HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Élménybeszámoló

2008.10.15. 19:26 Vojislav

Legutóbbi bejegyzésemben szóltam a meglepetés erejéről, íme még egy példa, egyenesen a fővárosból. Egy olvasó megosztja velünk hétvégi tapasztalatait:

Szia Vojislav!

A szombaton történt esetemet szeretném megosztani Veled, Veletek!
Szombaton délelőtt olyan 9:30 fele a Népligetnél felszálltam az 1-es villamosra, majd leültem és zenét hallgattam. A Stadionok megállónál felszállt két kissebségi alak - olyan 20 év körüliek lehettek - . Majd nem sokkal ezután (mikor már ment a villamos) észrevettem hogy kiabálás van. Odanéztem, és láttam hogy egy ~14 év körüli csajt fenyegetnek (aki valószínüleg játszott a mobiltelefonján), hogy azonnal adja át nekik a telefont, mert át lesz a torka vágva, etc... Egyiknél bicska volt, a másik közben ordibált. Ekkor gondolkodás nélkül üvölteni kezdtem velük amitől a támadók meglepetésremre megszeppentek nagyon, majd a következő megállónál leszálltak és eliszkoltak. Szerencsére nem tartott sokáig a dolog. Ami igazán feldühített az a közöny: rajtam kívűl SENKI sem csinált semmit!!! Inkább próbáltak nem tudomást szerezni a dologról. Kb félig volt a kocsi. Nos, az ilyen emberek érdemlik meg a Gyurcsányt, Demszkyt!!!!

Szebb jövőt!
L.


Ebből az esetből is le lehet vonni nem kevés következtetést. Az első, ami feltűnik, hogy a szerelvény tömött volt, tele utassal, magyarán a támadók egyáltalán NEM számították ellenállásra, ezért merték elkövetni több tucatnyi ember szeme láttára a rablást. A másik szemmel látható tény, hogy egy könnyű „prédára” ugrottak rá. Szemük előtt volt az áhított mobiltelefon, melyet erőszakkal szándékoztak megszerezni, ergo nem volt szükség bevezető szövegre. A lány – becsült életkora alapján – potenciális célpont volt nekik.

Amit ezzel kapcsolatban határozott tanácsként javasolnék, hogy ha lehet, senki ne „villogtassa” értékeit közterületen. Tehát ok nélkül ne nyomogassuk telefonunkat, ne forgassuk kezünkben MP3 lejátszónkat, és sorolhatnám. Sőt, ha kimondottan olyan környéken járunk, amit határozottan veszélyesnek ítélünk, javasolt mobiltelefonunkat lehalkítani, így ha esetleg az csörög, nem hívja fel ránk a figyelmet. Sok esetben, miután az áldozat egy beszélgetés után elteszi a telefonját, olyankor éri a támadás, mivel a támadók pontosan tudják, hogy például hová tette el a mobilját, tehát letagadni már nincs lehetőség. Rengeteg apró dolog van, ami segíthet megúszni azt, hogy áldozattá váljunk. Amit pedig a Kedves Olvasó tett, becsülendő! Feltehetően ő is tudatában volt annak, hogy veszélyes amit tesz, de ha az életben soha senki nem lép semmit a nyílt színen zajló bűnözés ellen, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnének. Ezért kell környezettudatosan, nyitott szemmel járni és odafigyelni más emberekre és kiszúrni a veszélyes egyéneket.

Hamarosan jön a Tömegközlekedés téma folytatása!

Addig is vigyázzatok magatokra!
 

16 komment

Címkék: tömegközlekedés válaszolok

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr843378336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen 2008.10.17. 19:28:34

Isten megáldjon téged, L.!

honnéttudjam 2008.10.19. 11:49:17

Szia Vojislav!

Tipikus ork trükk következik: Odamegy a brazil a jóhiszemű fehérhez mondjuk a Blahán 15:00-kor, (forgalmas helyen, időben) beszélgetést kezdeményezni. A fehér ahelyett, hogy alapból átvágná a retkes torkát, jóhiszeműen válaszolgat. Majd kis idő múlva (mikor már külső szemlélőnek haveroknak tűnnek a beszélgetők) a cigó "elkéri" az áldozat mobilját, értékeit azaz kirabolja, mindennek a tranzakciónak a bicskájával ad nyomatékot természetesen sutyiban. Mit érzékel a környezet az egészből? Semmit, csak egy beszélgetést. Tehát nem fog senki segíteni. Még az sem, aki akarna/tudna. Pedig ha kiabálna a fehér, legalább az esélyt adná meg, az olyanoknak mint én, hogy kolompárt verjen. Aki meg nem mer kiabálni vagy éppen elfuni, az meg minek diskurál cigóval mintha a haverja lenne? Jövőbeli áldozatoknak üzenem: -"Sokan vagyunk, akik segítenénk, én biztos."- TESSÉK KIABÁLNI VAGY EGYÉRTELMŰEN JELEZNI, HOGY GÁZ VAN!

