HTML

Önvédelmi blog

Friss topikok

  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. Rendelhető: www.latvanypont.hupont.hu/29/gazspray 1. munkanapos szá... (2018.10.25. 16:58) Gázspray, mint életmentő eszköz?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:19) Önvédelem vagy értékvédelem?
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:16) Úton hazafelé
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:15) A folytatás
  • Gázspray: Gázsprayk nagy választékban. (JET és FOG gázsprayk, őv tokok) Házhoz szállítás 1. munkanap alatt... (2018.09.20. 08:14) Élménybeszámoló 2.

Linkblog

Gumilövedékes fegyverek

2008.09.07. 21:40 Vojislav

Egy kis kitérő után folytatom tovább a rendelkezésünkre álló önvédelmi eszközök ismertetését.

A gumilövedékes fegyver önmagában jelenthet nagyon sok mindent, ugyanis ez egy gyűjtőfogalom. Létezik szerelt lőszeres gumilövedékes fegyver, létezik gumilövedékes puska, sőt elöltöltős gumilövedékes fegyver is. Mivel a blog alapvetően a Magyarországon legálisan használható eszközökkel foglalkozik, így ami ebbe a kategóriába nem tartozik bele, csak érintőlegesen kerül említésre.

Mire jó a gumilövedék?

A gumilövedék, mint a nevéből is kiderül nem más, mint egy rugalmas lövedék, amely fegyverből kilőve normál esetben nem okoz halálos sérülést. Rengeteg kivitelben létezik, lehet eltérő a keménysége, átmérője, sőt adott esetben az alakja is. Általában rendvédelmi szervek használják, mivel a stop hatása nagyon jelentős, így gyorsan lehet vele a támadót hatástalanítani. Éles fegyverből tüzelhető az úgynevezett szerelt gumilövedékes lőszer, mely működésében teljesen megegyezik a szilárd lövedékkel ellátott lőszerével. Ilyen szerelt gumilövedékes lőszer létezik többféle kaliberben, sőt még 12-es kaliberű vadászpuskához is. (Ilyet használtak a rendőrök Budapesten az elmúlt pár évben.)

 Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy a szerelt gumilövedékes fegyverre illetve magára a lőszerre is ugyan az vonatkozik, mint bármely élesnek minősülő fegyverre Magyarországon!

Gumilövedékes fegyver legálisan?

Adott viszont még egy lehetőség, az úgynevezett muzeális elöltöltős fegyver. A muzeális elnevezés ne tévesszen meg senkit, nem feltétlenül kell míves történelmi fegyverekre gondolni. Muzeálisnak neveznek minden olyan fegyvert, amely elöltöltősnek minősül.
Vajon mitől lesz egy fegyver elöltöltős?

Nos, attól, hogy maga a lövedék valamint a gyúelegy, beleértve a csappantyút is, nincs összeszerelt állapotban. Az elöltöltősnek minősülű fegyverek ma Magyarországon szabadon tarthatóak, viszont utcán viselni tilos, valamint engedély sem váltható ki rá.
Viszont! Léteznek olyan gáz-riasztó fegyverek, amelyekre természetesen megszerezhető a viselési engedély, mint gáz-riasztó fegyverre, ugyanakkor a kialakításuk olyan, hogy alkalmasak gumilövedék kilövésére, természetesen magát a gumilövedéket külön tárazva. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a gáz-riasztó revolver dobfuratai, elölről és hátulról más-más átmérővel készültek. Így a dobot kinyitva, elölről bele lehet nyomni a gumilövedéket, hátulról pedig a 9mm Knall kaliberű riasztótöltényt. Innentől fogva a működési elv azt hiszem logikus. A riasztótöltény energiája hajtja meg magát a gumilövedéket, amely relatíve nagy torkolati energiával hagyja el fegyver csövét.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy ilyen fegyverből hasonló módszerrel kilőhető-e teljesen szilárd lövedék, például ólom, esetleg acél. A válasz: természetesen nem. A fegyverben ugyanúgy megtalálható a csőben az akasztó, bár igaz, hogy más a kialakítása, éppen ez teszi a fegyvert gumibaráttá. A lényeg, hogy a gumilövedék a csőben az akasztóhoz érve képes az alakját megváltoztatni, így kifér az akasztó alatt, majd a formáját visszanyerve halad tovább. A gumibarát gáz-riasztó fegyverekből kilőhető gumilövedékek általában 8.2mm átmérőjűek. Erőlködéssel, olajozással még a 10mm-es is belemegy, de biztosabb a 8.2-es.

