

Vonatnál fordult elő régebben, amikor még áll bent a pályaudvaron, de inkább nyáron, jóidőben amikor le vannak húzva az ablakok, és mondjuk fülkés kocsiban ül az ember. Bandatag udvariasan benyit a fülkébe, kérdez valamit, eltereli a figyelmet, ezalatt 2 másik egymás nyakába állva, benyúl az ablakon, és elemeli a kalaptartóra feltett kis(nagy) táskát. Volt ilyen.

Adani 2008.10.26. 09:47:46

Másik trükk az szokott lenni, h egy tömött buszon elordítja magát vki ,h "vigyázat zsebtolvajok" 10 emberből 9 reflexszerűen ellenőrzi megvan-e mindene, de onnantól a tolvaj is látja, h ki hol és mit tart.

Vonaton pedig az a módi, h egyterű vagonoknál ahová sokan a fejük fölé teszik a táskájukat, h az előző ülésre is feltesz vki egy táskát közbne pedig átkutatja a már fent lévőt átpakolja az értékeket a sajátjába és leszáll. Mire észreveszi az álodzat már késő.
Ilyen vonatoknál a táskát ne a fejed felé hanem a szemben lévő tartóra kel tenni, h lássad. Tolvajok ellen meg jó módszer a táskában elhelyezett felhúzott patkányfogó ( egérfogó is jó, de a patkányfogó erősebb az simán eltöri az ujjait is). Állítólag miskolc Tiszai pu-n rendzseresek voltak az ilyen lopások és csinálták páran a patkányfogós dolgot és volt belőle jajgatás meg ombuccman emlegetés rendesen.

bjjfighter 2008.10.26. 15:31:29

Üdw,
17évesen ha gázpisztolyt találnak nálam milyen következményekkel számolhatok!?
Gratulálok egyébként a tartalmas,minőségi bloghoz.

Bjjfighter

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.26. 16:47:13

Adani: Igen, számtalan trükkös lopás létezik ezeken a helyeken. Ezért kell nagyon figyelni, ha valaki a táskád körül matat, nem szabad levenni róla a szemedet. Lehet a táskád feletted, ha valaki ott pakolászik, nézed amíg abba nem hagyja. Mellesleg a potenciális tolvajoknak/támadóknak van egy igen feltűnő ismertetőjele, ezt mindenki tudja, úgyhogy ha ilyen típusú ember ül be melléd, már van okod gyanakodni.

bjjfighter: Javaslom várd meg amíg betöltöd a 18. életévedet, utána ki tudod váltani a viselési engedélyt. Egyébként meg, szabálysértési eljárás, amelyet pénzbüntetéssel honorálnak.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.31. 23:22:42

Nemsokára érkezik a következő bejegyzés! Utána ígérem gyakrabban lesz új post!

Vojislav

ra6380 2008.11.04. 19:43:12

Hali!
Tud valaki valamit a defendo-ról? Azt olvasom elindultak az edzések Mo-n. Azt hallottam, h megtörtént utcai támadásokat is elemeztek amikor csinálták a rendszert. Mit tudtok róla, érdemes tanulni? Mennyi a gyakorlati haszna? Vagy inkább mást érdemes próbálni?
Köszi

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.11.04. 23:14:25

ra6380, kérdésedből ítélve még kezdő vagy és fiatal.

Szinte mindenki úgy próbálja eladni magát, hogy az amit ő tanít az a tuti az utcán. A helyzet az, hogy az igazi erő nem a karban, hanem a fejben van, mert hiába tudsz bármennyi technikát, ha beremeg a lábad amikor körbeáll 3 12éves, továbbá szintén nem sokat ér amikor hátulról leütnek (mondjuk ez azért ritkább).

Mi a fenét kell elemezni utcai támadáson? Hiába elemeznek, ha te egy "gettó" közepébe tévedsz, ott aztán rohadtul mindegy lesz mivel kábítottak edzésen, célszerű inkább elkerülni, megelőzni a támadást.

Ha kezdő vagy akkor egyébként mindegy, hogy hová jársz, akár még a karate is hasznos lehet, de akkor már inkább olyat javasolnék, ami nem csak ütésre vagy rúgásra van "kihegyezve", hanem egy komplexebb rendszer (pl. jujitsu).