Napi mottó: -"Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" -

bjjfighter 2008.10.19. 18:00:27

Kedves Vojislav!
nagyon tetszik az oldal, de lenne egy konkrét kérdésem amire nem találtam választ:
Taser fegyvereket, azon belül is az xrep érdekelne a legjobban, hol lehet mo-n beszerezni?
gyanítom legálisan sehol, de nagyon örülnék ha segitenél infoval mert egy orktelep közelében lakom és már több incidensem is volt.

Köszönettel:bjjfighter

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.19. 18:31:33

honnéttudjam: Teljesen korrekt amit leírtál, de azért a tapasztaltabbak már jó messziről ki tudják szúrni, hogy megközelítőleg sem baráti az a beszélgetés ami egy orkkal folyik...

bjjfighter: Magyarországon nem lehet vásárolni ilyen eszközt, ahogy "hagyományos" elektromos sokkolót sem. (Bővebben az idevágó postban). Viszont külföldről van lehetőség a rendelésre. Legkönnyebben az USA-ból lehet, de természetesen EU-n belüli cégek is foglalkoznak Taser fegyverek forgalmazásával, jóval drágábban. Esetleg oly' módon lehet Magyarországon hozzájutni, hogyha valaki nagyobb tételben magán úton behozza és itt értékesíti kéz alatt. Személy szerint ilyenről nem tudok.

pipa 2008.10.21. 10:50:29

Sziasztok!

A meglepetés erejét nem szabad lebecsülni. A fellépés határozottságától is sokban függ a szitu a végkifejlete.
Láttam már olyat amikor a kb 160-as kocsmáros a 180-as cigányt úgy baszta ki, hogy csak úgy nyekkent. Segíteni sem kelltt neki. Másnap már előre a köszönt a cigó és megkérdezte, hogy bejöhetne-e meginni egy sört.
Útálom a cigányokat legalább annyira mint a náci-nyilas söpredéket.
A te szebb jövőd remélem nem az én és nem Magyarország jövője.

Adani 2008.10.21. 18:54:32

Egyesek szerint jó taktika a nem megállni és nem megfordulni ha utánad szólnak vagy leszólítanak, hanem továbbmenni. Ilyenkor segít az mp3 lejátszó ugye füllhallgató füllben blokkolja a kommunikációs csatornát. Viszont ellentmond a postban lévő lehetőleg dugd el minden értékedet kitételnek, hiszen a füllhallgatót látja a támadó és tudja, h ahhoz tartozik egy mp3-as vagy egy mobil.

Egyébként személyes tapasztalat, h sztem a nem megállni és leállni beszélgetni módszer hasznos lehet. Megesett már párszor, h gyanús társaság ( barnább bőrűek) miután elhaladtam mellettük utánam szóltak ( hé, te ott piros pólóban gyere már vissza pl.), de nem álltam meg hanem mintha nem is hallottam volna tovább mentem. Végülis vesztenivalód sztem ilyenkor úgy sincs. Valószínűleg nem az időt akarják megkérdezni és nem beszélgetni szeretnének, ha pedig megállsz és visszamész akkor már semmi esélyed. pillanatkon belül körbevesznek és menekülni sem tudsz. Ha meg komolyan gonodlják utánad mennek, de jó eséllyel megúszod, mert nem mennek utánad. Hátranézni ilyenkor tilos max. óvatosan hátrasandítani és ha látod, h utánadi ndultak akkor futás. Annyiban vagy jobb helyzetben, h van némi előnyöd.
Kíváncs lennék a blog készítőjének a véleményére ez ügyben.

Másképp fogalmazva: ha megállsz esetleg oda is mész hozzájuk, akkor 99.99999%, h megszívod ha nem reagálsz rájuk akkor meg jó eséllyel megúszod.

A vonaton velem még semmi ilyesmi nem történt, igaz általában nappal utazom, egyszer nézett be egy gyanús alak, de továbbment, benenm viszont felébredt a paranoid és gyorsan eldugtam a zoknimba minden nálam lévő pénzt, és átmentem egy másik fülkébe, szerencsére nem találkoztam vele újra.