Hatása

Hatását tekintve, alapul véve a 8.2mm-es gumilövedéket, apró igen mély és véres sebet okoz. Gond nélkül hatol át a vastag ruházaton, majd a bőrbe fúródik. A stop hatása, ahogyan már említettem nagyon magas. A támadó a fájdalomtól, illetve magától a pszichikai ténytől harcképtelenné válik. Érdemes mellkasra, hasra tüzelni, fejre, nyakra semmiképpen, ugyanis lágyabb, létfontosságú területet érintve, beláthatatlan lehet a találat következménye. Ebből mindenki vonja le magának a következtetést!

Gumibarát fegyverek

Sajnos a választék igen kicsi, bár jobban megnézve talán többre nincs is szükség. A gáz-riasztó fegyverekkel foglalkozó bejegyzésemben már említettem néhány fegyvertípust. Azt hiszem sok újdonsággal most sem szolgálhatok. Jelenleg Magyarországon csak a Röhm cég forgalmaz olyan gáz-riasztó fegyvereket, melyek alkalmasak 8.2-es gumilövedék kilövésére. Sőt, tudomásom szerint mostanában csak a Röhm RG89s van a piacra dobva. Előtte elérhető volt még a Röhm RG59DD, ám ez egy ideje nem hozzáférhető. Megemlíteném még a Keserű Művek termékeit is, például a Keserű/Voltran Viper-08M típusú revolvert, mely 12mm-es gumilövedék kilövésére alkalmas. Sajnos ezt a fegyvert már nem gyártják.

A gyakorlati felhasználásról majd lesz szó később, amikor önvédelmi szituációkat tárgyalunk.

Addig is nagyon szívesen várom a felmerülő kérdéseket!
Vigyázzatok magatokra!

34 komment

Címkék: fegyver gáz riasztó gumilövedékes

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr183378327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zerind 2008.09.25. 08:59:54

Nekem ilyen gyártmányú Keserű pisztolyom van, de a gumilövedéket nem bírtam belegyömöszölni. Illetve nem mertem erőltetni, mert úgy tudom a fegyver spiáterből készült és könnyen rosszul végződhet a dolog. Mit ajánlasz? Próbáljam meg nyugodtan? Állítólag beleszorulhat és akkor visszafelé sül el. Ha mégis lehet, akkor a szűkítőt ki kell venni? Mert az eladó azt mondta, hogy nem, de nem tudom elképzelni, hogy az a kemény gumi hogyan tudná magát átpréselni a szűkítővel ellátott csövön. Előre is köszi a választ.

Zerind

Rozgo 2008.09.25. 13:13:25

Mi a véleményetek az AirSoft fegyverekről?
Alkalmas önvédelemre?
Azt tudom, hogy otthonra nem kell engedély, de mi a helyhez az utcai viseléssel?

Kihaló faj vagyunk 2008.09.25. 16:05:05

AS fegyverekkel nem fogod tudni megcédeni magad, mert harmatgyengék, meg amugy sem erre találták ki :)

Ajánlom a gáz-és riasztó fegyvereket, kb olyan árban vannak mint egy kínai AS fegyver.

érdeklődő 2008.09.25. 19:13:30

Tisztelt Vojislav!

Gratulálok a blogjához. A szolgálunk és védünk szlogent inkább ide kéne kirakni mint az ÁVH járműveire. Mert ez az oldal legalább hasznos infókkal szolgál, amiből következhet a jogos önvédelem.
Kérdéseim a következők:
Az alábbi termékek közül melyik alkalmas gumilövedék kilövésére?
Röhm RG69N, Röhm RG89N, Weihrauch Arminius HW37, Weihrauch Arminius HW88

Amennyiben rendelkezem gumilövedéklövő toldattal akkor bármelyik képessé tehető a gumi kilövésre is, azaz rendelkeznek a csőbe vágott menettel?

A Röhm RG89s revolver alapból vagy csak gumilövedéklövő toldattal tud gumit kilőni?

Köszi a válaszokat!