De az igazi gyakorlati haszon az csak tőled függ majd!
Ja, és nem elég a torokütést megtanulni, mert ha rosszkor alkalmazod, akkor te mész a sittre ha nem volt jogos védelmi helyzet. Ezt egy harcművészeti foglalkozáson sem tanítják.

ra6380 2008.11.05. 00:38:45

Editor-in-chief,
Épp ezért tartottam jobbnak előbb kérdezni hátha valaki tud róla valamit:) De azért gondolom kevésbé remeg a láb, ha az embernek van némi tudása és esetleg megszokta, h képen verik és ez talán akkor is javítja az esélyeket, ha már nem elég az elkerülés, aminek egyébként feltétlen híve vagyok:)
(Egyébként elkerülésre hallottam egy érdekes módszert közvetlen a háború utáni időkből: éjszaka hazafele az út közepén futni, de azért még nem olyan meleg a helyzet mint akkoriban)
A torokütésben teljesen egyetértek már csak a másik oldalról is, hiszen remek, ha megtanult valamit az ember, de nem meri használni, mert fél a következményektől. Gondolom ez sajnos igaz mindenféle komolyabb önvédelmi eszközre is:(
Mindenesetre megnézem milyen, remélem az első edzés ingyen van, aztán legfeljebb referálok itt, hogy mit láttam.
Gondolom tényleg jobb akár ez is mint nem csinálni semmit.
Üdv!

dühös 2008.11.06. 17:35:18

"Ha a kabinban egy fiatal lány ül ülj mellé"
És utána esetleg bizonyítsd be, hogy nem te csináltad fel (ezért kerülöm a magányos lányokat)

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.11.06. 18:42:34

dühös: Biztos voltam benne, hogy ezt valaki megjegyzi :)

tff 2008.11.15. 23:50:12

Editor,

azért a krav-magások is sokat elemeznek már megtörtént szituációkat. Ma már tudtommal a küzdősportolók felkészítésének is része, hogy a verseny előtt a komolyabb ellenfelek korábbi meccseit végignézik és átbeszélik az edzővel, szóval azért lehet ebben valami.

"Ha kezdő vagy akkor egyébként mindegy, hogy hová jársz"
Ezzel vitatkoznék, gondolja át a delikvens, hogy mi a célja, és ennek megfelelően válasszon hosszabb távra rendszert. Pl. ha utcai önvédelemre akarsz felkészülni, akkor a shoton beléd sulykolt pöcsig leengedett hátsó kéz+"mindent egy lapra feltenni" küzdelmi stratégia szvsz többet árt, mint használ, ráadásul később nagyon nehéz leépíteni, ha váltani akarsz egy másik stílusra (saját tapasztalat).

Torokütés: az egyik szempontot már elmondtátok, a másik része a dolognak viszont az, hogy egy jó edző/oktató az életben maradásra fog felkészíteni, az utána következő jogi hercehurca már nem az ő területe. Meg különben is, ha veszélyhelyzetben vagy, és még van időd, az önvédelem célszerűen úgy kezdődik, mint bizonyos viccek mesélése a kocsmában: diszkréten körbesandítasz mindkét vállad fölött... :) (Vannak-e térfigyelő kamerák, rendőr, tanúk a közelben stb.)
Egyébként arra is célszerű gondolni, hogy hiába védekezel vegytisztán az arányosságnak megfelelően, ha a támadóid szereznek néhány független, megbízható, szavahihető fajtársat, akik tanúsítják, hogy Te támadtál az ő hat fős csoportjukra, akkor úgyis szarban leszel.

Diego 2008.12.09. 11:49:21

"Ja, és nem elég a torokütést megtanulni, mert ha rosszkor alkalmazod, akkor te mész a sittre ha nem volt jogos védelmi helyzet. Ezt egy harcművészeti foglalkozáson sem tanítják."

Én erre nem vennék mérget.Vagy nincs tapasztalatod vagy épp ellenkezőleg rosszak. Amúgy egyetértek abban, hogy felesleges harci helyzeteket elemezni.Az csak összezavar,érdemesebb technikákat tanulni.És a versenyre való felkészítés megint más ott a harcos technikáit elemzik (gyengepont,erősségei stb).

Ui.: Voji látom szépen fejlődik a blog egyre jobbak a postok. Valamikor összekéne futni, de majd beszélünk:D

Diego 2008.12.09. 11:52:23

"Ja, és nem elég a torokütést megtanulni, mert ha rosszkor alkalmazod, akkor te mész a sittre ha nem volt jogos védelmi helyzet. Ezt egy harcművészeti foglalkozáson sem tanítják."

Én erre nem vennék mérget.Vagy nincs tapasztalatod vagy épp ellenkezőleg rosszak. Amúgy egyetértek abban, hogy felesleges harci helyzeteket elemezni.Az csak összezavar,érdemesebb technikákat tanulni.És a versenyre való felkészítés megint más ott a harcos technikáit elemzik (gyengepont,erősségei stb).