VT 2008.10.22. 14:25:34

Nagyon jó a blog, remélem nem hagyod abba Vojislav!

liba65 2008.10.23. 15:14:37

Kérem Hölgyeim és Uraim a sokkolóval kapcsolatos elmélkedéseket ne nagyon folytassuk!
A Teaser csak egy emberrel szemben használható eszköz, a tűket és a kábelt használat után cserélni/újratölteni kell, azonkívül a hivatkozott önvédelmi szituációk esetén nagyon ritka az egy-egy felállás.
Egyéb sokkolóval fizikai kontaktusba kell kerülni az ellenféllel, ami több támadó esetén egy képzett embernek is nagyon nehéz feladat komoly sérülés nélkül.
A lényeg pedig az, hogy ezek kifejezetten tiltott eszközök, és ezek használata után mindennemű hivatalos eljárásban nagyon nehéz lesz bármely hatóságot meggyőzni a jogos védelmi helyzetről, ha már otthonról ilyennel a zsebben indultunk el!
Meglátásom szerint ez az ittas vezetéshez hasonlítható, mert aki ittasan szenved vétlenül balesetet az jogilag ott sem lehetett volna tehát vétkes. Ahogy a sokkoló sem lehetett volna a zsebünkben.
És itt ne legyen mentség az, hogy nem derül ki. De igen a mi önvédelmünket szinte biztos, hogy valamilyen hatósági eljárás követi! A támadókét nem mindig.Ez a valóság!
Javaslom a gáz-riasztó fegyverek használatának begyakorlását és azokra tartási engedély kiváltását inkább, mint illegálisan beszerzett -egyébként rendvédelmi és nem önvédelmi- eszközök viselésével bonyolítani az egyébként is kiélezett közbiztonsági helyzetet.
Amúgy a blog kiváló, a tartalmas kommentekből is nagyon sokat lehet tanulni. Minden ismerősnek javasoltam mr. Vojislav munkáját végigolvasni!

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.23. 16:41:09

liba65: Igen, Magyarországon a sokkolók elvetelmült tömegpusztító fegyvernek számítanak, holott például Horvátországban szabadon vásárolható és viselhető.
Egyébként javaslom mindenkinek, hogy olvassa végig a sokkolókkal kapcsolatos bejegyzésemet, ott írok bőven a sokkolókra vonatkozó jogi rendeletekről.

Ami a Taser fegyvereket illeti, igaz, hogy gyors "tüzelésre" nem alkalmas, viszont a stophatása kimagaslóan nagy, így véleményem szerint még több támadó esetén is könnyen elvehető a csoport többi tagjának a kedve, 1 alany hatástalanításával.

A következő bejegyzés hamarosan érkezik!

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.10.23. 21:02:46

Minden ilyen jellegű kezdeményezésre szükség van (mint ez a blog), de az én véleményem az, hogy attól, hogy van nálam egy fegyver, attól még nem nőttek az esélyeim, sőt lehet, hogy csökkentek. Szintén semmit nem ér az egész, ha az adott pillanatban remeg kezem-lábam (nagy eséllyel fog)

nem mehetek el emellett, de a blog írójának "orkozása" sajnos csökkenti az írások értékét.

honnéttudjam: ha ismered ezt a trükköt, akkor járj nyitott szemmel a Blahán (meg máshol is), ugyanis a bűnelkövetőknek kiváló érzékük van ahhoz, hogy az akaratgyenge embereket kiszúrják. Ha te ilyet látsz, akkor ha teheted menj közelebb, hogy a leendő áldozat (meg persze a rabló is) érzékelje, hogy nincs egyedül.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tisztességes emberek összefogása nélkül nem fog csökkenni a bűnözés.

Adani: mivel legtöbbünk jól nevelt, szocializált, ezért valószínűleg udvariasan fog reagálni a nyilvánvaló szándékú megszólításra is, amit a szóban forgó csoport gyengeségnek fog értékelni, ergo már rá is szállt.
Sajnos ha úgy teszünk, mintha nem hallottuk volna, az is jelenthet támadást kiváltó okot. De végülis tök mindegy, mert ha beléd akarnak kötni, akkor úgyis beléd fognak.

Őszinte leszek, szerintem erre a helyzetre nincs igazán jó megoldás, mert az függ a helytől/környezettől, megszólított jellemétől/megjelenésétől.

Valószínűleg az dönt, hogy tényleg támadni akarnak-e, vagy csak vagiznak egymás előtt azzal, hogy beszólnak a járókelőknek.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.23. 22:00:57

Editor-in-chief: Egyetlen mozzanatára reagálnék a kommentednek, mégpedig ami az "orkozást" illeti. Az, hogy megnevezem a problémát és nem vagyok úgymond "polkorrekt" egyáltalán nem csökkenti az írásaim értékét, sőt! Az értéket én abban mérem, hogy az egyes tanácsok milyen hatékonysággal ültethetőek át a gyakorlatba, és ehhez igenis szükséges az, hogy a lehetséges támadó kilétét is meghatározzam. Az ork kifejezés pedig egy elterjedt azonosítása a cigánynak.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.10.23. 22:31:51

Valóban nem fogalmaztam egyértelműen, nem olyan értelemben gondoltam az értékcsökkenést, hogy a tanácsaid ettől ne lennének adott esetben hatékonyak védekezés szempontjából.