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.11.05. 09:13:14

Üdv!
Az RG-89s dobból is képes gumizni, 8.2 mm-es és 10 mm-es gumilövedéket egyaránt képes kilőni. Sem az RG-89N, sem az RG-69N nem képes gumilövedéket kilőni, csakis toldatból. A HW37-el szintén ez a helyzet. A most újonnan kapható HW88-as is csak toldatból tud gumizni, viszont egy régebbi változata, a PTB-315-ös változat még képes volt dobból kilőni 8.2 mm-es gumilövedéket. Ez a modell igen ritka és igencsak megkérik az árukat még akkor is, ha használt fegyverek, 50 ezer forint alatt nem nagyon szerezhetők be. Az RG-69 (szigorúan az N nélküli változat) szintén képes dobból gumilövedéket kilőni, bár itt sem mindegyik modell. A PTB-275-ös számúak jó eséllyel képesek rá, a PTB-458 közül úgy tudom már nem mindegyik.

Baika2 2009.01.10. 19:06:19

@Rozgo: Az airsoft semmiképpen sem alkalmas önvédelemre, ereje alig nagyobb 1 paintball fegyvernél. Emellett hangja sem alkalmas elrettentésre, mivel csupán kattog. Akksival, vagy rugóval működik, lövedékei kemény kis műanyag golyók, legfeljebb a támadó szemét lőnéd ki vele, de az meg neked lenne rosszabb jogilag. Taktikai játékokat játszanak velük, áruk pedig csak nagyon elszánt fegyverrajongóknak, militaristáknak éri meg. Utóirat: Kedves Vojislav, hadd gratuláljak én is a bloghoz, sőt köszönjem meg, mert kiváló és érthető tanácsokkal látja el a magukat megvédeni vágyókat. További sok sikert és egyre több olvasót kívánok az új évre! :D

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.11. 16:49:57

@Baika2: Az airsoftok sokkal gyengébbek a paintball fegyvereknél. A paintball fegyverek maximális torkolati ereje 15 Joule-ban van maximalizálva, ez is az átlag, 13-14 Joule alatt nem nagyon vannak, egy Airsoft puska meg csak nagyon ritkán erősebb 2 Joule-nál. A többi dologban igazad van.

GMolnar 2009.03.17. 17:43:54

Sziasztok,

Meg tudjátok mondani, hogy hól kapható 8,2mm-es gumilövedék?? Előre is köszönöm!

GMolnar 2009.03.17. 18:02:39

@Kickgunn@Kickgunner: Tudnál abban segíteni, hogy hól kapható 8,2 mm-es gumilövedék?
Előre is köszönöm! Gergő

Kingtiger 2009.03.23. 14:47:15

Üdv!

Valaki nem tudja, hogy Röhm RG89s hol kapható újonnan, mkh engedéllyel?

hagymas 2009.08.05. 23:16:17

Sziasztok!
Egy régi sima Röhm RG89 pisztolyom van. Ebbe jó a 8,2 mm gumilövedék? Hogyha használnám itthon önvédelemre, akkor lenne valami jogi következménye? (gumilövedéknek)
És annak lenne-e hogy 18 ével ezelőtti Németországból csempészett pisztolyról van szó? Vagyis, ezt itthon tarthatom, és használhatom-e? (elvileg)
Segítségeteket előre köszönöm!!!

nighti · http://xbox360games.blog.hu 2009.08.06. 21:42:20

Sziasztok!

Hagymás utolsó kérdése engem is nagyon érdekelne, mert én is ebben a cipőben járok. Esetleg tartásit lehet rá kérni?

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.15. 11:30:43

@hagymas: Úgy tudom, a régi nem gumibarát.
Jogi következmény mindig van, ha kihívják a sündőröket.
és @nighti: próbajel(fekete sas?) és tanúsítvány kell hozzá.
www.nethirlap.hu/subshow2.php?m=1162850

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.08.16. 00:41:58

@hagymas: Hi!
Ha 18 évvel ezelőtti akkor vagy KA-s vagy KB-s PTB-451-es számú RG89-es lehet, 8.2-esre és 10mm-re is maximálisan gumibarát. Szabadon tartható eszköz, senkit nem érdekel, hogy honnan van, 2004 óta felszabadult ez a kategória. Otthon önvédelemre valami nagyobbat használj, mondjuk egy 18mm-es gumispuskát vagy revolvert. A 10mm-es kategória utcai viseletre meg otthonra tartalék fegyvernek okés.
Jogi következmények? Ha az otthonodban az életedre törnek kit érdekelnek a jogi következmények? Gumis fegyverrel gyilkolni úgy sem fogsz tudni, ettől ne félj. :-)

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.08.16. 00:43:01

@nighti: Hi!
Tartásit nem lehet rá kérni, mert szabadon tartható!