Ui.: Voji látom szépen fejlődik a blog egyre jobbak a postok. Valamikor összekéne futni, de majd beszélünk:D

Diego 2008.12.09. 12:19:21

Sry a dupla postért kicsit rakoncátlankodott a gép

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.02.22. 23:17:03

"villamos esetén...például a kocsi vége itt is megfelelő hely lehet"
-hát nem minden esetben. Álmos vasárnap délután kettő óra, Combino, klasszikus forgatókönyv. Etnikum közelebb somfordál, aztán van-e kis forint, aztán összeszurkállak ha gyorsan nem... Ilyen egyszerű. Emberek! Ha nem magatokkal vagytok elfoglalva és figyeltek a környezetre akkor látszanak a jelek, például nekem is zavaró volt ahogy először csak beleállt a személyes zónámba, akkor még határozottan elléphettem volna, de mert túl civilizált voltam és nem gondoltam volna hogy ez most helyzet, így beszorított a combino hátuljában lévő ki részbe és hiába álltak két méterre, akkor már mindegy volt. Tehát: nyitott szem, senkit se közelengedni, és nem elkülönülten állni hanem mások között mert az az ő kockázatát csökkenti így nem téged fog választani.

Jó a blog, kíváncsi lennék valami összehasonlító posztra hogy milyen önvédelmi sport/okítás mennyit ér.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2009.02.23. 09:54:46

O'Seamus:

"Villamosok esetében már kissé nehezebb dolgunk akad, mivel a teljes tér belátása gyakorlatilag lehetetlen, főleg egy Combino esetén. Így a helyezkedésnél törekedjünk arra, hogy le- és felszállás során egyáltalán ne kelljen a pozíciónkból elmozdulni, valamint igyekezzünk ajtó közelben maradni, tehát például a kocsi vége itt is megfelelő hely lehet. Combino villamoson javaslom szintén a forgó részt."

Direkt megnéztem, hogy jól emlékszem-e, de kétszer is említésre kerül a Combino, mint kivétel :)
Villamos végébe ott érdemes helyezkedni, ahol át lehet látni a teljes teret, például a TÁTRA villamosokon (például az 1-es vonal). A Combinon előnyösebb a villamos közepén megállni, ott is a forgó részben. Valamint ugyan ez igaz a Ganz villamosokra is (régi 4-6os).

Vojislav

hagymas 2009.08.05. 23:08:42

Sziasztok!
Editornak adok igazat abban, hogy sokkal nagyobb esély van egy zsebtolvajlásnak, mint egy támadásnak tömegközlekedési eszközökön. Véleményem szerint erre megfelelő védelem az övtáska, természetesen elöl hordva.
Én ökölvívásra járok, nekem eddig -néhány kivételt eltekintve - meg tudtam védeni vele magam.
Király a blog!
Üdv

G_P 2010.02.10. 16:31:14

Jó kis blog! A kerülendő budapesti busz- és villamosvonalakról pedig írtam egy összeállítást:

urbanikum.blog.hu/2010/02/05/kerulouton_6

Yumurdzsak 2010.11.02. 14:11:06

mi a véleményetek a telefonkábelről mint harcieeszközről?

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.11.02. 16:44:03

végszükség esetén az sem rossz. de célszerszámnak nem alkalmaznám. ha ütsz vele nem tudod kiszámítani a viselkedését, mivel hajlékony. pont a hajlékonysága miatt nem viszi ár az ütési energiát. nem is lehet vele olyan jól manőverezni. egy ütés után újra lendületbe kell hozni.

az elvezetéseket, fogásokat, kulcsolásokat stb. felejtsd el, utcán gyakorlatilag nem működnek.

ha hátulról, észrevétlenül használod, akkor fojtásra jó :)

Norbicska 2011.01.06. 02:35:16

Örülök, hogy megtaláltam a blogot, épp aktuális a dolog. Gitáros vagyok, a hangszeremmel e hónaptól fogok járni magántanárhoz Monorról Bp.-re. Éppen ma éjszakás műszakomba jöttem a vonaton és magammal hoztam a gitárt is, mondván pihenő időben pengetek egy keveset. Bejött két nagydarab vélhetően börtönviselt ork a vasúti kocsiba, leültek velem átellenben és a hangszerem után érdeklődtek (Mi ez, szintetizátor? stb..) Tömören válaszoltam nekik, mivel nem szerettem volna velük beszélgetésbe elegyedni (ki tudja, mire vezetne?) Majd hirtelen felálltak és arrébb mentek. Ekkor egy mellettem ülő srác figyelmeztetett, hogy "Lehet, a cuccodra pályáznak". Igazából valahol sejtettem, de nagyon jó volt, hogy kizökkentett, így volt időm átgondolni, milyen módszerekkel vehetnék el esetleg tőlem. Gyorsan elővettem a gázspray-met és ellenkező irányba leléceltem. Nyáron volt egy komoly konfliktusom drogosokkal, az arcomat darabokra törték, titánnal rakták össze sajnos, de ez nem volt rám olyan lélektani hatással, hiszen ott egy adok-kapok szituáció volt, az csak dühített rettenetesen. A mai eset után(ahol nem is volt konkrét konfliktus) döbbentem rá a támadhatóságomra, kiszolgáltatottságomra (főleg, ha nálam van a hangszer) -így eldöntöttem hogy veszek egy gázpisztolyt és végigjárom az ezzel járó procedúrákat.
süti beállítások módosítása