Amire gondoltam az az, hogy mi az igazi célod. Megfeleni néhány embernek, akikkel majd közösen jó nagyokat "orkozunk", vagy valóban hozzájárulni ahhoz, hogy a tisztességes és törvénytisztelő állampolgárok összefogjanak végre a bűnelkövetők és bűnöző életmódot folytatók ellen.

Érdeklődve figyelem egyébként az írásaidat, de nem titkolom, hogy én a "fegyverhordozás" helyett inkább előnyben részesítem az egymásra odafigyelés fontosságát, a jóérzésű emberek összefogásának elősegítését a bűnelkövetőkkel szemben. Mert ez az ami igazán elrettentő erejű lehet a bűnözőkkel szemben. Ha látják a jóérzésű emberek összefogásának erejét. Ez jobban megrémíti majd őket, mint egy pisztoly.

Vojislav · http://onvedelem.blog.hu 2008.10.23. 23:48:57

Tökéletesen igazad van, valóban szebb lenne egy olyan világ, ahol nincs szükség fegyverekre és mindenki önfeláldozóan megvédi a másikat, de attól tartok erre még egy picikét várni kell. Addig viszont szükség van köztes megoldásra, amiről itt a blogban igyekszem ismereteket adni. Természetesen az általam közölt leckék sem, csak és kizárólag a fegyverhasználatot preferálják.

Vojislav

Adani 2008.10.26. 09:41:52

"Sajnos ha úgy teszünk, mintha nem hallottuk volna, az is jelenthet támadást kiváltó okot. De végülis tök mindegy, mert ha beléd akarnak kötni, akkor úgyis beléd fognak."

Így igaz, de egy fokkal jobb ha alkalmi süketséget szimulálsz. Nem mindig kötnek beléd ilyenkor főleg nappal nem mikor tömeg van, inkább keresnek egy másik potenciális áldozatot. Megaztán sztem ha nem állsz meg nehezebben tudnak körbevenni. Ha utánadmennek akkor pedig van pár méter előnyöd ha szerencséd van meg tudsz lógni. Ezért mindenképpen jobb sztem ha nem állsz meg ésm ész tovább mintha mi se történt volna.

honnéttudjam 2008.10.29. 08:14:23

Vojislav: Sajnos nem vagyok elég tapasztalt... :(
pipa: -"Útálom a cigányokat legalább annyira mint a náci-nyilas söpredéket."-
Engem speciel még nem bántott a náci-nyilas söpredék viszont a cigányok számtalanszor okoztak nekem bajt. Sőt egyáltalán nem bánnám, ha lenne lőfegyverem pl: winchester sx3, és lehetőségem lenne az önvédelemre. Valahogy úgy, mint ahogy a zsidóknak (2Móz. 21,24): -"Szemet szemért, fogat fogért..."- avagy a megtorlási jog (lex talionis). Most akkor én is rohadt náci-nyilas-fasiszta-antiszemita-rasszista-orbánista-csurkista-fajgyűlőlő-terrorista-szélsőséges-irredenta-soviniszta söpredék vagyok? Lehet, de én akkor sem foglak kirabolni. Sőt ha betámadnak téged, és ott leszek rám számíthatsz.
Editor-in-chief:
1. Szerinted az a megoldás ha nem nevezzük nevén az elkövetőt? Miért kellene elhallgatni, hogy cigány/néger/arab/zsidó/kínai/fehér/UFO az elkövető? Szüntesd meg a fajgyűlöletet! DE ELŐBB AZ OKÁT / OKOZÓIT!
2. -"...a jóérzésű emberek összefogásának..."- Ezzel a résszel tökéletesen egyetértek. Volt egy ember, aki ebből az összefogásból (Fasces)ideológiát csinált. :)
Vojislav: További jó munkát és a jelenlegi hozzászólásomnál tartalmasabb hozzászólásokat kívánok!

Rowen 2010.07.05. 00:19:02

@Adani: Egy időben sokat jártam "fekventált" területeken és messze legjobb arányú védekezés a nem észrevevés volt számomra (kicsi is vagyok, jó nevelést is kaptam, ha meg nem jön házhoz a pofonért valaki nekik is nagyobb befektetés).

Ez után a következő fokozat lehet a vicces hárítás lásd.: "lenne pénzem nem itt sétálgatnék ilyenkor"

Ha egyik sem, jöhet az itt tanultak valamelyike.
süti beállítások módosítása