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.16. 14:02:41

@Kickgunner: Kösz a helyesbítést!

trueman88 2009.11.14. 09:30:13

Üdv! Én azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi különbség van egy 8,2mm-es és egy 10, vagy esetleg 12mm-es gumilövedék hatása között?

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.11.14. 13:47:10

@trueman88: nem mindegy, hogy kaviccsal vagy kővel dobnak meg.

vido69 2010.02.07. 18:31:47

Sziasztok,régóta olvasgatom a bloggot,nagyon tetszik.Volna egy kérdésem,ha vaki tudna segíteni előre is köszönöm.
Azt a törvényt keresném amelyik leírja,hogy közterületen lehet gumizva viselni az engedéllyel nálad lévő gumibarát gázpisztolyt.

Macera 2010.04.17. 22:08:02

A fegyverek energiájával kapcsolatban van némi észrevételem....
Az AS fegyverek valóban nem önvédelemre lettek fejlesztve, de azért azt az 1-2 Joule-os energiát amelyet képviselnek érdemes átgondolni az energia számítás képlete alapján, amelyben ott van a tömeg is!!! Egy AS lövedék általában 0,2 gramm, de hogy 1J energiát képviseljen 100m/sec a sebessége!!

A gumilövedék nagyságrenddel nehezebb...és nem gondolom, hogy a riasztó patron ennyire felgyorsítaná.

Mellesleg AS felszerelések között árusítanak spec.mellényt kar, és ágyékvédővel felszerelve, a szemüvegük pedig dróthálós...nem véletlenül.

A youtube-on találtam egy felvételt ahol egy idióta ujjatlan pólóban, meg egy hosszú nadrágban egy arcvédővel kiállt az AS fegyverek elé, hogy lőjenek rá....kb. 15 méterről 3-4 AS gépfegyverből lőtték, de nem bírt ott állni fél percig sem...aztán mutatták a nyomokat, hát durván megszaggatta a bőrét, még a ruha alatt is véraláfutások voltak rajta!

Másik felvételen 20 méterre kitett cd lemezekre lőttek, és a lövedékek simán átmentek a lemezeken.

Szóval nem kellemes egy ilyen fegyver elé kerülni átlagos öltözetben........ de az is igaz hogy a gumilövedék még nagykabáton keresztül is rendesen hasba rúgja akit eltalálnak vele, míg az AS nem.
Házőrzésre, önvédelemre a gumilövedékes való, már csak azért is mert a torkolattüze magáért beszél...de az AS sem vásári játékpuska!
Aki nem ért egyet vegyen egy teljesen alap olcsó rugós AS pisztolyt, 6000 körül van és 0,5 Joule-os... és lője lábon magát....aztán tud viszonyítani hogy milyen lehet amikor egy 1,2 Joule-os gépfegyverből ráeresztenek 80-100 lőszert pillanatok alatt :)

tömítésgyár 2010.04.27. 22:19:14

Sziasztok!
Tudna e nekem segíteni valaki, hogy van e jogszabály a gumilövedékek keménységét illetően?

Most kezdtem el gyártani, és 45-55 shore keménységben készülnek.

torok@netform.hu

Lacusch69(Sch.Lacika) 2010.05.19. 20:44:46

@Macera: Látom, nem vagy teljesen képben...
Az AS-ről jó amit írtál.
A PB csúzlik maximálisan (törvényben) engedélyezett torkolati energiája 15J.
A pályákon elfogadott maximális kezdősebesség 300FPS (91m/s), ez 3g lövedék tömeggel számolva 12.5J.
A gumibogyósok... nos, nekem 18mm-es Onestám van, nem mértem, de ezt egy másik fórumon többen is megtették.
200-220m/s-os kezdősebességre gyorsítja fel a 9mm-es riasztó töltény a golyót (illetve a töltény márkájától függően lehet ennél kevesebb is és több is).
Ez 109J (220m/s-mal és 4.5g lövedék tömeggel számolva)
Lehet elmélkedni... :)
Egyébként rendszeresen paintballozom, a saját bőrömön érzem a becsapódások erejét... :)

Lacusch69(Sch.Lacika) 2010.05.19. 20:46:22

@tömítésgyár: Nem teszem le a nagyesküt, de 60 shore-ról tudom.
Hová való vagy?

tömítésgyár 2010.05.31. 23:35:44

Tömítésgyár
Bárkinek szüksége van gumilövedékre nálam megrendelheti!
Gyártott méretek 10 mm; 12 mm; 15 mm; 18 mm; 19,3 mm
www.tomitesgyar.hu

tömítésgyár 2010.05.31. 23:39:28

10 mm 60 shore
12 mm 50 shore
15 mm 50 shore
18 mm 50 shore
19,3 mm 50 shore

tömítésgyár 2010.05.31. 23:42:57

Az airsoft BB golyók gyártása kísérletezés alatt van. 0,30-1 Ft-ig lesz az ára.
Nézegessetek a honlapomra, mert ahogy beindul a sorozatgyártás reklámozni fogom!
Kapacitás napi ötszázezer darab lesz.
www.tomitesgyar.hu

pala17 2010.11.14. 18:03:56

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem,nem ismerem ki magam ebben a témában.Nekem valami ilyesmi kellene ami egyben gumilövedékes de természetesen gázpisztolyként van nyilvántartva.Amit ismertem a RG89s-t jelnleg nem látom sehol,hogy kapni lehetne.Ajánljatok már légyszí helyette valamit,hogy mit vegyek!!
Köszi előre is!

sorento 2010.12.28. 18:08:04

@Kickgunner: Szia @Kickgunner! Jó ideje próbálok tájékozódni a témában, és arra jutottam, hogy gumizható gáz-riasztót veszek. Elég sötét helyekre kell járkálnom néha, ezért engedélyezhető 9 mm es 6 lövetű revolver mellett döntöttem, mégpedig az RG89 S, vagy RG69 S, de egyiket sem lehet most kapni. A fegyverboltosok sem válaszolnak érdemben, szóval helyette valami korrekt revolver? Vagy esetleg Németországban kapható? Esetleg használtban érdemes gondolkozni? Válaszodat előre is köszönöm!

Forzsi 2011.02.06. 10:06:56

Sziasztok.

Az érdekelne, hogy vettem egy zoraki 914-es gáz,riasztó pisztolyt és hogy tudnék-e vele kilőni gumi lövedéket. Láttam egy videót amiben ilyennel lőttek célba.

Mike36 2011.02.26. 02:26:32

@Macera: naja, egy AEG másodpercenkénti tűzgyorsasága 25-30 goló/sec
az más kérdés, hogyha a támadó fel van öltözzve, és van benne egy jó adag adrenalin, nem nagyon érez semmit azonnal

Mike36 2011.02.26. 02:30:49

ugyanakkor 2-3 méterről már az AS is "üt" és igencsak fáj

szürke_tag 2012.02.12. 20:29:59

De jó ez a blog, gratulálok. Sajnos nem három héttel korábban fedeztem fel. Ugyanis egy büdös niger megerőszakolta a barátnőmet, majd mikor szóvá tettem engem vert szét a Bajcsy Zsilinszky út 12 alatti irodaház folyosóján. Kamarafelvétel van róla de még mindig nincs előzetesben, pedig nekem másfél órás műtétem volt és a kezem még mindig nem a régi. Éppen ezért szeretnék egy gumis fegyvert beszerezni, hogy az ilyen állatokat megfékezzem. Ilyenkor ha beleengedem az egész tárat akkor sem lesz nagyobb probléma belőle? Ő kezdte és nagyon hamar harcképtelenné tett.

Marlin 2012.09.06. 16:05:12

@szürke_tag: Hello!
Részvétem a történtekkel kapcsolatban. Nem rég fedeztem fel a blogot ezért tudok csak most válaszolni.
A kérdésedre választ adhat a következő videó:www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok/human-teszt/gumilovedekes-human-teszt
Remélem tudtam segíteni.
Ajánlom mindenkinek az oldal olvasgatását.
Üdv.:Marlin

sportos82 2015.07.18. 21:23:04

emberek! Most akkor otthon lehet használni a gumis fegyvereket vagy sem? pl gyakorolni,célba lőni vele kertben,udvaron,stb... vagy csak lőtéren használható??? telkemen udvaromon ha rám rám adnak,és rálövök az illetőre,akkor engem megbüntethetnek? írjatok. üdv!
süti beállítások módosítása